Arvostelussa Honor View20 -älypuhelin: Uuden tekniikan edelläkävijä tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle

Julkaistu 22.01.2019 19:21
Toimittajan kuva

Markus Lehtiniitty

markus.lehtiniitty@mobiili.fi

@mlehtiniitty

Huawein Honor-brändin uusi huippuluokkaa hipova View20 -älypuhelin sisältää monia teknisiä ominaisuuksia aivan ensimmäisenä mitä tulee Suomessa myytäviin älypuhelimiin.

Honor View20 on Suomen markkinoilla ensimmäinen älypuhelin 48 megapikselin kameralla, ensimmäinen älypuhelin näytöstä löytyvällä reiällä etukameralle sekä myös ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu puhelin 3D-mallinnusta ja syvyysmittausta eteenpäin vievällä ToF-kamerateknologialla.

Samalla View20 on yksi Honorin tärkeimpiä älypuhelinlanseerauksia koko vuoden 2019 aikana, joten vuosi polkaistaan heti vauhdikkaasti liikkeelle.

Honor View20:n ennakkomyynti Suomessa alkaa tänään 22. tammikuuta ja toimitukset sekä myynti kaupoista lähtevät liikkeelle 30. tammikuuta.

Puhelin tulee myyntiin neljänä värivaihtoehtona. Sapphire Blue ja Midnight Black -värit tulevat saataville 6 gigatavun RAM-käyttö- ja 128 gigatavun tallennusmuistilla 549 euron suositushintaan. Phantom Blue ja Phantom Red -väreissä Honor View20 sisältää RAM-käyttömuistia on 8 gigatavua ja tallennusmuistia 256 gigatavua ja suositushinta on 649 euroa.

Jos Honor View20 kiinnostaa, ennakkotilaaminen kannattaa: 549 euron mallin ennakkotilaajat saavat kaupan päälle Honor Band 4 Running -rannekkeen ja 649 euron mallin puolestaan Honor Watch Magic -kellon.

Suhteessa Honor View20:n teknisiin ominaisuuksiin sen hinnat vaikuttavat varsin kohtuullisilta, ja Honor View20 nousee kovaksi haastajaksi esimerkiksi OnePlus-puhelimille.

Honor View20:n kaikissa väreissä on tyylikäs ja vahvasti erottuva V-liukuväriefekti.

Honor View20:ssä näyttö kattaa laajasti etupuolen. Puhelin on ensimmäinen Suomen markkinoilla reiällä näytössä etukameralle.

Honor View20:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,4 tuuman IPS LCD -näyttö kamerareiällä, 2310×1080 pikseliä 19,25:9-kuvasuhteella (398 PPI)
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: pääkamera 48 megapikseliä f/1,8-aukolla ja 0,8 mikronin pikselikoolla (Sony IMX586 -kenno), lisäksi 3D ToF -kamera
  • 4K-videokuvaus
  • Etukamera 25 megapikseliä kiinteällä tarkennuksella ja f/2,0-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Kirin 980 -järjestelmäpiiri (2x 2,6 GHz ARM Cortex-A76 + 2x 1,92 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Mali-G76-grafiikkasuoritin, Dual NPU -neuroverkkossuoritin)
  • 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • USB-C ja 3,5 mm -liitännät
  • 4 000 milliampeeritunnin akku 22,5 watin pikalatauksella
  • Mitat 156,9 x 75,4 x 8,1 millimetriä
  • Paino 180 grammaa
  • Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + Magic UI 2 (käytännössä sama kuin EMUI 9)

Honor View20:n takapinnassa nähdään poikkeuksellinen V-liukuväriefekti.

Honor View20:n viimeistely saa takalasipinnan näyttämään erilaiselta eri valossa. Väritys on reunoiltaan tummempi, ja keskellä toistuu monta kertaa V-muoto.

Honorin mukaan View20:n takapinnan viimeistelyssä on käytetty nanolitografiatekniikkaa.

