Arktika houkuttelee lintuharrastajia Virolahdelle – arktisten lintujen muutto on nyt parhaimmillaan

Arktisten lintujen muutto eli arktika on nyt vilkkaimmillaan. Suomenlahtea pitkin matkaa toukokuussa miljoonia vesilintuja ja satoja tuhansia hanhia kohti arktisia pesimäalueitaan. Virolahdella on jo lähes 20 vuoden ajan järjestetty Arktika-päivät, joilla käy reilun kahden viikon aikana tuhansia lintuharrastajia. Virolahden kunnalle arktika on vuoden tärkein matkailutapahtuma.

Aamukuudelta alkanut linturistely rantautuu puoliltapäivin Virolahdelle Klamilan satamaan. Laiva on lastattu arktikasta eli arktisten ranta- ja vesilintujen muutosta kiinnostuneilla lintuharrastajilla.Vielä satamassakin kiikarit nousevat nopeasti, kun taivaalle ilmestyy mehiläishaukka.

– Haukkoja, haarahaukka ja mehiläishaukka ja sitten oli varpushaukka ja vesipääsky. Hanhimuuttoa oli aika vähän, mutta oli kivoja yllätyksiä, kertaa Maria Flinkman risteilyn aikana nähtyjä lajeja.

– Linnuissa kiinnostaa se monipuolisuus. On niin monia erilaisia lintuja ja on kiva laskea, montako lintua ehtii esimerkiksi vuoden aikana näkemään, sanoo linturisteilylle osallistunut Valtteri Oksanen.

Virolahden tärkein matkailutapahtuma

Virolahden kunnalle arktika on vuoden tärkein matkailutapahtuma, joka kerää kuntaan joka kevät yhteensä noin 10 000 lintuharrastajaa eri puolilta Suomea. 

– Matkailullisesti Arktika-päivät ovat tärkeimmät. Tänne tulee ihmisiä ympäri Suomen ja majoituspaikat ja palvelut ovat hyvässä käytössä. Tänä vuonna on tosi vilkasta, ehkä enemmän kävijöitä kuin koskaan ennen, iloitsee Virolahden kunnan matkailupäällikkö Anu-Leena Lintunen.

Tuhansien lintujen parvia taivaalla

Vilskettä on myös lintutorneissa. Vilkkain muuttoaika on aamulla varhain tai illalla myöhään. Parhaimmillaan taivaalla voi nähdä tuhansien lintujen parvia. Hyvänä päivänä Virolahden ohi lentää 100 000 muuttavaa lintua.

Aktisten lintujen muuttoreitti kulkee pitkin Suomenlahtea ja lahden pohjukasta kohti Siperiaa. Siksi Virolahti on otollinen paikka arktikan seuraamiseen.

– Tämä on Suomen kaakkoisin kunta ja meri on lähellä. Laatokka on sitten linnuilla seuraava kohde ja sieltä matka jatkuu Siperian perukoille, selittää lintuharrastaja Jari Markkula.

Lintujen muutto on aikaistunut

Vuosien mittaan arktisten lajien muutto on aikaistunut.

– Ilmastonmuutos näkyy tässäkin. Valkoposkihanhien päämuutto oli ennen näinä aikoina eli toukokuun 20.-24. päivien paikkeilla. Nyt se on siinä 15.-16. päivien aikoihin. Se on aikaistunut noin viikolla. Tundra- ja metsähanhienkin käyttäytyminen on muuttunut. Niiden entiset levähdysalueet olivat tuolla Viron puolella Baltiassa ja nyt isoja hanhiparvia on - kuten suomalaiset hyvin tietävät - jo huhtikuussa, pohtii Markkula tapahtuneita muutoksia.

Seuraavaksi Virolahdella odotetaan sepelhanhien massamuuttoa.

Lue myös:

    Uusimmat