Niin Honor 7, Honor 8 kuin myös Honor 9 ovat kaikki lukeutuneet suosituimpien älypuhelinmallien joukkoon Suomessa viime vuosina. Sarjan jatkajalle Honor 10:lle on siis asetettu kovat odotukset.
Honor 10 jatkaa edeltäjistään tutuilla linjoilla, tuo mukanaan trendikkään lovinäytön sekä päivittää tekniikan jälleen tähän hetkeen.
Honor 10:n myynti Suomessa alkoi 24. toukokuuta 449 euron suositushinnalla 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 64 gigatavun tallennusmuistilla ja 499 euron suositushinnalla 4 gigatavun RAM-käyttö- ja 128 gigatavun tallennusmuistilla. Värivaihtoehtoja on yhteensä neljä kappaletta, joista pari hieman erikoisempaa.
Huawei P20 -sarjan serkku
Honor 10:tä voi kuvailla tekniikaltaan yhdistelmäksi Huawein kevään aikana myyntiin tulleita P20-sarjan puhelimia. Honor 10:n 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö 19:9-kuvasuhteella ja 2280×1080 pikselillä on tuttu Suomessa 349 euron suositushintaisesta P20 Litestä, Kirin 970 -järjestelmäpiiri puolestaan 649 ja 849 euron P20 ja P20 Pro -malleista. Näytön yläreunassa on myös Honor 10:ssä lovi, jossa sijaitsevat etukamera, puhelinkuuloke sekä muita komponentteja. Näyttö-runkosuhde yltää 86 prosenttiin.
Honor 10:n kaksoiskamera on omanlaisensa kombinaatio, jota ei vastaavana löydy vielä muista Huawei- tai Honor-puhelimista.
Näytön alapuolelta edestä näyttölasin alta Honor 10:stä löytyy kotipainikkeena toimiva sormenjälkilukija, jossa hyödynnetään tavanomaisesta poiketen ultraääniteknologiaa. Uudenlaisen lukijan pitäisi Honorin mukaan mahdollistaa sormenjäljen tunnistamisen paremmin myös esimerkiksi märästä tai rasvaisesta sormesta. Todellisuudessa lukijan toiminta on kenties suurin pettymys Honor 10:ssä: uuden teknologian toimintavarmuus on huomattavasti heikompi kuin mihin on älypuhelimissa viime aikoina ehditty tottua. Sormea saa asetella poikkeuksellisen tarkasti, painaa voimakkaasti ja monesti useampaan kertaan ennen kuin tunnistus onnistuu. Sanalla sanoen lukijan toiminta on huonoa.
Onneksi Honor 10:stä löytyy myös etukameraan perustuva, useimmiten erittäin nopeasti toimiva kasvojentunnistus. Se korvaa ärsyttävän sormenjälkilukijan käyttötarpeen useimmissa tilanteissa mainiolla tavalla.
Mielenkiintoisena lisänä Honor 10:stä löytyy P20:stä ja P20 Prosta puuttuva perinteinen 3,5 millimetrin perinteinen kuulokeliitäntä. Muistikorttipaikkaa sen sijaan ei löydy Honor 10:stäkään. Äänentoiston osalta Honor 10 sisältää ”hi-fi-luokan” AK4376A-vahvistimen ja tukee simuloitua 7.1-tilaäänitoistoa sekä biletilaa, jossa usea puhelin voidaan yhdistää toistamaan samaa musiikkia yhdessä. Yksi ekstra Honor 10:ssä on myös infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Kirin 970 -järjestelmäpiiri tarjoaa suorituskyvyn, joka ei vielä käytännön tasolla juuri kalpene Qualcommin piireillä varustetuille tuoreille huippupuhelimille – joskin graafista suorituskykyä testeillä mitatessa Honor 10 jää jälkeen. Akunkesto Honor 10:ssä ei ole mitenkään erityisen pitkä, vaan ennemminkin tavanomainen. Sisuksista löytyy 3 400 milliampeeritunnin akku.
