Miljoonia infektioita vuosittain aiheuttava kolibakteerikanta hyppiikin ihmisen ja eläimen välillä. Aiemmin arvioitiin, että kolibakteerikanta ST131 tarttuisi vain ihmisestä toiseen.
Bakteeri aiheuttaa muun muassa verenmyrkytyksiä ja virtsatietulehduksia ja sen hoito on hankalaa, koska yleisimmin käytettävät antibiootit eivät tepsi siihen.
Koira nuolee omistajansa kättä ja bakteeri leviää omistajaan
Uusimmat tutkimukset osoittavat yllättäen, että ST131-bakteeria on löytynyt suuria määriä sekä lemmikki- että villieläimiltä eri puolilta Eurooppaa ja Aasiaa.
Tyypillisesti bakteeri voisi levitä esimerkiksi niin, että koira nuolee ensin omistajansa kättä, jonka jälkeen omistaja kättelee toista ihmistä, joka puolestaan pyyhkii suutaan kädellään tai käsittelee sillä ruokaa.
Aiemmin tämän kolibakteerin leviämistä ja muuntumista on tutkittu lähestulkoon vain potilasnäytteistä, koska sen on ajateltu pitävän kantajanaan ihmistä.
– Uskomme, että tartunnoista suurin osa olisi edelleen ihmisten välisiä, mutta analyysimme osoittaa, että se voi tarttua myös eläimestä, professori Jukka Corander Helsingin yliopistosta sanoo.
Bakteeri pystyy näin ollen leviämään ajateltua helpommin. Bakteeri ei ole vielä varsinainen superbakteeri, mutta tutkijat pelkäävät, että siitä voi kehittyä sellainen.
– Se on pahin mahdollinen skenaario, Corander toteaa.
Terveelle ihmiselle bakteerista ei ole välitöntä vaaraa, mutta jos ihmisellä on jokin perussairaus, hän saattaa saada vaikeasti hoidettavan vakavankin tulehduksen helpommin.