Suomalaistutkijat: Koronavirus voi tarttua lemmikkieläimeen – "Varovaisuutta on hyvä noudattaa myös kotieläimen kanssa"

7:29imgKoronavirus voi tarttua myös lemmikkieläimeen, mutta tarviiko lenkkipolulla pelätä karvakamun puolesta? Tässä suomalaistutkijoiden näkemys
Julkaistu 30.03.2020 09:23

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Kerroimme eilen, että Belgiassa lemmikkikissa on tiettävästi saanut koronavirustartunnan omistajaltaan. Koronaviruksen tarttumisesta eläimiin on käyty aiemminkin keskustelua, ja myös belgialaiskissan tartunnan paikkansapitävyydestä on oltu skeptisiä.

Maailmalla on todettu myös muutama tapaus, jossa koronaviruksen uskotaan tarttuneen koiraan – mutta onko se todella mahdollista? 

Video: Sikatilalliset huomio: Noudata koronavirusepidemian aikana äärimmäistä varovaisuutta! Yllä olevalta videolta selviää, miksi. 

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan koronaviruksen tarttuminen lemmikkikissaan on hyvin mahdollista.

– Tartunta vaatii lähikontaktin. Se tapahtuu varmaankin myös kissoilla hengitysteitse, hän pohtii.

Koronavirus on tarttunut toisiin nisäkkäisiin aiemminkin

Vapalahden mukaan uusi koronavirus viihtyi vielä noin puoli vuotta sitten kiinalaisissa hevosenkenkälepakoissa. Sittemmin hyvin samanlaisen koronaviruksen on havaittu infektoivan myös eksoottisia nisäkkäitä, kuten suomuisia muurahaiskäpyjä. 

– Ei siis ole mitenkään hämmästyttävää, että koronavirus voisi kissankin infektoida. Ehkä pikemminkin voisi hämmästellä sitä, ettei kissoja ole infektoitunut enemmän, Vapalahti pohtii.

Myöskään Helsingin yliopiston evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo ei ole eläimien saamista tartunnoista yllättynyt. 

– Proteiini, jonka tämä virus tunnistaa, eli ACE2-proteiini, on suhteellisen samanlainen muun muassa sivettieläimillä, freteillä, sioilla, kissoilla ja ihmisillä, Aivelo luettelee.

Lue myös: Tästä kaikki alkoi: "Kiinalaisia piinaavan mysteerisairauden pelätään leviävän maailmalle" − lue MTV Uutisten ensimmäinen juttu koronaviruksesta

Lemmikkieläimen sairastuminen koronaan on harvinaista

Aivelon mukaan virukset tarttuvat harvemmin lajista toiseen – etenkin koronavirukset, jotka ovat "hyvin lajispesifejä". Soluissa oleva proteiini on kuitenkin selittänyt viruksen leviämisen lajirajojen yli aiemminkin. 

– Ensimmäinen SARS vuonna 2003 levisi lepakosta ensin sivettieläimiin ja sitten ihmiseen. Näiden lajien proteiinit ovat suhteellisen samankaltaisia, eli se tarttuu sikäli helpommin, Aivelo avaa tapahtumaketjua.

Kuten Vapalahti, myös Aivelo, korostaa, että esimerkiksi tämä belgialaiskissan tartunta on harvinainen yksittäistapaus. 

– Se, että näitä tapauksia ei ole sen enempää, kertoo vain siitä, että koronavirus ei tartu tehokkaasti muihin eläimiin kuin ihmisiin. Epäilemättä se voi tarttua, mutta se on hyvin epätodennäköistä, Aivelo huomauttaa.

Sikatilallisten kannattaa olla varovaisia

Näihin eläimiin koronavirus voisi mahdollisesti tarttua:

  • jotkin lepakkolajit
  • fretti, eli kesyhilleri
  • kissa
  • koira
  • kädelliset nisäkkäät, kuten simpanssit ja gorillat 

Koronavirus ei tartu jyrsijöihin, kuten hiiriin ja rottiin, minkä vuoksi niitä ei voida käyttää koe-eläinmalleina ilman geenimanipulointia.

Aivelo ei pidä todennäköisenä, että koronavirus kokisi jonkinlaisen mutaation ihmisten ja eläinten ollessa kotikaranteeneissa pitkiä aikoja samassa tilassa.