Hyvää Honor View20:ssä

  • Erottuva design ja laadukas rakenne. Takaa lasipintaisissa älypuhelimissa on nähty erilaisia viimeistelyjä, ja Honor View20 lisää valikoimaan oman tyylikkään lisänsä. Kaikissa värivaihtoehdoissa takapinnassa on nähtävissä selkeästi erottuva, V-kuviota toistava liukuväri, joka luo puhelimeen ulkonäköön mukavaa eloa. Honor View20:n rakenne on kaikin puolin huippuluokkaa: laatutuntuma on moitteeton ja puhelin vaikuttaa hyvin jämäkältä. Käteen puhelin istuu myös mukavasti onnistuneesti kaarevan muotoilun ansiosta.
  • Kamerareikä erikoisuutena. Luonnollisesti tärkeä osa kokonaisdesignia on myös kamerareikä. Se on uusi teknisesti edistyneempi vaihtoehto näyttölovelle. Käyttöön kamerareikä ei juuri vaikuta – hyödyt eli suurempi näyttö ja haitat eli näytön symmetrisyyden menetys ovat pitkälti samoja kuin näyttölovessakin. Puhelimen ulkonäköön kamerareikä tuo kuitenkin oman lisänsä, jonka ansiosta se vielä toistaiseksi erottuu helposti joukosta.
  • Hyvä suorituskyky ja akunkesto. Kirin 980 -järjestelmäpiirin myötä Honor View20:ssä on sama tekninen perusta kuin esimerkiksi Huawein yleisesti vielä 999 euroa maksavassa lippulaivaälypuhelimessa Mate 20 Prossa. Erityisesti Honor View20:n matalammassa hintaluokassa Kirin 980 -järjestelmäpiiri pysyy erittäin kilpailukykyisenä vielä pitkälle tätä vuotta. Käytännössä suorituskykyä on tarjolla riittävästi mihin tahansa käyttöön. Myös akunkesto Honor View20:ssä on keskivertoa parempi, ja 22,5 watin pikalataus on edelleen nopea.
  • Kilpailukykyinen hinta. Kokonaisuutena Honor View20:n suurin vahvuus on kenties lopulta hinta. Näillä kyvyillä puhelimen voisi kuvitella maksavan selvästi enemmänkin, ja suhteessa hintaansa Honor View20 tarjoaa erinomaisen hinta-laatu- ja -ominaisuussuhteen.

Oikealta kyljeltä Honor View20:ssä löytyvät sekä äänenvoimakkuuden säätökytkin että miellyttävästi teksturoitu virta- ja lukituspainike. Kylki on tietenkin alumiinia.

Huonoa Honor View20:ssä

  • Selkeät puutteet. Ei pöly- ja vesitiviiyttä. Ei muistikorttipaikkaa. Ei stereokaiuttimia. Ei langatonta latausta. Jostakin pitää tinkiäkin, kun hintaa on karkeasti vain noin puolet siitä mitä aivan terävintä kärkeä edustavissa huippupuhelimissa. Edellä listatut puutteet ovat vielä tavanomaisia Honor View20:n hintaluokassa, joten samanhintaisiin kilpailijoihin nähden Honor View20 ei ole pahasti alakynnessä näiden osalta.
  • Kamerareiän toteutus ei täydellinen. Honor View20:n näytön vasemmasta yläkulmasta löytyvän kamerareiän ympärillä näytössä on havaittavissa lievästi muuta näyttöä tummempaa aluetta. Uuden tekniikan toteutus ei siis ole aivan täydellinen. Itseäni lievä tummuus kameran ympärillä ei haitannut enkä usko sen haittaavan pidemmän päälle juuri muitakaan. On kuitenkin tärkeää, että uusiin teknologioihin suhtaudutaan riittävän kriittisesti.

Kamerareikä näytössä on vielä erikoisuus Honor View20:ssä. Reiän halkaisija on 4,5 millimetriä.

