Maailman vanhin aakkosin kirjoitettu lause saatiin tulkittua – arkeologi: "Ihmisiä alkaa naurattaa, kun kuulevat"

2:00img
Katso myös: Meksikossa arkeologit löytäneet jo satatuhatta esinettä muinaisen pyramidin tunnelista.
Julkaistu 16.11.2022 12:56

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Maailman vanhimman täikamman tekstiä on tutkittu vuosia. Vihdoin hupaisa kirjoitus selvisi.

Tutkijat ovat saaneet tulkittua maailman vanhimman tunnetun aakkosin kirjoitetun lauseen, Artnet kertoo. Kyseessä on norsunluiseen kampaan noin vuonna 1700 eaa. eli 3700 vuotta sitten kirjoitettu teksti.

Luukampa löytyi Lachishin arkeologisesta esiintymästä Israelin keskiosista vuonna 2016. Teksti on kirjoitettu niin sanotuilla Kaanaan aakkosilla, joita oli käytössä jo satoja vuosia ennen kuin foinikialaiset alkoivat standardoida kirjaimia vuoden 1100 eaa. paikkeilla.

Teksti kammassa kuluu jotakuinkin: ”Poistakoon tämä syöksyhammas täit tukasta ja parrasta perinpohjaisesti."

Luukampa

3700 vuotta vanhan tekstin sisältö saatiin ratkaistua!

Projektiin osallistuneen arkeologin Michael Haselin mukaan ihmisiä alkaa tyypillisesti naurattaa, kun he kuulevat mitä tässä ikivanhassa tekstissä sanotaan.

Kuvakirjoitusta on ollut jo vähintään 1500 vuotta ennen kuin joku kaiversi kampaan tämän tekstin. Muinaisessa Mesopotamiassa ja Egyptissä ”kirjaimia” kuitenkin oli satoja, koska kirjoitus perustui nimenomaan kuviin. Samantyyppinen kirjoitusjärjestelmä on nykyään esimerkiksi mandariinikiinassa.

Kaanaan aakkosista taas tekee aakkoset nimenomaan se, että niissä jokainen kirjain vastaa jotakin tiettyä puhutun kielen äännettä. Ne ovat nykyisten latinalaisten kirjainten muinaisia edeltäjiä. Aakkosten käyttäminen teki lukemisesta ja kirjoittamisesta entistä helpompaa ja vähemmän syvällistä perehtymistä vaativaa.

Vanhimmat kirjoitukset Kaanaan aakkosilla tunnetaan noin vuodelta 1800 eaa. – ne ovat satakunta vuotta luukamman tekstejä vanhempia. Vähältä piti, ettei tämäkin teksti jäänyt huomaamatta, koska luukampa oli yltä päältä lian peitossa ja monet kamman piikeistä olivat poikki.

Viiden vuoden ajan kampa oli varastossa ja sitä pidettiin lähinnä vain luunpalana, kunnes parasitologi ja arkeologi Madeleine Mumcuoglu Jerusalemin heprealaisesta yliopistosta päätti tutkia sitä tarkemmin. Kamman piikkien lisäksi hän havaitsi kammassa jäänteitä muinaisista päätäistä, tarkemmin sanottuna täin nymfivaiheelle tyypillisiä kuoren osia.

Tutkijat eivät pystyneet käyttämään radiohiiliajoitusta tai dna-analyysia kamman iän arvioimiseen. Ikäarvio on tehty vertailemalla kirjoitusta muualla esiintyviin saman aakkoston kirjaimiin, joiden ikä tunnetaan muiden menetelmien perusteella. Kokonaisia Kaanaan aakkosilla kirjoitettuja lauseita ei ole löydetty aiemmin eikä siksi myöskään analysoitu.

Kammassa on aikanaan ollut toisella sivulla kuusi paksua, harvaa piikkiä, jotka ovat kaikki katkenneet. Toisella puolella on ollut 14 ohuempaa piikkiä, joista osa on jäljellä. Kuten myöhemmillä täikammoillakin, tällä on saanut poistettua täitä ja niiden munia päänahasta. Täikampa on todennäköisesti ollut aikansa luksustuote, ja sen materiaali norsunluu on ollut alueella tuontitavaraa.

Tieteellinen tutkimus täikamman tekstistä on julkaistu Jerusalem Journal of Archaeology -lehdessä.

Lue myös: Arkeologit tekivät huimia löytöjä muinaisen pyramidin tunnelista Meksikossa – yksi helmistä oli noin 2 000 vuotta vanha kukkakimppu

Tuoreimmat aiheesta

Historia