Huawein Mate 20 Pro on vakuuttava Android-huippupuhelinuutuus, jonka ominaisuuksissa puutteet ovat vähissä ja lähtökohdat näin erinomaisella tolalla. Jo lyhyiden ensituntumien perusteella Mate 20 Pro oli helppo nimetä markkinoiden parhaimmaksi Android-älypuhelimeksi – eikä mielipide ole muuttunut pidemmälläkään vajaan kahden viikon testiperiodilla.
Lasi-alumiinirakenteinen Mate 20 Pro on varustettu laadukkaalla 6,39 tuuman AMOLED-näytöllä, kolmella Leica-takakameralla, uudella tehokkaalla Kirin 980 -järjestelmäpiirillä, 3D-kasvojentunnistuksella ja myös näytön alta löytyvällä sormenjälkilukijalla sekä kookkaalla 4 200 milliampeeritunnin akulla, jonka voi ladata uudella nopeammalla 40 watin pikalatauksella tai langattomastikin jopa 15 watin teholla.
Suomessa myyntiin tulevassa versiossa on 6 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia.
Suositushinnaltaan 999 euron Mate 20 Pron myynnin Suomessa on kerrottu alkavan 5. marraskuuta, mutta puhelimia on kuitenkin jo toimitettu ennakkotilaajille. Viralliseen myynninaloituspäivään asti tilaajat kuitenkin saavat kaupan päälle Huawein uuden langattoman latauksen alustan.
Värivaihtoehtoja Mate 20 Prosta Suomessa ovat musta, sininen sekä Twilight-liukuväri, joka yhdistelee mustaa, sinistä ja violettia.
Suomessa myytävistä väreistä ainoastaan sinisessä on erityinen pinnoiteviimeistely, joka näkyy puhelimen pinnassa viivoina ja tekee puhelimen pinnasta hieman pehmeämmän tuntuisen. Pinnassa näkyy myös vähemmän sormenjälkiä käsittelyn ansiosta ja kokonaisuutena tämä erikoisviimeistely ansaitsee kiitoksen.
Huawei Mate 20 Pron tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 6,39 tuuman sivuille kaartuva AMOLED-näyttö HDR-tuella ja 3120×1440 pikselin 19,5:9-kuvasuhteella
- 3D-kasvojentunnistus infrapuna-antureilla ja pisteprojektorilla
- Optinen sormenjälkilukija näytössä
- Stereokaiuttimet
- Takana kolme kameraa
- Pääkamera: 40 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/1,7″), polttoväli 27 mm ja aukon koko f/1,8
- Ultralaajakulmakamera 106 asteen kuvakulmalla: 20 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/2,8″), polttoväli 16 mm ja aukon koko f/2,2
- Telekamera: 8 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/4″), polttoväli 80 mm ja aukon koko f/2,4, optinen kuvanvakain
- Edessä 24 megapikselin kamera f/2,0-aukolla
- Kahdeksanytiminen Kirin 980 -järjestelmäpiiri (2x 2,6 GHz ARM Cortex-A76 + 2x 1,92 GHz ARM Cortex-A76 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Mali-G76-grafiikkasuoritin, Dual NPU -neuroverkkossuoritin)
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- NM Card -muistikorttipaikka (jaettu toisen SIM-korttipaikan kanssa)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (maks. 1,4 Gbit/s, kategoria 21)
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac Wave 2 / Bluetooth / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin erillistä kuulokeliitäntää)
- 4 200 milliampeeritunnin akku
- Huawei SuperCharge -pikalataus jopa 40 watin teholla
- Langaton lataus jopa 15 watin teholla
- Pöly- ja vesitiivis (IP68)
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 9
- Mitat 157,8 x 72,3 x 8,6 millimetriä
- Paino 189 grammaa
Hyvää Huawei Mate 20 Prossa
- Markkinoiden parhaimmistoon kuuluva kamera. Huawei on ottanut itselleen johtajan paikan mitä tulee kamerapuhelinten kehitykseen (osansa tässä on varmasti suomalaisosaamisella). Mate 20 Pro parantaa vielä kevään P20 Prosta: kuvanlaatu on kokonaisuutena erinomainen ja monokromikameran tilalle tullut ultralaajakulmakamera lisää joustavuutta kameran käytössä. Yö-kuvaustila toimii totutun komeasti, ja muun muassa uudet makrokuvaus- sekä AI-väri-ominaisuudet tuovat mukaan mukavan lisän. Onko Mate 20 Pron kamera aivan markkinoiden absoluuttisesti paras, riippuu kuitenkin paljon myös siitä, millä perusteella valinta suoritetaan. Joka tapauksessa terävimpään kärkeen Mate 20 Pro kolmen takakameransa voimin lukeutuu.
- Mainio näyttö. Mate 20 Pron 6,39 tuuman AMOLED-näyttö 3120×1440 pikselillä on kaunis katsella. Näyttö on kookas, se on tarkka ja kirkas ja väritoisto on varsin hyvää. Sivuille kaartumisesta huolimatta myöskään virhepainalluksia ei juuri testin aikana aiheutunut. Tiettyjä sisältöjä katseltaessa kaarevuudesta on kuitenkin hieman haittaa kaarevan pinnan taittumisen jättäessä reuna-alueen sisällön hieman piiloon.
- Kompakti koko ja moitteeton laatutuntuma. Kylkiä kohti oheneva rakenne tekee Mate 20 Prosta mukavan kädessä. Puhelin tuntuu kokoaan pienemmältä. Design on varsin onnistunut, ja Mate 20 Pro tuntuu tasapainoiselta kokonaisuudelta. Muotoiluratkaisu muistuttaa melko paljon Samsungin Galaxy S -sarjan puhelimissa viime vuosina nähtyä. Rakenne on myös pöly- ja vesitiivis (IP68), joten tässä suhteessa ei paljoa parempaa saata toivoa.
- Erinomainen 3D-kasvojentunnistus. Mate 20 Pron kasvojentunnistus perustuu Applen Face ID:n tavoin pisteprojektoriin ja infrapunakameraan. Kasvojentunnistus toimii kuitenkin Applea nopeammin ja erittäin luotettavasti. Hyvin toimiva ja turvallisuudeltaan pelkkää etukameraa parempi kasvojentunnistus käytännössä tekee Mate 20 Pron näytön alta sijoitetusta sormenjälkilukijasta turhan. Se onkin hyvä, sillä näyttösormenjälkilukija ei pärjää käytettävyydessä, nopeudessa tai toimintavarmuudessa tavalliselle – vaikeinta käytössä on osua sormen kanssa nopeasti juuri oikeaan kohtaan. Jos ei sormenjälkilukijaa tunnu tarvitsevan, kannattaa se kytkeä pois käytöstä, sillä tämä parantaa hieman akunkestoa.
- Suorituskyky kohdallaan. Mate 20 Pron sisältämä uusi Kirin 980 -järjestelmäpiiri on selvä parannus edeltävästä Kirin 970:stä. Testistä riippuen se on jopa tämän hetken nopein suoritin Android-puhelimissa. Grafiikkasuorituskyvyssä eli peleissä Mate 20 Pro ei kokonaisuutena mittauksissa yllä aivan Snapdragon 845 -puhelinten tasolle, mutta ero on melko pieni ja Mate 20 Pron Kirin 980 on erityisesti tässä suhteessa merkittävä hyppäys eteenpäin viime vuoden Kirin 970:stä. Lisäksi Mate 20 Prossa on markkinoiden paras 4G-verkkotuki (maks. 1,4 Gbit/s, kategoria 21).
- Supernopea pikalataus ja langaton lataus. Mate 20 Pro latautuu mukana toimitettavalla Huawei SuperCharge -laturilla todella nopeasti. 40 watin maksimiteholla toimiva lataus täyttää akun tyhjästä yli 70 prosenttiin 30 minuutissa, 90 prosentin raja ylittyy 40 minuutissa ja täynnä akku on noin tunnissa, vaikka akun kapasiteettikin on kookas 4 200 milliampeerituntia. Lisäksi Mate 20 Pro tukee myös nopeaa langatonta latausta – sekä ensimmäisenä älypuhelimena toistaiseksi myös käänteistä langatonta latausta – muiden laitteiden lataamista Mate 20 Prosta.
- Akunkesto. Mate 20 Pron akunkesto on erinomainen. 4 200 milliampeeritunnin kookkaasta akusta riittää virtaa tavanomaisella aktiivisella käytöllä pitkälle toiseksikin päiväksi. Akunkeston osalta Mate 20 Pro lukeutuu muiden kuin erillisten jättiakulla varustettujen erikoispuhelinten parhaimmistoon.
- Tuore Android-versio. Mate 20 Pron myyntiintulo osuu sopivasti niin, että se on varustettu heti tämän syksyn uudella Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla. Huaweita ei tunneta aivan nopeimpana uusien Android-versioiden päivittäjänä, muttei myöskään hitaimpana.
Huonoa Huawei Mate 20 Prossa
- Ei erillistä kuulokeliitäntää. Mate 20 Prossa ei ole perinteistä kuulokeliitäntää. Tämä on jopa hieman erikoista siinä mielessä, että vaikka liitäntä puuttui edeltäjästä Mate 10 Prosta viime vuonna, löytyy se kuitenkin Mate 20 Pron rinnalla esitellyistä Mate 20 ja Mate 20 X -sisarmalleista. Huawei toimittaa kuitenkin edelleen myyntipakkauksessa mukana adapterin 3,5 millimetrin liitännällä varustettujen kuulokkeiden kytkemiseksi USB-C-liitäntään sekä myös USB-C-liitännälliset nappikuulokkeet.
- Muistikorttituki rajoittuu uusiin NM Card -kortteihin. Mate 20 Pro tukee muistikortteja, muttei kuitenkaan microSD-muistikortteja, jotka ovat älypuhelinten muistikorteissa olleet poikkeukseton standardi useiden vuosien ajan. Sen sijaan käytössä on nano-SIM-kortin kanssa samankokoinen Huawein kehittämä NM Card -muistikortti. Hyvää on, että tallennusmuisti ylipäänsä on laajennettavissa – toisin kuin viime vuoden Mate 10 Prossa. Heikkouden NM Card -tuesta microSD:n sijaan tekevät korttien rajoittuminen toistaiseksi 256 gigatavun enimmäiskokoon sekä vain Huawein omiin kortteihin. Kun kilpailua ei ole, ovat korttien hinnat edulliseksi painuneita microSD-kortteja kalliimmat ja saatavuuskin vielä heikko.
- EMUI jakaa mielipiteet. Huawein EMUI-käyttöliittymä on pitkälti ennallaan tyyliltään, vaikka yksinkertaistamista on uudessa EMUI 9:ssä tehty. Asetusvalikko on järjestetty uudelleen ja yhden käden käyttöä helpotettu siirtämällä välilehdet Huawein omissa sovelluksissa näytön alalaitaan. Perustavalla tavalla muutokset eivät EMUI:ta kuitenkaan ole muuttanut ja muun muassa sen ulkoasu jakaa varmasti yhä mielipiteitä. Huawei on kehittänyt myös oman käyttöajan seuranta- ja rajoitustoiminto, jota se kutsuu Digitaaliseksi saldoksi. Kun määritelty ruutuaika on täynnä, muuttuu näyttö mustavalkoiseksi.
Uusi asia EMUI 9:ssä ovat nyt eletoiminnot, joissa Huawei on kuitenkin tehnyt oman Googlesta erillisen ratkaisunsa. Sovelluksista kotinäkymään pääsee pyyhkäisemällä näytön alareunasta ylöspäin ja avoinna olevien sovellusten näkymä aukeaa vetämällä alareunasta ja pysäyttämällä sormi. Nämä uudet kosketuseleet vastaavat Applen iPhone X -sarjan puhelimissa nähtyä. Takaisin-painikkeen puolestaan korvaa pyyhkäisy näytön sivureunoilta, kummalta tahansa puolelta.
Näytön alareunan navigaatiopainikkeet korvaavat eletoiminnot eivät ole oletusasetuksena käytössä, mutta ainakin itse tykästyin testin aikana niihin (missä toki auttaa niiden tuttuus jo iPhone-käytön perusteella). Huawei on onnistunut kohtalaisen hyvin eletoimintojen kanssa, mutta Mate 20 Prohon olisi saattanut sopia vielä paremmin OnePlussan ratkaisu, jossa takaisin-komentona toimii pyyhkäisy näytön alakulmista ylöspäin. Nyt ajoittain pyyhkäiseminen Mate 20 Pron näytön kaartuvalta reunalta tuntui hankalalta, ja vaati monesti useamman yrityksen.