Honorin itsensä mukaan Honor View20:n näyttö-runkosuhde yltää 91,82 prosenttiin. Näytönreunus on suurempi ainoastaan näytön alareunassa. Laadullisesti Honor View20:n 6,4 tuuman kokoinen IPS LCD -näyttöpaneeli on kohtuullisen hyvä kuten odottaa sopiikin. Näytössä ei ole merkittäviä heikkouksia, vaan kirkkaus, tarkkuus ja katselukulmat ovat kaikki riittävällä tasolla. Näytön kuvasuhde on 2310×1080 pikselin tarkkuudella harvinainen 19,25:9.

Reikä näytössä ei käytössä juuri eroa näyttölovista. Suurin ero ehkä on, että reikä on näytön kulmassa eikä keskelle yläreunaa kuten lovet. Tämäkin on vain kosmeettinen ero, johon tottuu todella nopeasti. Useimmiten kamerareikä jää yläreunan tilapalkin alueelle eikä siten vaikuta käyttöön juuri mitenkään. Videoissa sovelluksesta riippuen Honor View20:ssä on mahdollista venyttää video myös täydelle ruudulle, jolloin se kiertää myös reiän.

Asetuksista View20:ssä saa myös otettua käyttöön mustan yläreunan tilapalkin niin halutessaan. Asetus löytyy edelleen Lovi-nimisestä näkymästä, vaikkei kamereiässä varsinaisesti enää varsinaisesti lovesta olekaan kyse.

Muutaman päivän Honor View20:tä käytettyä sen kamerareikään ehti jo tottua, ja ratkaisu alkoi tuntua täysin luonnolliselta. Näyttölovet, liukurakenneratkaisut sekä nyt kamerareiät ovat kaikki tietenkin kompromisseja mahdollisimman suuren näytön ja etukameran säilyttämisen välillä. Tähän asti nähdyistä kompromisseista kamerareikä tuntuu onnistuneimmalta. Se on lovea pienempi ja siten huomaamattomampi eikä tarvetta ole ajan myötä mahdollisesti rikkoutuvalle tai ainakin likaa keräävälle liukurakenteelle.

YouTube-videot saa venytettyä halutessaan koko näytölle. Kamerareikä näytön yläkulmassa ei ole lopulta kovin häiritsevä.

Honor View20:n kameraratkaisu on mielenkiintoinen. Sekä 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla että sen rinnalta takaa toisena kamerana löytyvä 3D ToF -kamera ovat vielä uusia tuttavuuksia.

ToF-kamera mittaa takaisin kimpoavan laserin avulla etäisyyttä edessä avautuvaan ympäristöönsä ja sen sisältämiin kohteisiin. Se on siis perinteistä kameraa edistyksellisempi ratkaisu avustamaan pääkameraa kolmiulotteisessa hahmottamisessa.

Sinällään Honor View20:ssä ToF-kameran mukanaolo ei juuri näy hyödyllisissä täysin uusissa toiminnoissa, mutta sitä hyödynnetään niin taustan sumentamisessa muotokuvissa ja mahdollisesti myös apuna automaattitarkennuksen toiminnassa.

Erikoisuutena sekä valokuvissa että videoissa kaunistustoiminnon rinnalla Honor View20:ssä on kuitenkin tarjolla myös hoikennustoiminto, joka vaikuttaisi toimivan kohtuullisen hyvin jos sellaiselle tarvetta kokee.

Lisäksi Honor View20 on myöhemmin tulevan päivityksen myötä saamassa tuen 3D-mallinnukselle, jolla vaikkapa suosikkilelusta voi tehdä elävän (vastaava 3D Live Maker tuttu jo Huawei Mate 20 Prosta) sekä 3D-peleille, joissa itse liikkumalla toimitaan peliohjaimena kameran edessä. Pelit vaativat View20:lle erikseen myytävän telakointiaseman, HDMI-kaapelin tai langattoman yhteyden televisioon. Tuetut pelit ovat nyt Fancy Darts jaFancy Skiing, lisäksi ilmoitettu Fruit Ninja.

Honor View20:ssä yhdistyvät takana 48 megapikselin pääkamera ja 3D ToF -kamera. Myös takaa löytyvä sormenjälkilukija on nopea ja varmatoiminen.

