Testissä älypuhelinuutuus, joka todella erottuu joukosta

Julkaistu 23.02.2016 21:35
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

On aina mielenkiintoista saada testiin ensimmäinen laite täysin uudelta toimijalta, kuten nyt Robin-älypuhelin Nextbitiltä.

Tykkäsimme

  • Android 6.0 Marshmallow
  • Ei ylimääräisiä sovelluksia
  • Piristävä design ja värimaailma
  • Sormenjälkitunnistin

Emme tykänneet

  • Ohjelmisto-ongelmat
  • Onko pilvilähtöisyydestä todellista hyötyä?

Amerikkalainen Nextbit ennakkomyi ensimmäistä Robin-puhelintaan joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa viime syksynä ja toimitukset ovat nyt alkamassa ennakoidun aikataulun mukaisesti. Ensimmäiset 1 000 Robin-puhelinta lähtevät tilaajilleen tällä viikolla.

Tänään 18. helmikuuta puhelin tulee myös jälleen myyntiin Nextbitin omassa verkkokaupassa. Hinta on 399 dollaria, eli vajaat 360 euroa ja tämän lisäksi tulevat toimituskulut.

Nextbitin Robin erottuu massasta kahdella tavalla.

Puhelimen kantava idea on sen mukana tuleva pilvitallennustila, jonne kopioidaan päivittäin automaattisesti talteen puhelimen sisältö – sovellukset ja kuvat – ja joka toimii puhelimen sisäisen tallennusmuistin (lähes) saumattomana jatkeena. Sisäisen muistin täyttyessä arkistoi Robin automaattisesti vähemmän käytettyjä sovelluksia ja kuvia pois puhelimen muistista tilaa vapauttaakseen, niiden säilyessä yhä tallessa pilvitallennustilan puolella.

Robin toimitetaan kirjamaisesti toimivassa myyntipakkauksessa.

Lisäksi ulkoisesti Robin, erityisesti meille testattavaksi tulleena värivaihtoehtona, eroaa mukavasti designiltaan älypuhelinten joukosta.

Nextbit Robinin tekniset tiedot

  • 5,2 tuuman IPS LCD -näyttö 1920×1080 pikselillä, Gorilla Glass 4 -lasi
  • 13 megapikselin takakamera (PDAF-vaihetarkennus), kaksisävysalama
  • 5 megapikselin etukamera
  • Stereokaiuttimet etupuolella
  • Sormenjälkitunnistin
  • Pikalataustuki
  • 4G LTE -verkkoyhteydet laajalla taajuustuella
  • Qualcomm Snapdragon 808 -järjestelmäpiiri
  • 3 gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, 100 gigatavun pilvitallennustila
  • NFC + Bluetooth 4.0 LE + Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
  • 2 680 milliampeeritunnin akku
  • Mitat 149 x 72 x 7 millimetriä
  • Paino noin 150 grammaa

Robinin erikoisuus on pilvessä

Robinin takaa löytyvän pilven kuvan alapuolelta löytyvät neljä valopistettä vilahtelevat, kun puhelin synkronoituu, arkistoi tai palauttaa tietoa pilvitilastaan.

Pilvitilaa on tarjolla 100 gigatavua. Puhelimen 32 gigatavun muistista käyttäjälle vapaana on vajaat 25 gigatavua uudessa puhelimessa.

Uudenlainen toiminta pilvitallennuksen kanssa on oikeastaan syy, miksi Robin on olemassa. ”Robin on ainoa pilvi ensin mielessä suunniteltu älypuhelin”, puhelinta mainostetaan. Lähes saumattomasti puhelimen muistin kanssa yhteentoimivan pilvitilan pitäisi olla tämän puhelimen se suuri valtavirrasta poikkeava ajatus, jonka myötä uuden toimijan ylipäänsä on järkevä lähteä haastajana äärimmäisen kilpailluille älypuhelinmarkkinoille.

