Hovioikeus tuomitsi vuorineuvos Kari Jordanin kovaan sakkorangaistukseen ampuma-aserikkomuksesta. Jordan on tunnettu Metsä Groupin entisenä toimitusjohtajana, Nordean hallituksen jäsenenä ja Outokummun hallituksen puheenjohtajana. Hän harrastaa metsästystä.
Jordan oli säilyttänyt Espoon Tapiolassa kerrostalon kellaritiloissa sijainneessa varastossaan 21 ampuma-asetta ja yhtä aseen piippua kahdessa aseiden säilytykseen tarkoitetussa turvakaapissa. Varastotila sijaitsi kaksi kerrosta kerrostalon maatason alapuolella.
Elokuun lopussa vuonna 2019 tilaan murtauduttiin ja Jordanin asekaappi aseineen varastettiin. Kaapeissa oli kivääreitä, haulikoita ja pistooleja.
Jykevät asekaapit murrettiin ja aseet menivät liivijengille
Asekaapeista suurempi oli painanut arviolta 200 kilogrammaa tai enemmän. Suuremman asekaapin kyljessä oli ollut pienempi kaappi, joka oli ollut ankkuroituna ruuvein lattiaan. Suurempaa kaappia ei ollut voinut siirtää varastotilassa ilman, että sen edessä olleen pienemmän kaapin ankkurointi purettiin tai rikottiin. Näin rikolliset mitä ilmeisimmin olivat tehneet.
Anastuksesta oli syytetty ammattirikollisia tai järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluneita henkilöitä. Tämän puolesta puhui se, että aseet löytyivät kotietsinnässä vuonna 2019 nyttemmin järjestäytyneenä rikollisryhmänä kielletyn United Brotherhoodin asesäilöksi katsotusta paikasta Loviisasta. Samaisesta kätköstä löytyi myös Suomen rikkaimmalta mieheltä Antti Herliniltä vietyjä aseita.
Jordanin asekaapit vietiin porraskärryillä pakettiautoon ja kuljetettiin eräälle huoltohallille murrettavaksi. Syyttäjä kuvaili tekoa suunnitelmallisesti, jossa tekijät olivat hankkineet tekoa varten muun muassa sorkkarautoja, rautakangen ja kengät. Aseiden yhteisarvo oli Jordanin arvion mukaan yli 100 000 euroa. Oikeus piti tekoa tilaustekona rikollisryhmälle.
Lue myös: Suomen rikkaimmalta mieheltä Antti Herliniltä vietiin huippukallis haulikko – poliisi löysi arvoaseen United Brotherhood -pomon asevarastosta
Käräjäoikeus hylkäsi syytteen
Jordan joutui itse tapauksen jälkeen oikeuteen siitä, oliko hän säilyttänyt aseitaan riittävän turvallisesti. Käräjäoikeus oli hylännyt Jordanin syytteet, mutta syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen.
Hovioikeus arvioi sitä, oliko varastotila turvallinen siinä mielessä, etteivät muut varastotiloihin luvallisesti pääsevät henkilöt päässeet liian helposti käsiksi varastoon, jossa asekaapit olivat. Oikeus oli sitä mieltä, ettei varastotilan lukitus vastannut tässä suhteessa suojaukseltaan sitä, että asekaapit olisivat sisällä asutussa asunnossa.
Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että ettei Jordanilla ollut suoraa näkö- tai kuuloyhteyttä talon kellarissa sijaitsevaan varastotilaan, joten hän ei voinut tosiasiallisesti valvoa tilaa edes ollessaan paikalla asunnossa. Varastotilaa ei ollut varustettu hälytyslaittein.
Lue myös: Oikeus: Vuorineuvos Kari Jordan ei säilyttänyt aseitaan laittomasti – murrossa viedyt pyssyt päätyivät United Brotherhood -jengille
Yli 30 000 euron sakot
Hovioikeus katsoi toisin kuin käräjäoikeus ja katsoi Jordanin säilyttäneen aseita törkeän huolimattomasti. Jordan tuomittiin ampuma-aserikkomuksesta 15 päiväsakon rangaistukseen. Jordanin tuloilla sakon suuruus nousi peräti 30 660 euroon.
Oikeus äänesti päätöksestä. Yksi tuomareista oli sitä mieltä, ettei Jordania olisi tullut tuomita asiassa rangaistukseen, koska tämä ei hänestä toiminut törkeän huolimattomasti, katsoen pykälän olleen myös tulkinnanvarainen.
– Se, että ilmeisesti ammattirikolliset olivat saaneet anastettua aseet lukituksista ja asekaappien kiinnityksestä huolimatta, ei ole voinut olla kohtuudella Jordanin ennakoitavissa, tuomarin lausumassa todettiin.
Hän oli kuitenkin sitä meiltä, että aseiden säilytystila ei täyttänyt valvottavuuden vaatimusta.
Asiasta voi vielä pyytää valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.