Kameraominaisuudet Honor View20:ssä ovat kokonaisuutena todella kattavat. Tarjolla on lukemattomia eri kuvaustiloja. Mukana on esimerkiksi aiemmin jo Huawei Mate 20 Prosta tutut videoefektit, myös AI-väri, joka jättää videossa näkyvän yhden henkilön värilliseksi muuten mustavalkoisella videolla, sekä AR-objektiivi-tila, jossa tarjolla on erilaisia taustoja, hauskoja tehosteita ja pään liikkeiden mukaan animoituvat 3D Qmojit.

Oletuksena kamerassa on käytössä 12 megapikselin kuvakoko (4000×3000 pikseliä), jossa hyödynnetään neljän pikselin yhdistämistä yhdeksi. Haluttaessa kameran käyttö onnistuu kuitenkin tietenkin myös 48 megapikselin kuvina.

Luonnollisesti kamerassa hyödynnetään myös tekoälyä kuvauskohteiden tunnistamiseen ja säätöjen optimointiin sen perusteella eri tilanteisiin sopiviksi. Yksinkertaistettuna kyse on kuitenkin lähinnä värien valitusta korostamisesta. Positiivista on, että AI-tilan saa kytkettyä helposti päälle ja pois suoraan kuvausnäkymän yläreunasta. Lisäksi tekoälyä hyödynnetään Honorin mukaan kuvanvakautuksessa erityisesti erillisessä pidemmän valotusajan Yö-kuvaustilassa.

Kameran kuvanlaatu on kaksijakoinen. Vähäisessä valossa Honor View20:n kamera ei lukeudu missään nimessä parhaimmistoon, vaikka ihan kohtuullista jälkeä useimmiten tekeekin.

Vertailimme Honor View20:n kameraa muun muassa sen kilpailijoihin lukeutuvaan OnePlus 6T:hen. Alla vertailukuvat kaupungin yömaisemasta. Mainittakoon, että tässä tapauksessa molemmissa puhelimissa erillinen Yö-tila ei tarjonnut parannusta ja Honor View20:ssä kuva meni sillä pilalle.

Honor View20.

OnePlus 6T.

Honor View20, Yö-tila.

OnePlus 6T, Yö-tila (Nightscape).

Honor View20.

OnePlus 6T.

Vaikka Honor View20:ssä on korkein megapikselimäärä mitä puhelinten kameroissa on toistaiseksi nähty, ei Honor View20 ole missään nimessä markkinoiden paras kamerapuhelin. Kokonaisuutena laadultaan Honor View20:n kamera on tavanomainen puhelimen hintaluokassa: ihan hyvä, muttei mahtava. Kamera ei ehkä ole keskeinen syy ostaa juuri Honor View20:tä, muttei myöskään syy jättää sitä ostamatta.

Honor View20:n mahdollistama 48 megapikselin kuvakoon käyttäminen ei ole kovinkaan usein järkevää. Kuvien tiedostokoko kasvaa suureksi ilman, että kuvissa olisi nähtävissä selvää eroa. Rajatessa kuvia 48 megapikselin kuvat ovat odotetulla tavalla hieman tarkempia, mutta ero on niin pieni että se jää käytännössä täysin merkityksettömäksi.

Alla rajatut vertailukuvat 12 vs. 48 megapikselin kuvakoolla tallennettuna.

Honor View20, kuvattu 12 megapikselin koossa ja leikattu 1000×1000-kokoon.

Honor View20, kuvattu 48 megapikselin koossa ja leikattu 2000×2000-kokoon.

Alla jutun lopussa on vielä lisää esimerkkikuvia Honor View20:llä.

Honor View20:ssä on Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversion lisäksi nimellisesti Honor Magic UI 2 -ohjelmisto, jonka erot Huawein ja Honorin tavanomaisesta EMUI 9:stä ovat lähes olemattomia. Puhelimen tiedoissakin ohjelmistoversioksi kerrotaan 9.0.1.107 ja erikseen Magic UI -versioksi 2.0.1.