Mutta onko Robinin pilvilähtöisyydestä todellista hyötyä?

En koe uutta ratkaisua kovinkaan tärkeäksi tai mullistavaksi. Sisäistä tallennusmuistia Robinissa on 32 gigatavua ja pilvitilaa seuraa mukana 100 gigatavua.

Nykypäivänä yleisesti 32 gigatavunkin täyttäminen on varsin hankalaa muuten kuin videoilla tai valikoimalla kookkaita, grafiikkarikkaita pelejä. Videoita Robinkaan ei kopioi pilveensä, joten niillä ei ole mitään vaikutusta sen arkistointikykyyn – mahdollisuuteen vapauttaa tallennustilaa itse puhelimesta sen muistin täyttyessä.

Pilvellä jatketussa tallennustilassa olisi ehkä enemmän järkeä, jos sillä saataisiin painettua puhelimen hinta todella paljon alemmas vaikkapa leikkaamalla itse puhelimen tallennusmuistia reippaammalla kädellä. Näin ei kuitenkaan ole Nextbit Robinissa.

Kuvien tallentaminen pilveen ja tilan vapauttaminen näin itse laitteen muistista ei tietenkään myöskään ole Nextbitiltä enää aivan uusi idea, sillä esimerkiksi jo Applen iPhonen peruskuvakirjastokin toimii vastaavalla tavalla.

Robinin asetuksista pääsee valitsemaan milloin tietojen haluaa synkronoituvan Nextbitin pilvitilaan.

Sinällään Nextbit Robinin pilvitallennus ja arkistointi toimivat melko hyvin. Käyttäjä saa asetuksista valita haluaako päivittäisen varmuuskopioinnin pilveen tapahtuvan vain Wi-Fi-verkossa vai myös mobiilidatalla sekä latauksessa ollessa tai ilmankin laturia. Lisäksi tarjolla on erikseen valinta, haluaako kuvia tai sovelluksia arkistoitavan. Halutessaan tiettyjä sovelluksia voi myös merkitä niin, ettei niitä arkistoida lainkaan.

Ainakin tässä tämänhetkisessä ohjelmistoversiossaan puhelimen tallennustilan ollessa täysi, voi esimerkiksi sovelluspäivitysten asentaminen kuitenkin epäonnistua tilan puuttuessa. Nextbitin järjestelmä ei ole niin älykäs, että se osaisi aivan kaikissa tilanteissa tyhjentää muistia arkistoimalla muita sovelluksia tai kuvia.

Tiedot siirtyvät ja säilytetään Nextbitin pilvessä salattuina, joten tietoturvan tulisi olla tältä osin kunnossa.

Puhelimesta arkistoidut sovellukset latautuvat tarvittaessa helposti yhdellä kosketuksella suhteellisen vikkelästi takaisin käytettäviksi, kuten myös kuvista täyden tarkkuuden versiot.

Pilvitilaan arkistoidut, itse puhelimen muistista poistetut sovellukset näkyvät Robinin valikossa harmaina. Napauttamalla ne latautuvat takaisin käytettäviksi.

Nextbit on ilman sen tarkempia yksityiskohtia puhunut tulevista uusista pilvitoiminnallisuuksista Robinissa nyt nähdyn jatkoksi. Niistä ei kuitenkaan vielä nyt ole mitään tarkempaa tietoa.

Perusidea älypuhelimen rakentamisesta nykypäivänä pilvilähtöisesti on fiksu. Mutta vielä nyt Robinissa jäädään tasolle ihan kiva, eipä tästä haittaakaan ole – jos ei nyt niin paljoa todellista hyötyäkään.

Ulkoisesti erilainen

Nextbit Robinin värivaihtoehdot.