Värit erottavat joukosta
Mustan Midnight Blackin ja harmaan Glacier Greyn ohella Honor 10 on saatavilla kahtena erikoisvärivaihtoehtona, Phantom Green sekä Phantom Blue, jollainen testilaitteemme on. Erikoisväriviimeistely poikkeaa Huawein P20-puhelimissa nähdystä Twilight-väristä, jossa erivärisyys on jatkuvasti selkeää lähes kaikista katselukulmista.
Honor 10:ssä puolestaan pääväri, kuten tässä tapauksessa sininen, korostuu selvästi puhelinta suoraan katsottaessa. Pinnan violetti väri tulee esiin, kun puhelinta katsoo jyrkästä kulmasta. Honor 10:n lasinen takapinta koostuu yhteensä 15 kerroksesta, mikä mahdollistaa tämän monivärisen säteilyn eri kulmista katsottaessa.
Erikoisvärivaihtoehdot erottavat Honor 10:n älypuhelinten massasta. Klassisempaa vaihtoehtoa kaipaaville on tarjolla myös kaksi hillitympää väriä.
Kädessä Honor 10 antaa kaikin puolin hyvän ja laadukkaan tunteen. Painikkeet on sijoitettu onnistuneesti ja tuntuma on sopivan napakka.
Tekoälyllä ehostettu kamera
Honor 10:n kamerassa on panostettu Huawei-huippumallien tavoin Kirin 970 -järjestelmäpiirin voimin tekoälyn hyödyntämiseen. Jo aiempaan tapaan tekoälyä hyödynnetään kuvauskohteiden tunnistamiseen ja asetusten optimointiin eri kohteille sopivaksi. Honor 10 tunnistaa yli 500 skenaariota 22 eri kategoriassa, kuten maisemat, eläimet ja ruoka. Nyt Honor 10:ssä uutta on kuvan segmentointi niin, että sen eri osissa voidaan käyttää erilaisia kuvaan vaikuttavia asetuksia.
Värillisen pääkameran tarkkuus on Honor 10:ssä 16 megapikseliä ja toisen mustavalkoisen monokromikameran 24 megapikseliä. Molemmat on varustettu f/1,8-koon aukolla. Monokromikamera on pääkameran rinnalla keräämässä kuvaan enemmän valoa, minkä lisäksi se mahdollistaa aidon mustavalkokuvaamisen. Luonnollisesti mukana on myös kuvauskohteen taustan sumentava boke-efekti muotokuvaustilassa.
Tekoälyn jälkeen valittujen asetusten vaikutuksen huomaa kameran kuvissa selvästi. Käytännössä Honor 10:n AI-kuvaustila korostaa kuvien piirteitä ja hyödyntää usein esimerkiksi rikkaampia värejä. Tästä osa tykkää, osa ei. Honor 10:ssä hyvää on, että AI-kuvaustilalle on pikapainikkeensa kamerasovelluksessa, jolloin tämän tekoälyn lisäehostuksen saa kytkettyä haluamansa mukaan eri tilanteissa helposti päälle ja pois.
Alla esimerkkikuvia Honor 10:llä. Kuvat ovat sisällönhallintajärjestelmän pakkaamia ja alkuperäiskuvien liian suuren tiedostokoon vuoksi myös pienennettyjä. Jos haluat tarkastella lähemmin kuvia alkuperäisenä täydessä koossa, löytyvät ne tästä Dropbox-kansiosta.
Ensimmäinen kuvapari on kuvattu AI-tilassa ja ilman sitä.
Honor 10:n kamera tarjoaa myös suoraan 2x zoom -tilan.
Alla vielä muutama AI-tilalla kuvattua kuvaa.
Honor 10:n kamerasovelluksessa on myös monien perinteisempien kuvaustilojen, kuten erillisen yökuvatilan, mustavalkotilan ja manuaalitilan ohella suoraan tarjolla erilaisia erikoiskuvaustiloja, jotka lisäävät esimerkiksi AR-efektejä, erilaisia taiteellisia muunnoksia tai luovat hieman Samsungin AR Emojeita muistuttavan piirrosmaisen kasvoiltaan realistisen 3D-mallin. Viimeksi mainitun kanssa kokeilussa oli hienoisia haasteita, sillä toiminto on nirso pienellekin liikkumiselle.