– Tietysti, jos koronavirustartuntoja on ihmisillä hyvin paljon, todennäköisyys sille, että lemmikkikin saisi tartunnan, kasvaa. Mutta silloinkin se on hyvin epätodennäköistä, Aivelo pohtii.

– Sian ACE2-proteiini on hyvin samankaltainen kuin ihmisellä. Koronaviruksen suhteen sikatilat ovat ennemmin riskipaikkoja: Siellä on paljon saman lajin edustajia vierivieressä hyvin läheisissä tunnelmissa. Jos koronavirus lähtisi leviämään sikatiloilla se olisi ongelmallista. En nyt sano, että olisi todennäköistä, että koronavirus tarttuisi sikoihin, mutta sioista kannattaa olla enemmän huolissaan kuin kotieläimistä, Aivelo jatkaa. 

Lue myös: Voiko eläintarhan työntekijä tartuttaa työpäivänsä aikana koronan esimerkiksi apinaan? "Se on tiedossa, että ihmiset voivat tartuttaa kädellisiin muun muassa flunssan"

Pidä turvaväli lemmikkiisi

Aivelon mukaan koronavirus voi tarttua helpommin kissaan kuin koiraan. Koirilla koronavirustautitartuntoja on kuitenkin havaittu enemmän, miksi? Aivelon mukaan syy on yksinkertainen.

– Koirat esimerkiksi nuolevat enemmän ihmisen naamaa ja ovat muuten lähikontaktissa. 

Vaikka kotieläimen kanssa ollaankin samoissa tiloissa koronavirusepidemian aikana, mitään erityisiä tartuntariskejä ei ole – ei edes siinä tilanteessa, että lemmikinomistaja on sairastunut koronavirukseen. 

Jos havaitsee itsellään koronaviruksen oireita, on syytä pitää lemmikkieläimiin etäisyyttä – aivan kuten ihmisiinkin. Koronaviruspandemian aikana ei siis ole suotavaa antaa lemmikin osoittaa rakkauttaan naamaa nuolemalla. 

– Varovaisuutta on hyvä noudattaa myös kotieläimen kanssa, Vapalahti ohjeistaa. 

Lue myös: Suomalaistutkijalta kylmäävä arvio koronan tarttumisesta: Edes 2 metriä ei riitä turvaetäisyydeksi – "Itse en ainakaan laskisi sen varaan"

Voiko koiran kanssa lenkkeillä kepein mielin?

Yhdysvaltalaisen The New England Journal of Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan koronaa aiheuttava virus COVID-19 voi säilyä useista tunneista päiviin ilmassa ja pinnoilla. Tutkimukseen tukeutuen, voiko koira saada koronavirustartunnan esimerkiksi lenkin aikana?

Sekä Vapalahti että Aivelo kuitenkin haluavat korostaa, että koronavirus on ihmisten keskuudessa leviävä tauti. Kumpikaan ei pidä mahdollisena, että kotilemmikki, kuten kissa tai koira, kantaisi koronavirusta oireettomana turkissaan – onhan se surkea elinalusta hengitysteitse tarttuvalle taudille.

Lemmikin kanssa voikin edelleen ulkoilla rauhallisin mielin. 

– Vaikka koronavirus tarttuisikin eläimeen, on hyvin epätodennäköistä, että koronavirus aiheuttaisi vakavan taudin. Saattaa myös olla, että vaikka lemmikkieläin saisi taudin, se ei tartuttaisi sitä eteenpäin, Aivelo vakuuttaa.

"Muistaa vain, että..."

Myös Vapalahti rauhoittelee kaikkein hysteerisimpiä: Vaikka lemmikin sairastuminen on teoriassa mahdollista, omalle rakkaalle lemmikille ei ole syytä alkaa etsiä uutta kotia. 

– Mitään erityisiä toimenpiteitä ei tarvitse tehdä. Muistaa vain, että kuten ihmistenkin kohdalla, ei yski lemmikin päälle ja välttää sairaana aivanlähikontaktia, Vapalahti ohjeistaa rauhallisella ja uskottavalla äänellä. 

– Ehkä yksinäiselle kotona karanteenissa olevalle ihmiselle lemmikkieläimestä on enemmän iloa – ja päinvastoin – kuin että eläin pitäisi koronaviruksen vuoksi jonnekin roudata, Vapalahti jatkaa. 

Lue myös nämä kattavat artikkelit koronaviruksen vaikutuksista niin Suomessa kuin ulkomailla: 

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus