Kiinalaiset älypuhelimet ovat rynnimässä voimalla Euroopan markkinoille. Odotettavissa on, että yhä useampi kiinalaismerkki löytää tiensä myös suomalaisen kuluttajan käteen. Huawei on jo noussut Suomessa merkittäväksi peluriksi noin 25 prosentin markkinaosuudella.
Huawein perässä Suomeen on tullut vielä verrattain vähän varteenotettavia kiinalaisvalmistajia, mutta tilanteen odotetaan muuttuvan. Yhä useampi kuluttaja hankkii puhelimensa verkosta, vertailee hintoja ja päätyy edulliseen, mutta silti huippuominaisuudet tarjoavaan älypuhelimeen.
Jos huippupuhelimista tyypillisesti pulitettava 600-800 euron hinta on yksinkertaisesti liikaa, yksi kiinnostavimmista keskihintaisista älypuhelimista on vastikään maailmanlaajuiseen myyntiin tullut Oneplus 3.
Tykkäsimme
- Prosessoriteho
- Erittäin nopea pikalataus
- Ominaisuudet suhteessa hintaan
Emme tykänneet
- Ei muistikorttipaikkaa
- Vain 64 gigan muistivariantti
- Kameran hämäräkuvaus
Oneplus on nykyisin osa kiinalaista älypuhelinvalmistajaa, joka vastaa myös Oppon ja Vivon tuotannosta. Molemmat ovat Kiinassa verrattain hyvin menestyneitä tuotemerkkejä, jotka tunnetaan etenkin ohuesta muotoilusta. Suomessa Oppo ja Vivo ovat kuitenkin melko tuntemattomia tuotemerkkejä.
Oneplussan aikaisemmat älypuhelimet ovat olleet pienimuotoisia menestyksiä. Niiden tilaaminen on kuitenkin vaatinut kutsun, joita on pitänyt metsästää internetin ihmeellisestä maailmasta. Kolmosmalli on ensimmäinen Oneplus-puhelin, joka ei vaadi kutsua vaan on kenen tahansa ostettavissa.
Suomessa Oneplus 3 on myynnissä ainoastaan Elisan verkostossa. Puhelimella ei siis ole virallista maahantuojaa. Vaihtoehtoisesti puhelimen voi tilata suoraan valmistajan verkkosivuilta.
Oneplus on alusta asti ollut puhelin, joka on tarjonnut hyvät tekniset ominaisuudet edulliseen hintaan. Kolmosmallin hinta on 399 euroa, eli hintansa puolesta sitä ei pidetä Samsungin Galaxy S7:n tai iPhone 7:n veroisena huippupuhelimena.
Hinta kuitenkin hämää, sillä Oneplus 3 on teknisiltä ominaisuuksiltaan huippupuhelin. Joissakin ominaisuuksissa kuten keskusmuistin määrässä puhelin jopa peittoaa selvästi kalliimmat kilpailijansa. Kuluttaja kiittää.
Ohut ja linjakas
Oneplus 3 on verrattain iso puhelin. Näyttö on 5,5-tuumainen, eli juuri ja juuri käytettävissä yhdellä kädellä, ainakin pitkäsormisella.
Yhden käden käyttö on siinä mielessä hankalaa, sillä liukas puhelin lipsahtaa helposti kädestä. IPhone-käyttäjälle puhelimen fyysiset painikkeet sijaitsevat tutuissa paikoissa. Puhelimen äänenvoimakkuuden säädin on vasemmalla ja sen yläpuolella on liukukytkin, josta laitteen saa kokonaan äänettömäksi. Toisin kuin iPhonessa, liukukytkimestä voi kytkeä päälle myös tilan, jossa äänet pysyvät päällä vain ensisijaisissa ilmoituksissa. Painikkeet vaikuttavat jämäkiltä ja laadukkailta.
Puhelimen oikeasta reunasta löytyy virtapainike ja sim-korttipaikka. Muistikorttipaikkaa laitteessa ei sen sijaan ole. Puhelimen saa 64 gigatavun tallennusmuistilla, muita vaihtoehtoja ei ole.
Teräväpiirtonäytön alalaidasta löytyvät perinteiseen tapaan Android-puhelimista tutut kosketuspainikkeet. Niiden keskellä on kotinäppäin, johon on integroitu sormenjälkitunnistin.
Laitteen takana on 16 megapikselin kamera, joka törröttää hieman ikävän näköisesti ulos puhelimen alumiinikuoresta.
Kokonaisuutena Oneplus 3:n muotoilua voi pitää onnistuneena. Toisaalta se ei tarjoa mitään suuria ahaa-elämyksiä ja laite on helppo sekoittaa moneen kilpailevaan merkkiin. Värivaihtoehtoja on kaksi: harmaa ja kullanhohtoinen, joskin jälkimmäinen näyttää varsin vähän kultaiselta.
Teknisesti huippuluokkaa
Oneplus 3 suorastaan häikäisee teknisillä ominaisuuksilla, mitä tulee prosessoritehoon ja keskusmuistin määrään. Puhelimessa käytetään yhtä tämän hetken nopeimmista prosessoreista (Snapdragon 820), jollainen on muun muassa LG G5:ssä.
Keskusmuistia puhelimessa on peräti kuusi gigatavua. Se on tuplasti enemmän kuin useimmissa huippupuhelimissa. Kuten tietokoneissakin, keskusmuistin määrällä on merkitystä useiden sovellusten samanaikaisen käytössä. Oneplus 3 tarjoaakin erinomaisen suorituskyvyn. Siitä huolimatta laite ei juurikaan lämpene käytössä.
Samalla on myönnettävä, ettei kuuden gigan keskusmuistia juurikaan huomaa käytössä. Puolet pienemmällä keskusmuistilla varustetut huippupuhelimet näyttävät toimivan yhtä nopeasti. Ne tosin yleensä lämpenevät tehokäytössä.
Oneplus 3:ssa on NFC-siru, jollainen puuttui aikaisemmista Oneplus 2 ja Oneplus X -malleista. NFC mahdollistaa laitteiden langattoman liittämisen ja muun muassa mobiilimaksamisen.
Puhelimen käyttöjärjestelmänä on Android 6.0.1 ja sen päälle valmistaja on lisännyt oman OxygenOS-käyttöliittymänsä. Puhelimen käyttöliittymä miellyttää niitä, jotka haluavat androidinsa mahdollisimman paljaana, eli eivät pidä etukäteen asennetuista sovelluksista. Niitä ei juurikaan Oneplussassa ole. Käyttäjä voi ladata mieluisat sovelluksensa Google Playsta.
Pyyhkäisy oikealle kotinäkymästä avaa Oneplussan oman kirjastovalikon, joka pitää listaa viimeksi käytetyistä sovelluksista, eniten käytetyistä kontakteista sekä käyttäjän valitsemista widgeteistä.
OxygenOS:n parhaita puolia on monipuolinen käyttöliittymän personointimahdollisuus. Käyttäjä voi muun muassa vaihtaa valikoiden ja led-ilmoitusvalon väriä. Hauska lisä on mahdollisuus käynnistää tiettyjä sovelluksia piirtämällä kirjaimen kuva kosketusnäytölle. Esimerkiksi kirjain O avaa kamerasovelluksen. Käyttöjärjestelmä on miellyttävä, sillä siinä ei tunnu olevan liikaa "kilkkeitä", jotka häiritsevät normaalia käyttöä.
Akku kestää päivän
Oneplus 3 ei tuo merkittävää parannusta älypuhelinten yleisimpään ongelmaan eli huonoon akun kestoon. Laitteessa riitää potkua yhdeksi päiväksi, jos puhelin on aktiivisessa käytössä koko työpäivän.
Toisin kuin esimerkiksi Applen uusi iPhone 7, Oneplus 3 tukee pikalatausta. Kyseessä on valmistajan oma teknologia Dash Charging, jonka avulla akun voi ladata nollasta täyteen hieman yli tunnissa.
Kamera ei vakuuta hämärässä
Oneplussalla otetaan kuvia 16 megapikselin takakameralla, jonka sensori on Sonyn käsialaa. Etupuolen selfie-kamerassa megapikseleitä on kahdeksan.
Kamerasta löytyy muun muassa optinen kuvanvakaaja, jollaisen Apple esitteli uusimmassa iPhone 7:ssa ja jollainen on ollut jo jonkin aikaan muiden valmistajien, esimerkiksi Samsungin huippupuhelimissa. Kamerasovellus on helppokäyttöinen ja se tarjoaa muun muassa automaattisen HDR-tilan, manuaalisen kuvaustilan ja hidastuskuvatoiminnon. Oneplussalla voi kuvata 4K-videota. Manuaalitilassa käyttäjä voi säätää ISO-arvoa, tarkennusta ja suljinnopeutta.
Kamera tuottaa laadukkaita kuvia, mutta ympäröivän valaistuksen vähentyessä ne sumenevat herkästi. Oneplus 3 ei yllä Samsung Galaxy S7:n tasolle hämäräkuvauksessa.
Etukamerasta löytyy hymyntunnistus, joka toimii oivalla tavalla: kun kamera tunnistaa hymyn, se käynnistää kolmen sekunnin ajastimen ja ottaa kuvan tämän jälkeen automaattisesti.
Yhteenveto
Oneplus 3 on erinomainen puhelin, etenkin omassa hintaluokassaan. Sitä voi suositella varauksetta jokaiselle, joka ei koe laitetta liian isona. Kamerassa on vielä parannettavaa, etenkin sen sopivuudessa hämäräkuvaukseen. Myös muistikorttipaikan puuttuminen on ikävä asia. Keskihintaisten Android-puhelinten joukossa Oneplus 3 on yksi parhaista.