Honor 10:n etukamera on tarkkuudeltaan 24 megapikseliä ja aukon kooltaan f/2,0. Kamerassa hyödynnetään neljä pikseliä yhdeksi yhdistävää light fusion -tekniikkaa, jonka tavoitteena on tallentaa kuviin tarvittaessa lisää valoa. Myös etukameralla kuvatessa tarjolla ovat viisi erikoisvalaistusefektiä, jotka monipuolistavat muotokuvaustilaa esimerkiksi pehmeän tai teatterimaisen valaistuksen imitoinnilla. Efektien rajaus toimii suotuisissa olosuhteissa kohtuullisen hyvin, joskin varsin ronskisti kuvauskohteen reunoja pehmentäen.
Hidastuskuvaus Honor 10:llä onnistuu korkeintaan 120 kuvan sekuntinopeudella eli mahdollistaen nelinkertaisen hidastuksen. 4K-tarkkuuden videokuvaus rajoittuu 30 kuvaan sekunnissa.
Yhteenveto: Mainio hinta-laatusuhde – vain yksi merkittävä heikkous
Moni asia on Honor 10:ssä jälleen erinomaisesti. Suorituskyky lukeutuu älypuhelinten huippuluokkaan, laatutuntumassa ei ole moitteen sijaa ja mukana on myös esimerkiksi erittäin nopea pikalataus. Kompaktissa puhelimessa on myös tarjolla kookas näyttö. Kameratkin ovat melko hyvä, vaikkakin markkinoitu tekoälykorostus jakaa mielipiteitä.
Suurin yksittäinen heikkous Honor 10:ssä on sormenjälkilukija, jonka käyttövarmuus ei ole hyvällä tasolla. Onneksi nopea kasvojentunnistus paikkaa varsin hyvin tämän puutteen. Jollei kasvontunnistus toimisi hyvin, olisi huono sormenjälkilukija jo yksinään jopa syy jättää Honor 10 ostamatta. Lisäksi joihinkin lähinnä kalliimpiin älypuhelimiin verrattuna ominaisuuksista puuttuvat esimerkiksi stereokaiuttimet, muistikorttipaikka sekä pöly- ja vesitiiviys.
449 eurolla (64 Gt) tai 499 eurolla (128 Gt) Honor 10 on hinnoiteltu varsin kilpkailukykyisesti ja tähän hintaan se on eittämättä mainio valinta uudeksi älypuhelimeksi. Toki Honor 10:llä on nyt myös useita todella vahvoja kilpailijoita: monipuolisesti myös erinomainen Nokia 7 Plus on hieman halvempi 399 euron suositushinnalla, ja OnePlus 6 (alkaen 519 €) ja Asus Zenfone 5z (499 €) heittävät myös kovan haasteen Honor 10:lle.
Honor 10:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 5,84 tuuman IPS LCD -näyttö lovella yläreunassa, 19:9-kuvasuhteella ja 2280×1080 pikselillä (432 pikseliä tuumaa kohti)
- Sormenjälkilukija edessä
- Kaksoiskamera takana: 16 megapikselin väripääkamera ja 24 megapikselin monokromikamera f/1,8-aukoilla, dual pixel PDAF -automaattitarkennus, tekoälytunnistus, LED-kuvausvalo, 4K-videokuvaus
- Etukamera 24 megapikseliä f/2,0-aukolla
- Kirin 970 -järjestelmäpiiri tekoälyosiolla (4x ARM Cortex-A73 @ 2,36 GHz + 4x ARM Cortex-A53 @ 1,84 GHz + ARM Mali-G72 MP12 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 tai 128 gigatavua tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS -paikannus
- USB-C- ja 3,5 mm -liitännät, infrapunalähetin
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin / Hall-tunnistin
- 3 400 milliampeeritunnin akku
- SuperCharge-pikalataus (22,5W, 4,5A/5V)
- Mitat 149,6 x 71,2 x 7,7 millimetriä
- Paino 153 grammaa
- Android 8.1 Oreo + EMUI 8.1 -käyttöjärjestelmäversio