Aromaterapialla eroon PMS-oireista

Kuinka päästä eroon ikävistä PMS-oireista? Hoitomuotoja on kehitetty jopa yli 80 kappaletta – PMS:aan kuuluvia oireita on taas 150! Lue, miten helpottaa henkistä ja fyysistä pahoinvointia.

Suurin osa hedelmällisessä iässä olevista naisista on jossakin vaiheessa elämäänsä havainnut, että juuri ennen kuukautisia elimistössä ilmenee fyysisiä tai/ja psyykkisiä muutoksia. Nämä muutokset käsitetään yleisesti kuukautisia edeltäväksi syndroomaksi (PMS).

Vapaus vankilasta PMS-oireisiin vedoten

Jo Hippokrates (460–377 eaa.) kirjoitti aikoinaan, että kuukautisvuotoja voi edeltää päänsärky ja painon tunne. Vastaavasti vuonna 1847 Ernest von Feuchtersleben kirjoitti, että herkkien naisten kuukautisiin liittyy melkein aina henkistä levottomuutta, ärtyneisyyttä ja surua. Vihdoin vuonna 1931 tällaisille oireille annettiin nimitys premenstruaalisyndrooma (PMS).

Vuonna 1987 PMS-oireyhtymä tuli tunnetuksi ympäri maailmaa. Syynä oli se, että englantilainen Anna Reynolds tuomittiin äitinsä murhasta, jonka hän teki PMS-oireiden aikana. Neljä kuukautta tuomion julistamisen jälkeen 6 000 ihmistä allekirjoitti vaatimuksen, jossa pyydettiin Anna Reynoldsin vapauttamista. Moisen seurauksena Reynoldsin tuomio muutettiin tapoksi ja lopulta hänet vapautettiin. Tämä oli ensimmäinen kertaa maailmassa, kun annettu tuomio kumottiin siksi, ettei nainen voinut mitään hormonitoimintansa muutoksista johtuville mielialan ailahteluille.

Oireita riittää

Premenstruaalisyndroomalla tarkoitetaan psyykkisiä ja somaattisia oireita, joita hedelmällisessä iässä olevalla naisella esiintyy toistuvasti kuukautiskierron loppupuolella ja jotka olennaisesti haittaavat naisen elämää. Erilaisia PMS:aan kuuluvia oireita on kuvattu yli 150.

Vuonna 1987 Amerikan psykiatrinen järjestö määritteli PMS:n alaluokaksi tilan, josta käytetään termiä premenstruaalinen dysforinen häiriö (PMDD/premenstrual dysphoric disorder). PMDD on diagnoosina silloin, kun nainen kärsii useasta mielialan häiriöstä. Naisella täytyy olla yksi tai useampi neljästä ydinoireesta sekä muita oireita, jotka haittaavat hänen normaalia elämäänsä. Oireiden yhteismäärän täytyy olla vähintään viisi, jotta kyseessä on PMDD. Ydinoireita ovat masentuneisuus, jännittyneisyys ja hermostuneisuus, mielialan ailahtelevuus, viha sekä ärtyneisyys. Dysforisesta häiriöstä kärsii noin 2–9 prosenttia menstruoivista naisista. Oireet saattavat esiintyä jopa kaksi viikkoa ennen kuukautisia mutta loppuvat aina kuukautisten alettua.

Eri lähteiden ja määritelmien mukaan premenstruaalisyndroomaa esiintyy 1–95 prosentilla naisista. Suurin osa näistä tapauksista ilmenee kuitenkin yksittäisen oireen esiintymisenä tai hyvin lievinä oireina. Hoitoa tarvitsevien naisten osuus vaihtelee lähteiden mukaan 2,5–15 prosenttiin.

Perinteisiä hoitokeinoja

Kunnon täsmälääkettä PMS-oireisiin ei ole vielä löytynyt, vaikka eri hoitomuotoja on kehitetty jopa yli 80 kappaletta. Nykyisin suositeltava lääketieteellinen hoito on seuraavan kaavion mukainen:

PMS ei merkittävästi haittaa naisen elämää

– Liikunta. Lisäksi kannattaa välttää liikaa suolaa sekä kofeiinia

PMS haittaa selvästi naisen elämää

• Ensimmäisen linjan terapia

– Liikunta

– Luteaalivaiheessa käytetty serotoniinin takaisinoton estäjä

• Toisen linjan terapia

– Päivittäinen serotoniinin takaisinoton estäjä

– Luteaalivaiheessa GABA:n reseptoreihin ja progesteroniin vaikuttaminen

• Kolmannen linjan terapia

– Suuremmat annokset serotoniinin takaisinoton estäjää

– Gonadotropiinien vapauttajahormonin käyttö

Luontaistuotteista hyviä hoitotuloksia on saatu mäkikuismalla, siveydenpuulla, magnesiumilla ja kalsiumilla. Kokeilemisen arvoisia ovat myös sinkki, B6-vitamiini, pycnogenol, ja A-vitamiini.

PMS-oireiden aromaterapia

Ihmisen hajuaisti on edelleen hyvin aliarvostettu ja tiedämme sen toiminnasta oikeastaan perin vähän. Ihmisen hajuaistin toiminta onkin pitkään ollut mysteeri. Vuonna 2004 yhdysvaltalaiset Richard Axel ja Linda B. Buck saivat lääketieteen Nobelin palkinnon selvitettyään kumpikin omalla tahollaan hajuaistin perusmekanismin. Palkitut tutkijat löysivät, että noin 1 000–1 400 geeniä liittyvät ihmisen hajuaistiin. Harvardin yliopistolla neurobiologina työskentelevä Buck huomauttaa, että ainoastaan kolme geeniä on mukana valon näkemisessä. Viimeistään tällöin ymmärtää, kuinka suuri merkitys hajuaistilla on ihmiselle.

Aromaterapia saattaa äkkiseltään kuulostaa hiukan huuhaalta, mutta tuoksujen merkitystä ihmisen käyttäytymiseen tutkitaan entistä enemmän ja maailmalla julkaistaan myös kliinisiä lehtiä, jotka ovat keskittyneet aromaterapian tutkimiseen.

PMS-oireiden hoitoon suositellaan tutkimusten perusteella seuraava aromaattisia tuoksuja: fenkoli, salvia, kurjenpolvi, sitruunaruoho, anisöljy, timjami, mirhami sekä mänty. Kaikkia edellä mainittuja tuoksuja ei valitettavasti löydy supermarketeista, joten niitä kannattaa kysyä aromaterapiaan perehtyneistä liikkeistä. Mänty, anis ja mirhami lienevät yleisesti helpoiten saatavilla.

Aromaterapiaa tulee käyttää säännöllisesti usean kuukauden ajan, jotta saadaan aikaiseksi paras mahdollinen hoitotulos. Esimerkiksi Buckinghamin tekemässä kontrolloidussa tutkimuksessa naiset käyttivät aromaattisia öljyjä kuuden kuukauden ajan. Aromaterapialla naiset saavat helpotusta rintojen herkkyyteen, mielialavaihteluihin, alaselkäkipuihin ja ärtyneisyyteen sekä kokivat alavatsan turvonneen olon kadonneen. Joten mikäli kärsit esimerkiksi edellä mainituista PMS-oireista, niin kipaise ostamassa aromalyhty ja jokin edellä mainituista aromaattisista öljyistä. Niiden avulla saanet ehkä helpotusta vaivoihisi.

MTV3/Helmi

Teksti: Kari Heusala

Lähde: J. Buckle: Clinical Aromatherapy

Lue myös:

    Uusimmat