Anu Vehviläinen koki isänsä ja puolisonsa itsemurhan – tragediat muuttivat suhtautumista elämään

9:50imgAnu Vehviläisen puoliso surmasi itsensä poliisien pikkujouluissa virka-aseellaan. Vehviläistä tragedia vakavoitti ja sai hänet arvostamaan elämää.
Julkaistu 10.09.2022 05:45
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Anu Vehviläisen elämästä ja urasta kertova kirja Rouva puhemies – Anu Vehviläisen elämä ja ura julkaistiin torstaina 8. syyskuuta. Pitkän uran politiikassa tehnyt Vehviläinen on kokenut elämässään niin menestystä kuin surua.  

MTV:n Uutisaamussa torstaina vierailleet keskustan kansanedustaja Anu Vehviläinen sekä hänestä elämänkerran kirjoittanut kirjailija Anna-Liisa Hämäläinen kertoivat kirjan kirjoitusprosessista, politiikassa pärjäämisestä ja Vehviläisen elämän käänteentekevistä tapahtumista.

Pitkään politiikassa ensin keskustan kansanedustajana, sitten ministerinä ja puhemiehenä mukana ollut Vehviläinen kertoo tärkeimmäksi opikseen politiikasta pitkäjänteisyyden.

– Politiikassa pikavoittoja ei oikeastaan ole, Vehviläinen summaa.

Kirjassa todetaan, että Vehviläinen on taitava kabinettipoliitikko. Vehviläisen mukaan terminä hieman erikoisessa kabinettipolitiikassa on todellisuudessa kyse arkisesta työstä, jossa pääosassa ovat neuvottelut ja niihin valmistautuminen. Usein asioiden läpikäyminen vaatii useita neuvotteluita ennen kuin päätöksiä saadaan tehtyä.  

– Oma mielenrauha on tärkeää säilyttää ja omassa ajattelussa kannattaa olla johdonmukainen, Vehviläinen neuvoo. 

Vehviläisen mielestä politiikassa on tärkeää hallita myös neuvottelutaidot, joihin kiinnitetään usein liian vähän huomiota.

– Aloitteleville poliitikoille sanotaan paljon, että esiintymistaitoa kannattaa harjoitella, niin miksei myös neuvottelutaitoa, Vehviläinen pohtii.

Kirjailija kotikylältä

Kirjan kirjoittanut kirjailija ja toimittaja Anna-Liisa Hämäläinen on kotoisin samalta kylältä Vehviläisen kanssa. Kaksikko ei kuitenkaan tuntenut toisiaan hyvin lapsuudessa muun muassa seitsemän vuoden ikäeron takia. Kotikylällä on kuitenkin aina seurattu Vehviläisen uraa ja elämänvaiheita.  

– Milloin sydän syrjällään ja milloin hyvin ylpeinä, Hämäläinen kertoo.

Hämäläisen mukaan hänen käsityksensä Vehviläisestä ei muuttunut kirjan kirjoittamisen myötä. Hämäläisen mielikuvissa Vehviläinen oli työhönsä paneutuva poliitikko. Hän myös tiesi Vehviläisen olevan hyvin kiinnostunut kirjallisuudesta.

– Sellainen piiloon jäänyt ominaisuus oli huumori, joka kyllä kukki monissa keskusteluissamme. Siitä mainitsivat myös monet Anun poliitikkokollegat. 

Vehviläisen elämässä on ollut niin valoa kuin varjoja

Vehviläisen elämää on värittänyt kaksi suurta tragediaa. Hänen isänsä teki itsemurhan Vehviläisen ollessa 11-vuotias. Ja vuonna 2011 Vehviläisen puoliso teki itsemurhan.

Vehviläinen myöntää, että nämä tapahtumat ovat vaikuttaneet häneen.

– Tavallaan ne kuuluvat elämääni enkä osaa ajatella elämääni muulla tavalla. Tämä elämä on paras elämä minulle.

Vehviläinen kertoo, että puolison kuolema vakavoitti ja muutti suhtautumista elämään. Hän alkoi miettiä, miten voisi itse paremmin kunnioittaa elämää ja pitää esimerkiksi parempaa huolta itsestään.

– Elämän kirkastuminen ja sen arvokkuuden ymmärtäminen, sitä koen itselleni tapahtuneen.

Vehviläinen kokee päässeensä yli vaikeista tapahtumista, mutta niiden käsittely kirjaa varten tuntui silti ajoittain vaikealta.

– On tämä nostanut asioita pintaan.

Kirjaprosessin päätyttyä Vehviläinen aikoo menneisyyden sijaan keskittyä tulevaisuuteen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa