Hakkeriryhmä Anonymousin julistama sota Isis-järjestöä vastaan voisi käytännössä tarkoittaa propagandan lisäksi muun muassa äärijärjestön rekrytoinnin vaikeuttamista, arvioi suomalaisasiantuntija.
Kansainvälinen hakkeriverkosto julkaisi sodanjulistuksensa verkossa vastaiskuna Isisin terrorismille Pariisissa.
Anonymous kertoo kaataneensa tuhansia Isisiä tukevia Twitter-tilejä. Aalto-yliopiston kyberturvallisuusprofessori Jarno Limnéll arvioi, että kansaivälisen hakkeriverkoston toimet voivat ulottua pidemmällekin. Isis-äärijärjestö on keskittänyt uusien jäsentensä rekrytoimisen pitkälti verkkoon, ja siksi tämä voisi olla hakkereille otollinen alusta iskeä.
– Isis on ainakin osin pystynyt rekrytoimaan verkossa teknologisesti lahjakkaita ihmisiä, jotka on saatu levittämään äärijärjestön sanomaa. Tähän Anonymous pyrkinee varmasti tavalla tai toisella vaikuttamaan, arvioi Limnéll.
Isis on käyttänyt digitaalista ympäristöä myös keskinäiseen viestintäänsä. Järjestön on arvioitu käyttävän verkkoa myös muun muassa rahanpesuun. Nämä voisivat olla myös Anonymousin kohteita.
– Voi olla, että Anonymous pystyy tuottamaan laajempia vaikutuksia, mutta todennäköisemmin puhutaan vain oman propagandan kiihdyttämisestä ja esimerkiksi erilaisten verkkosivujen hakkeroinnista.
Isisin kyberkyky kasvamaan päin
Jotta Anonymous-hakkeriryhmä voisi tuntuvasti iskeä Isisin hakkereihin, heidän pitäisi ensin pystyä selvittämään, keitä nämä hakkerit ovat ja millä teknologisilla edellytyksillä he toimivat.
Isisin yksi keskeinen propagandakeino on ollut Twitter-tilien hakkerointi, verkkosivuilla olevien tietojen muuttaminen ja muun muassa järjestön symboleiden levittäminen niiden kautta. Jarno Limnéllin mukaan järjestön arvioidaan kuitenkin vievän toimintansa pian pidemmälle.
– Järjestön kyberkyvystä esitetään paljon eri arvioita, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on oltu julkisestikin huolestuneita siitä, että Isisillä ja muilla äärijärjestöillä olisi kykyä tehdä kyberhyökkäyksiä kriittiseen infrastruktuuriin. Amerikkalaisviranomaisten mukaan tällaisia yrityksiä on jo ollut, mutta ne eivät ole onnistuneet.
Kyberturvallisuusprofessorin oman arvion mukaan tämänhetkisten tietojen valossa äärijärjestö ei pystyisi tuottamaan massiivista fyysistä tuhoa kyberhyökkäyksillä, vaan Isisin kohdalla puhutaan pikemminkin muun muassa eri palveluiden ja tietojärjestelmien toimintahäiriöiden tuottamisesta ja arkaluontoisten tietojen paljastamisesta. Silti järjestön kyvyt ovat pikemminkin vahvistumaan kuin heikkenemään päin.
– Pelkoa ei pidä lietsoa, mutta nouseva uhka on kuitenkin se, että motiivia järjestöllä näyttää olevan. Nimenomaan tällaista häikäilemätöntä ja arvaamatonta motiivia. Isis on varsin rikas järjestö, joten lisää kyberkykyä voi olla ostettavissa pimeiltä markkinoilta, jos niin halutaan, arvioi Limnéll.
Hakkeriryhmä Anonymous julkaisi sodanjulistuksen Isisiä vastaan myös Charlie Hebdo -iskujen jälkeen tammikuussa. Tuolloin hakkeriryhmä muun muassa julkaisi listan tuhansista Twitter-tileistä, joiden se väitti tukevan Isisiä.