Honor View20:ssä on Magic UI -ohjelmisto, joka kuitenkin on lähes täysin sama asia kuin EMUI – ainakin toistaiseksi.

Käytännössä ainoa Magic UI:n esitelty erikoisuus toistaiseksi on Link Turbo -ominaisuus, joka osaa yhdistää samanaikaiseen käyttöön sekä mobiiliverkko- että Wi-Fi-yhteyden, tai vaihtaa näiden välillä älykkäästi nopeampaan. Valitettavasti Honorin mukaan ominaisuutta ei tueta vielä missään sovelluksessa, joten se jäi täysin kokeilematta. Wi-Fi-yhteyksien toimintaa yleisesti Honor View20:ssä pitäisi parantaa myös kolmannen antennin, jonka myötä signaali ei ole yhtä herkkä sille miten puhelinta kädessä pidetään.

Itse jäin kaipaamaan Honor View20:ssä tummaa teemaa, jollaista puhelimessa ei ole tarjolla (toisin kuin esimerkiksi AMOLED-näytöllisessä Mate 20 Prossa).

Takaa löytyvä sormenjälkilukija on View20:ssä odotetun hyvä: erittäin nopea ja varmatoiminen.

Lisäksi Kirin 980 -järjestelmäpiirin pohjautuvan teknisen perustan myötä Honor View20:ssä on tuki muun muassa kahden taajuuden GPS-paikannukselle, minkä pitäisi sekä nopeuttaa että tarkentaa paikannuksen toimintaa. Peruskäytössä eroa ei kuitenkaan päivittäisessä käytössä juuri huomaa.

Kannattaako hankkia?

Honor View20:ssä on USB-C-liitännän ohella myös erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, jonka lisäksi yläpäästä löytyvät myös infrapunalähetin sekä valoisuuden tunnistin.

Honor View20 on kokonaisuutena hyvä puhelin, erityisesti kohtuulliseen hintaansa nähden.

Puhelimen ulkonäkö on näyttävä kiitos etupuolen laajasti täyttävän, reiällä etukameralle varustetun näytön sekä lasisen takapinnan voimakkaan V-väriefektin ansiosta. Erityisesti takapinnan viimeistely auttaa erottamaan Honor View20:n helposti muista älypuhelimista.

Honor heittää View20:llä kovan haasteen OnePlussan OnePlus 6 ja OnePlus 6T -puhelinmalleille. Honor-uutuus ja OnePlus-puhelimet ovat monessa suhteessa ominaisuuksiltaan varsin tasavertaisia, mutta Honor View20 tuntuu tarjoavan osittain monipuolisen kamerasovelluksensa ja kenties kokonaisuutena hieman paremman kuvanlaatunsa ansiosta houkuttelevamman kamerakokonaisuuden sekä sisältää myös esimerkiksi 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, joka OnePlus 6T:stä puuttuu. Toisaalta monet pitävät OnePlussan OxygenOS-ohjelmistoa Huawein ja Honorin käyttöliittymää parempana, mutta tässä kyse on pitkälti makuasioista.

Honor View20:n asemoituminen vaihtoehdoksi juuri OnePlus 6T:lle on tietenkin ymmärretty myös Honorilla. Ei olekaan suuri ihme, että puhelinten 549 euron lähtöhinta on tismalleen sama.

Honor View20 ja OnePlus 6T ovat toistensa kovimpia kilpailijoita.

Molemmat ovat takaa lasipintaisia ja sisältävät kaksi kameraa.

Alta löytyy vielä muutamia esimerkkikuvia Honor View20:n kameralla. Kuvat on otettu 12 megapikselin koolla.

Kannattaa huomata kaikkien kuvien tapauksessa sisällönhallintajärjestelmämme pakkaavan kuvia melko paljon. Kaikki kuvat löytyvätkin alkuperäisinä myös tästä Dropbox-kansiosta.

Tuoreimmat aiheesta

Digi