Moni sähköpaloksi luokiteltava hälytystehtävä Suomessa olisi vältettävissä. Älä ainakaan lataa puhelintasi rikkinäisellä laturilla.
Vuonna 2023 sähkölaitteesta tai -asennuksesta aiheutuneita tulipaloja kirjattiin pelastustoimen PRONTO-tietokantaan 2 260 kappaletta. Vaikka liesi ja hella aiheuttavat eniten tulipaloja, yksi vaara piilee myös puhelimissa ja niiden latureissa.
POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessa, että puhelimien laturin taipuminen ja vääntyminen voi johtaa laturin rakenteen heikkenemiseen ja hapertumiseen. Sähköiskun lisäksi rikkinäinen laturi voi aiheuttaa tulipalon riskin. Etenkin jos johdon lisäksi laturin sisäiset osat ovat vaurioituneet, laturin aiheuttama oikosulku tai ylikuumeneminen voivat sytyttää tulipalon.
– Huonoin mahdollinen vaihtoehto on se, että puhelinta ladataan rikkinäisellä laturilla yöaikaan makuuhuoneessa. Näitäkin tapauksia tulee aina ajoittain vastaan, vakuutusyhtiön korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo tiedotteessa.
Tulipaloriskin lisäksi rikkinäinen laturi voi vaurioittaa ladattavaa laitetta.
POP Vakuutus varoittaa tiedotteessaan myös kiinalaisista verkkokaupoista tilatuista laitteista ja latureista, jotka eivät useinkaan ole Suomessa CE-hyväksyttyjä. Tuottessa voi näin ollen olla korkeampi tulipalon tai sähköiskun vaara.
Vakuutusyhtiön ohjeistuksia kannattaa noudattaa
Vakuutusyhtiöt antavat asiakkailleen ohjeistuksia vahinkojen ehkäisemiseksi. Näissä suojeluohjeissa linjataan, että vialliset sähkölaitteet ja asennukset on korjattava välittömästi eikä niitä saa käyttää ennen korjausta.
– Jos minkään sähkötoimisen laitteen toiminnassa huomaa poikkeavuuksia, on sen käyttö lopetettava välittömästi. Näin ollen esimerkiksi vaurioitunutta puhelimen laturia ei tule käyttää, vaikka se toimisi välillä, Lehmusvirta toteaa.
Lue myös: Älä ikinä lataa iPhonea näin – Apple varoittaa hengenvaarallisesta munauksesta
Uskaltaako sähköautoa ladata ukkosella? Valmistajien varoituksia "syytä noudattaa"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: POP Vakuutus