Arkeologit tekivät huimia löytöjä muinaisen pyramidin tunnelista Meksikossa – yksi helmistä oli noin 2 000 vuotta vanha kukkakimppu

Meksikossa aikansa suurkaupungissa Teotiuacánissa sijaitsevan ”Sulkakäärmeen pyramidin” alta on kaivettu esiin jo yli satatuhatta esinettä. Pyramidin alla olevasta tunnelista on löydetty jopa meripihkaa ja kukkakimppuja.

Teotiuacán, jumalten tai auringon kaupunki, kukoisti pari tuhatta vuotta sitten, ja siellä asui jopa 200 000 ihmistä. Yhden tulkinnan mukaan asukkaita oli monista eri kieli- ja etnisistä ryhmistä. Sen asujaimistosta tiedetään silti yhä vähän. 

Papit käyttivät katinkultaa ehkä riiteissään

Meksikon kansallisen antropologian ja historian instituutin arkeologi Sergio Gómezin kolmikymmenhenkinen ryhmä on uurastanut lähes 12 vuotta kaivaen esiin tärkeää tunnelia.

– Kun ryhdyin tutkimaan tunnelia, ajattelin, että sen on täytynyt olla vanhan mesoamerikkalaisen kulttuurin kuvaus tai vertauskuva kuolleiden maailmasta heidän kosmologisessa maailmankuvassaan, Gómez kertoo.

Sata metriä pitkän tunnelin seinillä välkkyvä pyriitti, eli katinkultanakin tuttu rikkikiisu, on voinut edustaa osaa sikäläisestä maailmankaikkeudesta ja kuulua pappien riitteihin. 

Muta pelasti aarteet ryöväreiltä

Arkeologien esiin kaivama tunneli oli täynnä mutaa, mikä on ollut ehkä sen pelastus: sen ansiosta se on säästynyt ryöstelijöiltä.

Jo yli satatuhatta esinettä on luetteloitu, huikean kauniista kotiloista, savi- ja puuesineisiin, eläinten luihin ja jadeen. 

Gómezia hämmästytti erityisesti neljä erittäin hyvin säilynyttä kukkakimppua.

– Näkee jopa, miten ne on sidottu. Myös joitakin lehtiä on säilynyt. Ne auttavat biologeja tunnistamaan, millaisia kukkia tässä rituaalissa on käytetty. 

Lue myös:

    Uusimmat