Seinäjoella ravintola Sorsanperään kiemurtelee jono jo puoli yhdeltätoista aamulla. Ravintolan omistava miljonääri Reima Kuisla on päättänyt tarjota ruuan 250 koululaiselle tänään ja huomenna.
– Pasta bolognesea on tänään tarjolla, huomenna hirvenlihakeittoa, kertoo ravintolapäällikkö Isa Hoffren.
Kaikki tapahtui melko nopeasti. Hotellinjohtaja kysyi perjantaiaamuna, onnistuisiko moinen – ja onnistuihan se.
– Puolisen tuntia siinä kesti. Kysyttiin lisää väkeä töihin ja tilattiin tukusta jauhelihaa, kertoo Hoffren.
Nyt pöydissä näkyy iloisia naamoja. Ronja Lahtinen ja Isabella Ojala ovat pistelleet ruokaa niin, että tomaattikastiketta on roiskunut otsallekin.
– On tosi hyvää!
Lakko ei siis tunnu haittaavan näitä koululaisia.
– Ei, tämä on ihan kiva syödä täällä, toteaa Lahtinen.
Teuvalta soppatykin kanssa liikkeelle
Lakko ei siis tunnu haittaavan näitä koululaisia. Seinäjoella yrittäjät ja muun muassa pesäpalloseura JymyJussit on mukana kuviossa, jossa 900 koululaiselle löytyy lämmin ateria. Jymyjussit paistaa ulkona makkaraa sadoille koululaisille, Lintuviidantien koulussa puolestaan on teuvalainen yrittäjä Ilpo Saksa soppatykkeineen.
– Aamulla kuudelta ryhdyttiin toimeen, tehtiin lohisoppa ja ajettiin se tänne Seinäjoelle, kuvailee Teuvan Ruokapirtti 67:aa pyörittävä Saksa.
Mikä hänet sai mukaan talkoisiin – ei ole pikkujuttu tarjota ruokaa kahtena päivänä 220 koululaiselle?
– Minusta ei ole reilua, että lapset ja vanhukset jäävät ilman lämmintä ateriaa. Kun pyyntö tuli ja meillä oli mahdollisuus auttaa, päätimme tehdä tämän, kertoo Saksa.
Mitä mieltä hän on itse asiasta, siitä juurisyystä, joka on poliittisen lakon taustalla? Saksalla itsellään on alle kymmenen hengen yritys, jota irtisanomissuojan helpottaminen koskisi.
– Pidän kyllä itse lakia tärkeänä. Itselläni on ollut tilanne, jossa joukossa oli työntekijä, joka sai muut työntekijät oireilemaan, eikä minulla ollut keinoja puuttua tähän. Tilanteesta kärsi koko työyhteisö ja sen myötä yrityskin, kertoo Saksa.
Hän muistuttaa, että kukaan yrittäjä ei palkkaa työntekijöitä huvikseen, eikä varsinkaan ajatuksenaan päästä työntekijästä eroon.
– Kyllä työntekijä palkataan tarpeeseen, mutta joskus syntyy tilanteita, joissa yksi työntekijä voi aiheuttaa kohtuutonta haittaa yritykselle ja muille työntekijöille. Kyllä tähän tarvittaisiin nykyistä parempia keinoja, sanoo Saksa.