Tunnelma Anttilan pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa tavaratalossa on pysähtynyt – kaikkialla on hiirenhiljaista ja autiota. Myyjiä on vain kassalla ja asiakkaitakin on isossa talossa on vain muutamia.
Myyjät kertovat allekirjoittaneensa eilen irtisanomisilmoitukset ja viimeinen kahden viikon palkka tulee 3. elokuuta. Myyjät haluavat pysytellä nimettömänä, sillä heitä on kielletty puhumasta mitään.
– Meitä on kielletty puhumasta, koska Anttilan tilanne on vielä epäselvä. Kukaan ei tiedä jatkosta ja uskon, että todelliset syytkin konkurssista ovat vielä hämärän peitossa. Tässä on jotain kummallista, jos ajatellaan, että esimerkiksi Tornioon avattiin vain pari viikkoa sitten uusi Anttila.
"Tilanne on ihan hullu"
Vuosikausia Anttilan palveluksessa olleet kaksi naismyyjää ovat nähneet ja kokeneet monet muutokset tavaratalossa, mutta konkurssi tuli heillekin täysin yllätyksenä.
– Tämä tilanne on ihan hullu. Saimme eilen tiedon, ei tässä ole mitään ehtinyt vielä miettimään. Kuulin, että tavaratalojen johtajille tuli ilmoitus konkurssista samaan aikaan kuin asiasta kerrottiin medialle. Heitä käskettiin kertoa asiasta henkilökunnalle. Näinhän tämä nykyisin menee, pohtivat myyjät.
Muovikassit maksullisiksi viikko sitten
Myyjät kertovat erikoisesta pienestä muutoksesta reilu viikko sitten, kun muovikassit muuttuivat Anttilassa maksulliseksi. Isoin kassi maksaa 30 senttiä, keskikoko 20 senttia ja minipussi 10 senttiä.
– Minä teen töitäni lopun aikaa kyllä keljuilemalla – olen kouluttanut kymmeniä myyjiä vuosien varrella. Esimiehenä minulla on nyt suuri hätä alaisteni puolesta. Minun käy sääliksi näitä 45-55-vuotiaita, joiden tilanne on vaikein. Kuka palkka heidät? Monella heistä on vielä asuntovelkaa ja teini-ikäisiä lapsia, kertoo myyjien esimies.
– Minä olen ollut Anttilassa jo 25 vuotta, joten minulla olisi puolen vuoden irtisanomisaika- ja palkka. Todellisuus on toisenlainen: kaksi viikkoa ja good bye 3. elokuuta – eikä edes kiitos ja näkemiin. Minä en jaksa uskoa tätä tarinaa konkurssista, katkera esimies jatkaa.
Meno muuttunut vuodessa
Muutaman myyjän mukaan saksalaisten ostettua Anttilan meno muuttui kovemmaksi, sillä Keskon aikana työntekijän arvostus oli vielä korkealla.
– Englantia ja saksaa puhuvien uusien omistajien edustajien mukaan ohjeistus oli toisenlainen: Tee, mitä sanotaan ja lakkaa ajattelemasta, ja sehän minulle pitkänlinjan anttilalaiselle on vaikeaa, sanoo esimies.
Työntekijät kertovat, että YT-neuvotteluja on ollut tiuhaan vuodesta 2012 saakka ja puolet henkilökunnasta on jo joutunut lähtemään aiemmin.
– Saksalaisten aikana kokeneiden myyjien tilalle on palkattu – kuulemma kovien rekrytointien jälkeen – opiskelijoita pystymetsästä. Tuntityöläiset ovat tehneet töitä kymmenen tuntia viikossa eikä heitä ei ole perehdytetty työhön millään tavalla.
– Vähennysten seurauksena kaikille kassoillekaan ei ole aina riittänyt henkilökuntaa ammattitaidosta puhumattakaan. Kassahan avataan, jos asiakkaat ostavat riittävän arvokkaita tavaroita, toteavat hysteerisesti nauravat konkursista järkyttyneet naismyyjät.
2:07
"Kesko eli Kekkosen ajassa"
Viisi vuotta Anttilassa ollut miesmyyjä pohtii sitä, ovatko saksalaiset pelanneet pokeri-ilmeellä koko ajan.
– Mutta voi olla, että vain konkurssi voi pelastaa velkaisen Anttilan. Erityisesti maakunnissa on lukuisia tappiollisia isoja Anttilan kiinteistöjä, joissa on kalliit vuokrat ja isot henkilöstömenot.
– Anttilan konseptia olisi pitänyt mielestäni muuttaa jo 15 vuotta sitten, mielestäni Kesko eli Kekkosen ajassa. Jos joku ostaa Anttilat ja aikoo jatkaa toimintaa, ainakin myymälän koko pitäisi olla murto-osa entisestä, pohtii miesmyyjä.
Myyjien mukaan heidän tavaratalonsa on ollut kannattava, mutta he tietävät useita muita kannattamattomia yksiköitä.
Taloudellinen ahdinko odottaa
Myyjät ovat vielä järkyttyneitä irtisanomisestaan, mutta huoli omasta vaikeasta taloudellisesta tulevaisuudesta on jo valjennut heille.
– Työllistymistilanteeni on vaikea, sillä ikää on jo yli 50 vuotta. Luotan henkilökohtaisesti, että saan töitä, kun menen itse paikalle, koska eihän kukaan palkkaa minua nähtyään paperista ikäni. Anttila on ollut minulle todellinen kaupan alan ammattikoulu.
– Minä puolestani rupean täysipäiväiseksi mummoksi. Taloudellinen tilanteeni on kuitenkin katastrofaalinen, sillä eläkkeeni ei riitä edes nykyiseen vuokraan. En ole vielä ehtinyt miettiä, mitä minun pitää tehdä vielä. Lähdenkö kerjäläiseksi?
Parikymppinen mies myyjä toteaa ykskantaan, että rahaa pitäisi saada vuokranmaksuun.
– En kuulu liittoon. En tiedä vielä mistään, mitä tässä tulee tapahtumaan. En uskalla puhua mitään, etten kerro mitään väärää. Minulla ei ole mitään muuta nyt mielessä kuin, että rahaa tarvitsisi ruokaan ja vuokranmaksuun. Tiedän vain, että työt jatkuvat parisen viikkoa. Onneksi minulle ei ole perhettä, toteaa nuorimies ja lähtee palvelemaan asiakasta.
Osa uskoo työllistyvänsä
Nelikymppinen naismyyjä uskoo saavansa töitä, kun vaan niitä sinnikkäästi hakee.
– En joudu onneksi pulaan tämän takia. Hoidan työni kunnialla loppuun asti, sillä periaatteeni on, että asiat tehdään oikein: Oli tilanne mikä tahansa. Tilannettani helpottaa se, että kuulun onneksi ammattiliittoon. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kuin minulle käy näin. Uskon, että ammattitaitoiselle myyjälle löytyy töitä pääkaupunkiseudulta, sanoo tulevaisuudenuskoinen naismyyjä.
Nelikymppinen myyjä mies uskoo, että hänellä on niin pitkä kokemus palvelualalta ja rautainen ammattitaito, että hän tulee työllistymään.
– Minulla on ollut pitkään takaovi auki muualle, kun näitä YT-neuvotteluita on ollut. Minulla on jo tiedossa ekstrahommia, mutta tilanne on vaikeampi parikymppisillä ja viisikymppisillä. Konkurssipesä tarjoaa varmaan osalle ainakin lyhyitä keikkahommia elokuussa, kun täällä on niin paljon tavaraa, sanoo miesmyyjä toiveikkaana.
1:45