Arkkipiispa Leoon liitetyt talousrikosepäilyt koventuneet – valtio karhuaa yli 350 000 euroa

Konkurssiin ajautuneen kieliseuran hallitusta epäillään muun muassa törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Vuonna 2020 konkurssiin haetun Karjalan kielen seuran hallitusta epäillään yhä raskaammista talousrikoksista. Seuraa johti 25-vuotisen toiminta-ajan Suomen ortodoksisen kirkon päämies, arkkipiispa Leo

Rikosnimikkeet ovat koventuneet poliisin esitutkinnassa: epäiltyjä rikoksia ovat nyt törkeä kirjanpitorikos, törkeä avustuspetos, törkeä petos ja avustuksen väärinkäyttö. 

– Poliisi ei tässä vaiheessa halua avata tarkemmin epäilyjen sisältöä, kertoo Itä-Suomen poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Minna Willman-Koistinen MTV Uutisille.

Konkurssipesän suurin velkoja on opetus- ja kulttuuriministeriö, joka perii seuralta korkoineen yli 350 000 euroa. Kaikkiaan valtionavustuksia myönnettiin 560 000 euroa. 

Rikosilmoituksen teki konkurssipesän julkisselvittäjä. Arkkipiispa on julkisuudessa kiistänyt talousrikossyytökset.

Arkkipiispa perusti jo uuden kieliseuran

Kaikkiaan esitutkinnassa on ollut epäiltynä seitsemän kieliseuran hallituksen jäsentä, puheenjohtaja mukaan lukien. Hallituksen jäseniä oli epäiltyjen rikosten aikaan muutama enemmän, mutta poliisin mukaan "luonnollisista syistä" epäiltyjen määrä on nyt pienentynyt seitsemään.

– Syytä epäillä -kynnys on ylittynyt. Kuulustelut on tehty. Esitutkinta on nyt viime silausta vaille valmis, toteaa rikoskomisario Willman-Koistinen. 

Tarkoituksena on, että asia etenee syyttäjän harkintaan lähiviikkoina.

Karjalan kielen seura perustettiin Joensuuhun vuonna 1995 edistämään karjalan kielen ja karjalankielisten asemaa sekä Suomessa että Venäjällä. 

Talousrikosepäilyistä huolimatta arkkipiispa Leo on perustanut uuden kieliseuran. Patentti- ja rekisterihallituksen tiedoista käy ilmi, että arkkipiispa on perustanut siviilinimellään Leo Makkonen Karjalan kielen säätiön Kuopioon 24.10.2023.

Lue myös:

    Uusimmat