Arjo Kokkola päätti tarttua toimeen, jotta koululaiset saisivat ruokaa myös lakon aikana – "Yrittäjänä meinasi äkkiseltään vähän maito kiehahtaa pohjaan"

Eteläisen kylässä Hämeenlinnassa kyläyhteisö on ponnistellut yhdessä turvatakseen esikoulun ja alakoulun oppilaille kouluruuan Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n huomenna alkavan kaksipäiväisen lakon aikana. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa yrittäjä Arjo Kokkolan Facebookissa jakaman videotervehdyksen. 

Mehukeittoa, muroja sekä näkkileipää ja levitettä, yrittäjä Arjo Kokkola kertaa Eteläisen koulun tulevaa ruokalistaa JHL:n lakon aikana. 

Parikymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Kokkola ei voinut hyväksyä järjestelyä. Gastro-pubia pyörittävä Kokkola päätti kääriä hihat ja ryhtyä hommiin, jotta lähikoulun 120 oppilasta saisivat myös maanantaina ja tiistaina eteensä kunnon lounaat. 

– Vanhana yrittäjänä meinasi äkkiseltään vähän maito kiehahtaa pohjaan. Mietin, että pitäisikö sanoa omillekin lapsille, että älkää menkö kouluun. Ruokatuntihan on yksi tärkeimpiä tunteja! 

MTV Uutiset kertoi aiemmin tällä viikolla, että JHL:n kaksipäiväinen lakko vaikuttaa muun muassa päiväkotien, koulujen ja vanhusten palvelutalojen ruokahuoltoon. 

Jauheliha ja makkarat valmiina

Käytännössä JHL:n lakon vaikutukset näkyvät esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa niin, että osassa oppilaitoksia vanhempia on kehotettu pakkaamaan lapsilleen mukaan eväät. 

Kokkolaa ärsyttää se, että lakon seuraukset koskettavat nimenomaan heikkoimmassa asemassa olevia, lapsia ja vanhuksia. 

– Toimet kohdistuvat nyt sijaiskärsijöihin, joita kuuluu auttaa, Kokkola kertaa ideaa muonitustempauksen takana. 

Tänään sunnuntaina Eteläisen Paikallinen Bar Baarissa valmistaudutaankin jo seuraavien päivien poikkeukselliseen lounasurakkaan. Jääkaapista löytyy 40 kiloa ja jauhelihaa ja nelisenkymmentä pakettia makkaraa. 

– Raaka-aineet ostettiin jo loppuviikosta valmiiksi. Jauhelihakastike on maanantain lämmin ruoka. Tänään valmistellaan perunat, pilkotaan sipulit, että ei huomenna tarvitse enää perunateatteria hoitaa, Kokkola kertoo. 

Tiistaina puolestaan koululaisten lautasille tarjotaan baarissa perunamuussia ja uunimakkaraa. Lisäksi molempina päivinä lapsille on tarjolla heidän toiveiden mukaisia nakkeja, lihapullia ja ranskalaisia. 

Ruokailu järjestyy yhteisponnistuksin

Yrittäjä Kokkola muistuttaa, että maanantain ja tiistain ruokailu on ennen kaikkea Eteläisen kylän yhteinen ponnistus.

Perunat tulevat paikalliselta maanviljelijältä, baarissa hommia hoidetaan osittain talkoovoimin ja pientä ulkopuolista taloudellista apua on myös tarjottu kattamaan kustannuksia. 

Koululaisten ruokailun kustannuksiksi Kokkola arvioi noin 500 euroa. Se ei yrittäjän mukaan ole mahdoton satsaus yhteisen hyvän eteen. 

– Pienen kylän yhteiseen hiileen puhaltaminen on tärkeintä. 

Uutisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti

Lue myös:

    Uusimmat