Armeijan asiantuntija demonstroi oikeudelle: Näin helppoa Pöngän konepistoolin aktivoiminen olisi

Markus Pönkä, aseet, konepistooli, tarvikkeet, Helsingin käräjäoikeus (1)
Markus Pöngän asunnosta takavarikoitiin muun muassa deaktivoitu konepistooli.
Julkaistu 06.10.2015 21:57

MTV UUTISET

Syyttäjän kutsuman asiantuntijatodistajan mukaan paloittelumurhasta tuomitun Markus Pöngän hallusta löytyneen konepistoolin uudelleenaktivointi olisi ollut suhteellisen helppoa. 

Pöngän asunnosta löytyi kotietsinnässä keväällä kaksi toimivaa asetta ja yksi deaktivoitu konepistooli. Syyttäjän mukaan aseet oli tarkoitettu nimeämättömän varakkaan henkilön kidnappaamiseen. Syyttäjän arvion mukaan siepattava henkilö oli yksi kuudesta osinkomiljonääristä, joiden nimi mainittiin Pöngältä takavarikoidussa lehtileikkeessä.

Upseerina Puolustusvoimissa työskentelevän asiantuntijan mukaan Pöngän asunnosta löydetyn konepistoolin toimintaan palauttaminen olisi ollut tavallista helpompaa, sillä deaktivointia ei ollut tehty siten kuin Suomen viranomaiset nykyään edellyttävät. 

- Piippu olisi pitänyt kiinnittää niin, ettei sitä saa pois aseesta. Ase on oikeastaan nykyisellään varastokunnossa ja uuden piipun ja lukon asettamalla se toimisi, asiantuntija arvioi tutkiessaan syyttäjän mukanaan tuomaa asetta oikeussalissa.

Pöngän luota löydetty ase oli ostettu huuto.netistä. Aseen myynyt henkilö kertoi puhelimitse oikeudelle, että ase on deaktivoitu aikoja sitten ja siten siinä ei ollut mukana nykyisin vaadittavaa deaktivointitodistusta.

- Piippuun oli porattu reikiä, iskurin piikki oli hitsattu pois ja lukon pää oli viistetty 45 asteen kulmassa, myyjä kertoi aseelle tehdyistä toimenpiteistä.

Do it yourself - Submachine gun

Pöngältä takavarikoitiin myös aseeseen liittyviä tarvikkeita, joita asiantuntija kävi oikeussalissa läpi.

Markus Pönkä, aseet, konepistooli, tarvikkeet, Helsingin käräjäoikeus

Syyttäjä työnsi tämän kärryn asiantuntijan eteen. Hän kävi läpi kaikki tarvikkeet ja kertoi niiden käyttötarkoituksesta.

Materiaalin joukossa oli muun muassa kalvaimia, lukkoja ja saman kaliiperin piippuja.

- Kalvain on erikoistyökalu, jonka avulla voidaan tehdä patruunapesä piippuun, joka on samaa kaliiperia kuin uudelleen aktivoitava ase. Tällä osalla ei ole mitään muuta käyttötarkoitusta, asiantuntija sanoi.

Jos käytettävissä on samantyyppinen lukko kuin aseessa, sitä ei tarvitse asiantuntijan mukaan juurikaan työstää, että sen saa sopimaan aseeseen. Toinen vaihtoehto on korjata vioitetun lukon pää.

Piippu puolestaan voidaan muokata toimivaksi juuri kalvainta käyttäen, vanhallä rei'itetyllä piipulla ei asiantuntijan mukaan tee mitään.

Puolustus halusi kuulla asiantuntijalta, onko aseen aktivoiminen oikeasti näin yksinkertaista. Hän myönsikin, että osien lisäksi projektiin tarvitaan motivaatiota, työtä ja työkaluja. Työkaluiksi sopivat jyrsin tai sorvi sekä hitsausvälineet.

Aseen työstämistä toimintakuntoon Pönkä olisi syyttäjän mukaan opetellut muun muassa kirjoista, joita häneltä löytyi kotietsinnässä. Yksi kirjoista oli nimeltään Do it yourself - Submachine gun.

Asiantuntijan mukaan olennaista oli myös se, että Pöngän asunnosta löytyi 22 lipasta ja suuri määrä patruunoita, jotka olisivat sopineet tämäntyyppiseen konepistooliin.

Puolustuksen mielestä aseen tekeminen toimintakuntoon olisi vaatinut niin painavia työkaluja, ettei niitä käytännössä olisi voinut käyttää asunnossa. Työkalujen painoon asiantuntija ei osannut ottaa kantaa.

Puolustus myös korosti, että Pönkä oli hankkinut konepistoolin harrastustarkoitukseen, sillä hän on ollut kiinnostunut aseista 12-vuotiaasta lähtien. Hän myös osti ja myi aseita tiuhaan huuto.netin kautta.

Myös lippaat olivat Pöngän mukaan keräilykohteita.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos