Antwerpen poisti siirtomaa-ajan hirmuteoista tunnetun Leopold II:n patsaan

3:40imgGeorge Floyd haudataan tänään Texasissa.
Julkaistu 09.06.2020 18:58

MTV UUTISET – STT

Rasismia vastustavat mielenosoitukset ovat lisänneet kritiikkiä Belgian siirtomaa-ajan muistomerkkejä kohtaan.

Belgiassa Antwerpenin satamakaupunki on poistanut edesmenneen kuningas Leopold II:n patsaan. Antirasismi-mielenosoittajat olivat töhrineet siirtomaa-ajan hirmuteoista tunnetun kuninkaan patsaan maalilla muutamaa päivää aiemmin.

Leopoldin patsaat ovat olleet aiemminkin aktivistien kritiikin kohteena. Syynä tähän ovat kuninkaan valtakauden aikaiset siirtomaissa tapahtuneet kauheudet.

– Patsas vandalisoitiin vakavasti viime viikolla, ja Middelheimin veistosmuseon on entisöitävä se, Antwerpenin pormestarin Bart de Weverin edustaja Johan Vermant kertoi tänään.

Lue myös: George Floydin kuolemaan liittyvästä oikeudenkäynnistä povataan hankalaa – video ei saatakaan riittää poliisin tuomioon

Hän kuitenkin lisäsi, ettei patsasta luultavasti enää palauteta paikoilleen Ekerenin kaupunginosassa sijaitsevan kirkon eteen. Syyksi tähän kerrotaan aukiolle suunnitellut vuoden 2023 kunnostustyöt. Patsas siirtynee Vermantin mukaan osaksi museon kokoelmia.

Middelheimin museon edustaja vahvisti museon ottaneen patsaan vastaan. Museon on määrä tarkistaa patsas kertaalleen, ennen kuin se päättää, mitä patsaalle tarkalleen tehdään.

Belgian siirtomaassa tapettiin tai silvottiin miljoonia

Leopold II:n valtakausi on Belgian itsenäisyyden ajan pisin. Hän oli kuninkaana vuosina 1865–1909. Kuninkaan kunniaksi on pystytetty lukuisia muistomerkkejä ympäri maata.Leopoldin toimia Belgian siirtomaissa Afrikassa on pidetty erittäin kyseenalaisina.

Historioitsijoiden mukaan Belgia hallitsi niin sanottua Kongon vapaavaltiota brutaalisti jopa muihin saman aikakauden eurooppalaisiin imperiumeihin verrattuna.

Miljoonia ihmisiä tapettiin tai silvottiin Leopoldin hallinnon alla kumiplantaaseilla ja sotaretkillä nykyisen Kongon demokraattisen tasavallan alueella. Samalla Belgian siirtomaatoimet tuottivat Leopoldille itselleen mittavan henkilökohtaisen omaisuuden.Kuningas ja hänen pahamaineisimmat luutnantit on ikuistettu kadun nimiin ja patsaisiin. Viime aikoina kritiikki Leopoldin perintöä vastaan on kuitenkin lisääntynyt. Yli 64 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen, joka vaatii Belgian pääkaupunkia Brysseliä poistamaan Leopold II:n patsaat kaupungista.

Rasistiset patsaat saavat kyytiä maailmalla

Rasismiin yhdistettävien patsaiden kritisoiminen on lisääntynyt viime päivinä myös Euroopassa. Yhdysvalloissa kaupungit ovat alkaneet tuoreeltaan poistaa patsaita ja muistomerkkejä, jotka kuvastavat niitä sisällissodan aikaisia johtajia, jotka on yhdistetty etelävaltioiden puolustamaan orjuuteen.Viime viikonloppuna Englannin Bristolissa mielenosoittajajoukko kaatoi orjakauppias Edward Colstonin patsaan ja työnsi sen veteen. Edellä mainitut tapahtumat ovat osa laajempaa kokonaisuutta, jonka sai alulle kaksi viikkoa sitten Yhdysvalloissa tapahtunut mustan miehen kuolema poliisin käsissä.

George Floyd kuoli Minneapolisissa 25. toukokuuta. Floydin taposta syytetään poliisia, joka painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan pidätystilanteessa. Myös kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta tappoon.Floydin kuolema sai aikaan maanlaajuisen rasismia ja poliisin harjoittamaa väkivaltaa vastustavien mielenosoitusten aallon, joka on sittemmin läikkynyt myös Yhdysvaltain rajojen ulkopuolelle.

Mielenilmauksia on ollut ympäri maailmaa ja mieltä on osoitettu myös Suomessa.Viime viikolla mustien oikeuksia puolustavia Black Lives Matter -mielenosoituksia järjestettiin myös Belgiassa: Antwerpenissä, Brysselissä ja Liegessä.

Tuoreimmat aiheesta

Rasismi