Pilvilähtöisyyden ohella Nextbit Robin onnistuu erottumaan myös ulkoisesti joukosta, nykyälypuhelinten usein tummasta tai harmaasta massasta. Meidän testikappaleemme edustama Mint-värivaihtoehto yhdistää pirteää turkoosia väriä takaosan vaalean harmahtavaan pääväriin. Toinen Midnight-vaihtoehto puolestaan on hillitympi tumma ilmestys.

Nextbit Robinissa on 5,2 tuuman näyttö.

Etupuolta Robinissa hallitsee 5,2 tuuman Full HD -näyttö, jonka ylä- ja alapuolelta keskeltä löytyvät stereokaiuttimet. Turkoosista ympäryksestään pyöreänmuotoiset kamerat, kuvausvalo ja tunnistinosio pomppaavat poikkeuksellisen erottuvasti visuaalisesti esiin.

Oikealta reunalta löytyy sormenjälkitunnistimen sisältävä lukituspainike.

Robinin pohjassa USB-C-liitin.

Muodoiltaan Robin on hyvin kulmikas ja täysin tasapintainen niin edestä, takaa kuin sivuiltakin, lukuun ottamatta vasemman reunan hieman ulonevia äänenvoimakkuuden painikkeita. Lisäksi puhelimessa on myös sormenjälkitunnistin oikealta reunalta löytyvässä kotipainikkeessa. Pohjasta löytyvät USB-C-mallin liitin sekä LED-ilmoitusmerkkivalo.

Robinin kuoret ovat muovia, mutta yleiseltä laatutuntumaltaan muuten se on ensiluokkaisen hyvä.

Piristävä design ja moitteeton laatutuntuma ovatkin jopa Nextbit Robinin parasta antia.

Kelpo näyttö, kamerat ja sormenjälkitunnistin

Robinissa on kyse keskihintaluokan älypuhelimesta uudelta toimijalta, joten näytön tai kameroiden osalta odotuksissa ei voikaan olla suuria erikoisuuksia. Pienellä tulokkaalla ei ole sellaisia resursseja, että niillä tuotaisiin näyttö- tai kamerasaralle jotain aivan poikkeuksellista – ennemminkin kyse on laajastisaatavilla olevien komponenttien valitsemisesta alihankkijoilta.

On ilo todeta, että Nextbit ei ole mokannut Robinissa. Sekä näyttö että kamerat ajavat asiansa ja komponenttivalinnat ovat näin onnistuneita.

Robinin 5,2 tuuman IPS LCD Full HD -näyttö on hyvä, moderni keskihintaluokan älypuhelimen perusnäyttö. Lähes kaikille tämä tarkkuuskin riittää, eikä 2K-hifistelylle ole tarvetta.

Kameroiden osalta iloista on, että mukana on myös hyvä viiden megapikselin etukamera. Takakameran kyvykkyydestä puhukoot seuraavat muutamat kuvat – valitettavasti testikuvia ei nyt aikatauluolosuhteista johtuen ole mukana aurinkoisemmista olosuhteista.

Kuvausvalon kanssa otettu kuva hämärässä käytävässä:

Nextbitin oma kamerasovellus tarjoaa sekä automaatti- että manuaaliasetustilat. Videokuvaus onnistuu myös 4K-tarkkuudella.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee Robinissa laitteen sivusta löytyvässä lukituspainikkeessa. Android 6.0 Marshmallow toi Androidin tasolla sormenjälkituen, joten Nextbit on päässyt heti hyödyntämään alustatoteutusta tällä saralla. Sekä sormenjälkien tallentaminen että jokapäiväinen käyttö käyvät näppärästi. Sormenjälkitunnistin on nopea ja varma tunnistamaan eli toimii moitteettomasti ja juuri kuten pitääkin.

Tuoretta Androidia ilman turhia lisiä

Robinin käyttöliittymän yleisilme on kevyt.

Kenties ilahduttavin asia Nextbit Robinissa on sen tulo heti nyt tuoreimmalla Android 6.0 Marshmallow -versiolla sekä muutenkin mahdollisimman yksinkertaisena pidetyt sovellusratkaisut.

