Lintujen syysmuutto jatkuu edelleen, vaikka valtaosa lajeista onkin jo lähtenyt Suomesta. Viimeiset muuttajat, vesilinnut, urpiaiset ja rastaat, saattavat lähteä Suomesta vasta tammikuussa.
Tänä syksynä lintuharrastajia on hemmoteltu komealla kurkimuutolla ja ennätysmäisellä määrällä punajalkahaukkoja. Punajalkahaukkoja on nähty Suomessa poikkeuksellisen paljon.
– Se on meikäläisen nuoli- tai tuulihaukan kokoinen, kuuluu jalohaukkoihin. Pieni, teräväsiipinen haukka, jotka pesii Keski- ja Kaakkois-Euroopassa meitä lähinnä, kertoo BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.
Komeita kurkiauroja
Kurkimuutto on ollut tällä kertaa harvinaisen komea. Helsingissä Pitkäkoskella on päästy ihailemaan virtavästäräkkejä.
– Pieni kanta pesii Suomessa virtaavien vesien äärellä. Näin syksyllä niitä voi nähdä muuallakin kuin pesimäpaikoilla. Se on tämmöinen harvinainen laji, tietää Södersved.
Nähtävää riittää marraskuussakin
Nyt liikkeellä ovat arktiset hanhet, joiden muuttoreitti kulkee Suomen kautta Keski-Eurooppaan. Valtaosa lajeista on jo lähtenyt Suomesta, mutta nähtävää riittää edelleen.
– Tällä hetkellä vielä muuttaa sepelkyyhkyjä, peippoja, rastaita on vielä. Varsinkin räkättirastaita voi vielä muuttaa runsaasti. Nähtävää riittää koko syksyn ja vielä marraskuussakin.
– Jos ajattelee syysmuuttoa, niin se jatkuu jossain määrin tuonne tammikuun alkupuolelle, huomauttaa Södersved.
Monelle linnulle muuttomatka on kohtalokas.
Miljoonia lintuja ammutaan muuttomatkalla
Viimeiset lähtijät ovat vesilintuja ja rastaita. Muuttomatka on linnuille kova rasitus eivätkä kaikki selviä siitä. Lisäksi laiton metsästys harventaa muuttolintujen rivejä.
– Välimeren, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueella tapetaan laittomasti miljoonia lintuja joka vuosi. Esimerkiksi kuhankeittäjä ja pikkulepinkäinen ovat lajeja, jotka muuttavat sinne päin, sanoo Södersved.
Lämpenevän ilmaston myötä monet lajit jäävät Suomeen talvehtimaan. Jatkossa punarintoja nähdään täällä talvella aiempaa enemmän. Joutsenten talvehtiminen Suomessa on jo yleistynyt.