Apulaisoikeusasiamiehen mielestä Puolustusvoimat rajoitti varusmiesten ja toimittajan sananvapautta, kun Porin prikaati esti toimittajaa kysymästä varusmiesten mielipidettä.
Ylen toimittaja oli halunnut haastatella varusmiehiä heidän käyttämisestään yllätyshyökkäysten torjunnassa, mutta prikaati eväsi haastattelun tästä aiheesta. Toimittaja sai haastatella varusmiehiä nuorten miesten elämää koskevista asioista.
Varusmiesliitto jätti eduskunnan oikeusasiamiehelle huhtikuussa kantelun, jossa liitto epäili Porin prikaatin rajoittaneen varusmiesten sananvapautta. Liiton mielestä oli kyseenalaista, oliko Porin prikaati rajoittanut toiminnallaan varusmiesten oikeutta sananvapauteen asiassa, jossa kysyttiin pelkästään heidän mielipidettään heitä itseään koskevassa asiassa.
Porin prikaatin mukaan kyseessä ollut haastattelupyyntö oli koskenut Puolustusvoimien valmiutta, josta viestittäminen on keskitetty Pääesikuntaan. Sen mukaan valmiuteen liittyvät asiat ovat erityisen turvallisuusherkkää tietoa.
Pelko tietojen leviämisestä riittänyt perusteeksi
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kertoo lausunnossaan ymmärtävänsä puolustusvalmiuteen liittyvien asioiden sensitiivisyyden sekä sen, että prikaatin johto pyrki rajoittamaan mahdollisuutta salassa pidettävien tietojen leviämiseen.
Sakslinin mukaan se ei kuitenkaan riitä perusteeksi haastattelukiellolle, sillä perustuslaissa perusoikeutena turvattua sananvapautta ei voida rajoittaa viranomaisen sisäisellä määräyksellä tai ohjeella.
Sakslin pitää sananvapauden kannalta arvostelulle alttiina myös sitä, että haastattelua oli rajoitettu siten, etteivät varusmiehet voineet ilmaista mielipidettään aiheesta. Kiellon sijaan parempi menettelytapa olisi hänen mielestään ollut muistuttaa varusmiehiä mahdollisesta salassapitovelvollisuudesta ja sen rikkomisesta.