Arkkipiispan lausunto kuohuttaa: Mihin aiheisiin kirkko saa ottaa kantaa?

16:27img
Julkaistu 30.03.2016 12:40
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Arkkipiispa Kari Mäkisen lausunnot pakolaisista ovat kiihdyttäneet kirkosta eroamisia. Yksi ero harkitsevista on keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, jonka mielestä kirkon ei pitäisi ottaa kantaa päivänpolitiikkaan.

Huomenta Suomen lähetyksessä toimittaja Tuomas Enbuske pohti yhdessä Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalon ja keskustan kansanedustaja Mikko Kärnän kanssa arkkipiispan kohua herättänyttä kannanottoa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi MTV:n Uutisekstrassa, että kirkko ei sulje oviaan pakolaisilta, muttei myöskään piilottele heitä.

Kommentti sai aikaan eroaallon. Yksi eroaan harkitsevista on keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

– Kirkon ei tulisi ottaa kantaa päivän polttaviin aiheisiin. Toivoisin, että arkkipiispa täydentäisi ja selventäisi viestiään. Ei saa tulla sellaista käsitystä, että kirkolla olisi valtiosta erillinen turvapaikkapolitiikka.

Mäkinen sanoi lauantaina MTV:n haastattelussa kirkon lupaavan suojella kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita. Katso video:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kirkko ei luomassa omaa järjestelmää

Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo puolestaan sanoo, että hänen mielestään arkkipiispan kommenttia on pahantahtoisestikin tulkittu väärin.

– Kommentissa ei puhuttu todellakaan siitä, että kirkko järjestäisi omaa järjestelmää. Meillä on vuosisatainen perinne, että hädässä olevat ihmiset voivat tulla kirkkoon ja heidät otetaan vastaan.

Hän muistuttaa, että vaikka kirkko ei halua olla osa päivänpoliittista keskustelua, on se taivaallisten kysymysten lisäksi kiinnostunut myös maanpäällisestä elämästä ja etiikasta.

Laajasalo painottaa, että kirkon lähtökohtana turvapaikkakysymyksissä on se, että viranomaiset tekevät päätökset. Vastaavasti kirkko ei myöskään aio sulkea oviaan miltään ryhmältä.

Kärnä painottaa, ettei kirkko ole maallisen vallan yläpuolella.

– Kirkon tehtävänä ei ole kyseenalaistaa päätöstä tai antaa oikeusapua, sillä sitä antaa yhteiskunta.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa