Arkoja papereita, ultraäänikuvia, lasten tavaroita ja passi – tästä oudosta roskavuoresta huolestui kuntakin

Koiranulkoiluttajan löytämän roskavuoren seasta paljastui varsin arkaluontoista materiaalia. Hausjärven kunnan mukaan tilanne on huolestuttava.

MTV kertoi viime viikolla, että Hausjärveltä Kanta-Hämeestä oli löytynyt metsästä suuri määrä roskaa levitettynä.

Ikävän löydön tehnyt nainen kertoi roskien joukossa olleen muun muassa eri henkilöille kuuluvia virallisia kirjeitä sekä henkilökohtaisia papereita.

Nainen kertoi tehneensä asiasta rikosilmoituksen poliisille.

MTV kävi sunnuntaina paikan päällä Hausjärvellä ja teki roskien seasta järkyttäviä löytöjä. Metsän siimekseen oli hylätty esimerkiksi lasten kuvia, revitty passi, käräjäoikeuden asiakirjoja sekä velkakirjoja.

Tämän lisäksi varsin yksityisten tavaroiden seassa oli muun muassa lasten ristiäiskuvia, puhelimia ja veroilmoituksia.

Asiakirjoissa toistui pitkälti saman, 1980-luvulla syntyneen naisen nimi.

Suomen tietosuojavaltuutettu Anu Taluksen mukaan henkilökohtaisia asiakirjoja ei luonnollisesti ole tässä tapauksessa hävitetty asianmukaisesti.

Tilanne on vähintäänkin haastava, koska tietosuojaongelmaa ei samalla tavalla ole, jos joku on itse hylännyt omat tavaransa yleiselle paikalle.

– Usein henkilökohtaisia asiakirjoja löytyy jätelavoilta, jolloin on suhteellisen helppo päätellä (sijainnin perusteella) kuka ne on sinne vienyt, Talus selventää.

Tässä tapauksessa vastaavia päätelmiä on hankala tehdä, koska tavarat ovat löytyneet syrjäisestä metsästä.

Talus muistuttaa, että vastaavista löydöistä voi ilmoittaa myös Tietosuojavaltuutetun toimistolle, joka tekee tiiviisti yhteistyötä virkavallan kanssa.

Tutkitaan roskaamistapauksena

Hausjärven kunnan mukaan tapausta käsitellään parhaillaan jätelain mukaisena roskaamistapauksena.

– Mikäli roskaaja saadaan selville, annetaan tälle kehotus tai määräys mahdollisella uhkasakolla tehostettuna, alueen siivoamiseksi, kertoo ympäristösihteeri Toni Haavisto.

Kunnan mukaan on huolestuttavaa, että kyseessä on henkilökohtaisia tietoja sisältäviä asiakirjoja.

– Mahdollisten tietosuoja- ja henkilötietoloukkausten tai rikoskynnyksen ylittämisen selvittämisestä vastaa poliisi, jolla on asiassa toimivalta.

Myös roskaajan henkilöllisyyden selvittäminen saattaa jäädä poliisin tehtäväksi, mikäli kunnan ympäristötoimen osalta ei saada asiaan selvyyttä.

Vielä toistaiseksi on siis vaikea sanoa milloin roskavuori tullaan siivoamaan.

Lue myös:

    Uusimmat