Arkeologit tekivät poikkeuksellisen löydön Humppilasta – tältä näyttää yli 4 000 vuotta vanha käärmeveistos

Käärmeveistos
Kuva: Satu Koivisto
Julkaistu 30.06.2021 11:03
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Kanta-Hämeessä sijaitsevasta Humppilasta löytyi viime kesän arkeologisissa kaivauksissa poikkeuksellinen kivikautinen taide-esine, kertoo Turun yliopisto tiedotteessa.

Humppilan Järvensuon arkeologisissa kaivauksista paljastui kaivauksissa puinen käärmeveistos, joka on valmistettu tutkijoiden mukaan neoliittisella kivikaudella yli 4000 vuotta sitten.

Huolellisesti veistetty, noin puolimetrinen puinen käärmeveistos löytyi lähes metrin syvyydestä turvekerroksen alaosasta muinaisen järven rantakerrostumasta.

– Käärme näyttää siltä, kuin se olisi luikertelemassa tai uimassa pakoon yllätettynä. Matelijan kaula on veistetty kapenevaksi ja sen pää on kuvattu hieman ylöspäin kohotetuksi suu auki, kertoo tutkijatohtori Satu Koivisto Turun yliopiston tiedotteessa.

Käärmeveistos

Lähikuva löytyneestä käärmeveistoksesta. Kuva: Satu Koivisto.

Kaivaukset jatkuvat

Humppilan Järvensuon alueella arkeologisia kaivauksia on tehty pienimuotoisesti jo 35 vuotta sitten mutta laajemmin viime kesästä lähtien.  

– Paikka on kivikaudella sijainnut umpeenkasvavan ja myöhemmin viljelymaaksi kuivatetun Rautajärven etelärannalla. Alueelta on saatu talteen harvinaisia kivikautisia puu-, kaarna- ja tuohiesineitä, kertoo Koivisto tiedotteessa.

Koiviston mukaan löytökerrostuman koostumuksen perusteella käärmeveistos on hukattu, hylätty tai asetettu tarkoituksella tiheän rantakasvillisuuden sekaan. Radiohiiliajoituksen perusteella esine on valmistettu 4400 vuotta sitten.

Turun yliopiston mukaan luusta, sarvesta, puusta, kivestä tai meripihkasta valmistettuja eläin- ja ihmisveistoksia löytyy ajoittain, mutta käärmeveistos on tällä hetkellä ainoa lajissaan.

– Käärmeveistos ja muutamat muut viime kesän havainnot kuitenkin tällä hetkellä viitannevat mahdolliseen rituaaliseen toimintaan muinaisella järvenrannalla harjoitettujen kalastuksen ja muiden arkisten askareiden ohessa, Koivisto sanoo.

Turun yliopiston mukaan Pohjois-Euroopan kivikautisessa kalliotaiteessa on joskus kuvattu käärmeitä. 

Tuoreimmat aiheesta

Arkeologia