Nextbit on tuonut perus-Androidin lisäksi mukaan vain minimimäärän omia sovelluksiaan, jotka ovat keskeisiä puhelimen toiminnalle.

Vain vähäinen kustomointi käyttöliittymän ja sovellusratkaisujen tasolla antaisi luvan odottaa jatkossakin nopeita päivityksiä uusiin Android-versioihin – näin Nextbit on myös luvannut toimivansa.

Valitettavasti toistaiseksi Robinia vaivaa joukko bugeja, joista osaan on jo päivitys tekeillä. Pari tuntia ennen tämän arvostelun julkaisua siihen asti hyvin toiminut Robin-puhelin jumittui täysin niin, ettei se käynnistynyt enää käyttökuntoon uudelleen. Ongelmaan auttoi vasta koko laitteen pyyhkiminen tehdastilaan kaikista tiedoista.

Uutena Robin-puhelimessa ei ylimääräisiä sovelluksia ole – kuvassa näkyvät kaikki. Googlen sovellusten ohella mukana ovat vain välttämättömimmät Nextbitiltä.

Yhteenveto: onnistunut kokonaispaketti, ikävästi vielä bugien kera

Itse pidin lähtökohtaisesti Nextbit Robinista, mutta en sen suurimman erikoisuuden pilvilähtöisyyden takia. Lisäksi toistaiseksi mahdolliset ohjelmisto-ongelmat kannustavat karttamaan laitetta ennen ensimmäisiä päivityksiä.

Robinissa on muuten onnistuttu monella saralla – laatutuntuma on hyvä, design ainakin piristävän erilainen (makuasioista voi sitten aina kiistellä) ja ohjelmistopuolella tuore Android 6.0 Marshmallow lämmittää mieltä. Myös NFC ja pikalataus ovat mukavasti mukana – jos jotain Robinissa jää kaipaamaan, ehkäpä vedenkestävyyttä.

Robinin pilvitallennuksesta ja arkistoinnista puhelimen muistin vapauttamiseksi en usko olevan kovin monelle merkittävää hyötyä – mutta kuten edelläkin mainittu, eipä siitä oikeastaan haittaakaan ole.

Nextbit Robinin vertailukohtana suosittu Honor 7.

Vajaan 400 euron puhelimeksi Nextbit Robin voisi olla hyvä vaihtoehto. Sen hinta asettuu aika lailla samaan luokkaan kuin esimerkiksi suosituksi nousseen Honor 7:n. Näiden kahden väliltä valintani kohdistuisi Nextbitiin pirteämmän designin, paremman ohjelmiston (uudempi Android, ei turhuuksia) sekä sijainniltaan paremman sormenjälkitunnistimen ansiosta. Joillekin voi olla arvo sekin, että erottuu omanlaisenaan joukosta ja se Robinin kanssa onnistuu mainiosti.

En voi suositella Nextbit Robinia toistaiseksi aivan viime metreillä ennen tämän arvostelun julkaisua kokemieni ohjelmisto-ongelmien vuoksi. Pieniäkin bugeja on, mutta todella pitkästä aikaa nyt Robinin kanssa vastaantullut puhelimen totaalinen jäätyminen toistuvaan uudelleenkäynnistysten sarjaan on huolestuttavaa. Koska kyse on uudesta toimijasta, jolla pilvitallennukseen liittyvän ohjelmiston osalta on myös uudenlainen ratkaisu mukana, ei kyse välttämättä ole aivan yksittäistapauksesta.

Laitteena koetut, todennäköisesti vikkelästi poistuvat ohjelmisto-ongelmat unohtaen Nextbit on Robinin kanssa onnistunut luomaan kyllä hyvän kokonaisuuden ensimmäiseksi puhelimekseen. Jää nähtäväksi, mitä Nexbitiltä jatkossa on tulossa.

Tuoreimmat aiheesta

Puhelimet