Hongkongissa demokratiaa puolustavat mielenosoittajat kokoontuivat sunnuntaina näyttämään kaupungin päättäjille, että mielenosoitusliike kiinnostaa laajalti väkivallasta ja Pekingin painostuksesta huolimatta.
Hongkongin mielenosoitukseen osallistui ainakin 1,7 miljoonaa ihmistä, kertoo Civil Human Rights Front -liikkeen koollekutsuja Jimmy Sham Tsz-kit. Hän sanoi marssia seuraavalle South China Morning Post -lehdelle, että liikkeen vapaaehtoiset laskivat osallistujat.
Hongkongin poliisi puolestaan laskee paikalla olleen 128 000 ihmistä. BBC:n tietojen mukaan paikalla oli yli 100 000 mielenosoittajaa.
Pekingiin päin kallellaan oleva China Daily taas kertoi, että vastamielenosoitukseen osallistui 476 000 ihmistä.
Sunnuntain mielenosoituksen järjestäjät painottivat protestin väkivallattomuutta. Taustalla on halu muuttaa kuvaa mielenosoituksista. Liikkeen sisälle on kehittynyt myös väkivaltaisempi vähemmistö. Kiina on leimannut mielenosoitusten väkivaltaisuudet terrorismin kaltaisiksi teoiksi.
– Jos Pekingin ja Hongkongin taktiikka on odottaa, että meidän liikkeemme tyrehtyy, he ovat väärässä, sanoi Bonnie Leung, Civil Human Rights Front -liikkeen edustaja.
Poliisi: Kiinan joukkoja ei nähdä Hongkongin kaduilla
Poliisi kertoi BBC:n mukaan uudelleenjärjestelleensä operatiivista toimintaansa.
Poliisi vakuutti, ettei Manner-Kiinan joukkoja nähdä erityishallintoalueen kaduilla, vaan poliisi selviää kriisistä itse.
Hongkongin poliisin korkea-arvoinen edustaja kertoi BBC:n mukaan, ettei Manner-Kiinan joukkojen ja paikallisen poliisin väliseen yhteistyöhön ole kapasiteettia, protokollia tai suunnitelmia. Osapuolten välillä ei ole edes järjestetty yhteistä koulutusta.
BBC:n mukaan tämä voisi tarkoittaa sitä, että jos Manner-Kiinan joukkoja vyöryisi Hongkongiin, olisi Kiinan hallinto ottamassa operaation kontrolliinsa.
Edustaja kertoi myös, että spekulaatiot siitä, että paikallisten poliisivoimien joukossa olisi jo nyt poliiseja mantereelta, ovat täysin virheellisiä.