Applen nettovoitto oli tammi-maaliskuussa 23,6 miljardia dollaria.
Laitevalmistaja Applen tulos heikkeni tammi-maaliskuussa, mutta ylitti silti markkinaodotukset.
Tuloksensa torstaina ilmoittanut Apple kertoi myös historiallisen mittavasta osakkeiden takaisinostosta. Yhtiö aikoo ostaa osakkeitaan takaisin 110 miljardilla dollarilla.
Applen nettovoitto oli tammi-maaliskuussa 23,6 miljardia dollaria, kun se oli vuotta aiemmin vastaavana ajanjaksona 24,2 miljardia dollaria.
Yhtiön liikevaihto viimeksi päättyneellä neljänneksellä oli 90,8 miljardia dollaria ja laskua vuoden takaiseen oli neljän prosentin verran.
Applen osakkeiden arvo nousi jälkipörssissä lähes kuuden prosentin verran takaisinosto-ohjelman tukemana.
Menetti asemiaan Kiinan markkinoilla
Applen tärkeimpänä rahasampona on pidetty iPhone-älypuhelimia, joiden osalta liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 45,7 miljardia dollaria. Pudotusta vuoden takaiseen oli kymmenen prosenttia.
Tulosjulkistuksesta saatiin myös vahvistus markkinoilla esiintyneille epäilyille, joiden mukaan Apple on menettänyt asemiaan Kiinan markkinoilla.
Yhdysvaltain pakotteiden alaisena oleva Huawei on jatkanut Applen myynnin nakertamista. Kiinalaisyhtiö raportoi tuoreeltaan, että sen tammi-maaliskuun voitot kasvoivat yli viisinkertaiseksi edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
Markkinatutkimusyhtiö Counterpointin analyytikon Ivan Lamin mukaan Applen myynti oli vaimeaa tammi-maaliskuussa, koska Huawein menestys on vaikuttanut suoraan Appleen premium-puhelinten osa-alueella.
Toisaalta puhelimiinsa tukeutuva Apple koki takaiskun myös, kun Samsung nousi International Data Corporationin mukaan tammi-maaliskuussa jälleen johtavaksi älypuhelinmyyjäksi maailmanlaajuisesti.
Applea syytetään monopolin ylläpitämisestä
Puhelinkilvan kiristyessä Apple on jatkanut ponnistelujaan kasvattaakseen tuloja palveluista ja digitaalisesta sisällöstä, joita se kauppaa laitteidensa käyttäjille.
Nämä pyrkimykset ovat kuitenkin uhattuna, sillä monien muiden teknologiajättien tavoin myös Apple on päätynyt enenevässä määrin sääntelyviranomaisten syyniin.
Applea on syytetty monopoliasemasta muun muassa, koska yhtiö pitää sovelluskaupastaan kiinni rautaisella otteella. Yhdysvaltain oikeusministeriö on haastanut Applen oikeuteen ja syyttää yrityksen ylläpitävän monopolia puhelintensa ympärillä tukahduttamalla kilpailua ja aiheuttamalla kohtuuttomia kustannuksia kuluttajille.
Euroopassa Apple päätyi tuoreeltaan avaamaan mobiilikäyttöjärjestelmänsä myös kilpaileville sovelluskaupoille.
Toisaalta Appleen kohdistuu myös painetta teknologiayhtiöiden tekoälykilvan vuoksi. Apple on ollut vaarassa jäädä jälkeen, kun kilpailijat Google ja Microsoft ovat investoineet tekoälyn kehittämiseen.