Mies viljelee kasviksia ikiroudan päälle rakennetussa kaupungissa. Tavoitteena on edistää kestävää elämätapaa.
Longyearbyen on Huippuvuorten suurin taajama ja ainoa kaupunki. Suurin osa elintarvikkeista kuljetetaan kaupunkiin Norjasta lento- ja meriteitse. Huoli ympäristöstä sai Ben Vidmarin tarttumaan äärimmäiseen haasteeseen, uutisoi BBC News.
Vidmar viljelee kesäisin kasviksia iglunmuotoisessa kasvihuoneessa. Talvikuukausina viljely tapahtuu sisätiloissa. Lisäksi hän tuottaa itse lannoitetta kasveilleen biojätteistä.
– On tärkeää vähentää muovin käyttöä. Suurin osa kasviksistamme saapuu muoviin pakattuina, Vidmar toteaa.
Ravintolat tyytyväisiä paikallisista raaka-aineista
Haasteita tarjoavat paitsi arktinen ilmasto myös kaamos. Longyearbyenin asukkaat elävät vuorokauden ympäri jatkuvassa pimeydessä kolme kuukautta vuodesta. Toisaalta kolme kuukautta vuodesta eletään yötöntä yötä.
Vidmar myy kasviksiaan paikallisille ravintoloille, jotka ovat enemmän kuin tyytyväisiä saadessaan käyttöönsä paikallisia raaka-aineita. Vidmar suunnittelee avaavansa ravintolan myös itse tulevaisuudessa.