Uusia kuvaustoimintoja
- Pääkamera: 40 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/1,7″), polttoväli 27 mm ja aukon koko f/1,8
- Ultralaajakulmakamera 106 asteen kuvakulmalla: 20 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/2,8″), polttoväli 16 mm ja aukon koko f/2,2
- Telekamera: 8 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia (kennon koko 1/4″), polttoväli 80 mm ja aukon koko f/2,4, optinen kuvanvakain
Mate 20 Pron kolmesta Leica-brändätystä takakamerasta yksi on nyt varustettu tavallista laajakuvaisemmalla linssillä. Sen ansiosta kameran käytettävyys on parantunut pykälällä, kun eri kuvaustilanteisiin voi joustavammin valita niihin sopivamman kameran. Uudesta ultralaajakulmakamerasta voi olla hyötyä esimerkiksi maisema- tai ryhmäkuvissa, joissa halutaan tallentaa laajempi näkymä kuin mihin tavanomainen kamera venyisi. Toisaalta tarjolla oleva 3x-telekamera on mukana valmiina tilanteisiin, joissa halutaan kuvata kohde lähempää.
Aiemmista Huawei-kaksois- ja kolmoiskamerapuhelimista tuttu mustavalkoinen monokromikamera on saanut väistyä uuden ultralaajakulmakameran tieltä. Huawein mukaan muut kameroiden parannukset, mukaan lukien edistyneempi useamman ruudun prosessointi, ovat vähentäneet tarvetta monokromikameran aiemmin tarjoamalle avulle hämäräkuvauksessa ja yksityiskohtien selkeyttämisessä.
Mate 20 Pron pääkamera on edelleen tarkkuudeltaan 40 megapikseliä. Oletusasetuksena sillä otetut kuvat tallennetaan 10 megapikselin kokoisina kameran yhdistäessä taustalla neljä pikseliä yhdeksi. Tuttua kamerassa on myös tekoälyn hyödyntäminen kuvauskohteen tunnistamiseen ja kuvaussäätöjen optimointiin tällä perusteella. Tältä osin Huawei on kuitenkin tehnyt hyvän päätöksen, eikä tekoäly enää yhtä yliräikeästi korosta värejä kuin vielä kevään P20 Prossa ja Master AI -tila on huomattavasti käyttökelpoisempi. Alta jutun lopusta löytyvät kuvat on kaikki otettu Master AI -tila päällä.
Mielenkiintoisin Mate 20 Pron mukana tulevista uusista kuvausominaisuuksista on AI-väri-videokuvaustila. Se jättää videokuvan muuten mustavalkoiseksi, mutta kameran tunnistama yksi ihminen näkyy automaattisesti samantien värillisenä. AI-väri toimii hämmästyttävän hyvin, jos huomioi toiminnon rajoitteet. Niistä keskeisin on, että kuvassa saa olla kerrallaan vain yksi ihminen.
Alla lyhyt esimerkki AI-väri-videosta.
AI-värin lisäksi muita uusia videokuvaustehosteita ovat taustan pehmennys, klassinen, jännitys ja raikas. Ne eivät ole yhtä mielenkiintoisia. Kolme viimeksi mainittua tuovat videoihin lähinnä teemansa mukaisen suotimen, mutten usko kovinkaan monen aktiivisesti niitä käyttävän. Sama toki voi päteä myös AI-väritilaan – hauska idea, joka kuitenkin saattaa unohtua kerran tai parin kokeilun jälkeen. Taustan pehmennys nimensä mukaisesti tuo taustan pehmentävän boke-efektin videoon.
Muotokuva-tilassa Mate 20 Pron kamera tarjoaa useita erilaisia valaistusefektejä, boke-efektin muotoja sekä tietenkin kaunistustoiminnon.
Yökuvaukseen Mate 20 Prossa on edelleen P20 Prosta tuttu erillinen Yö-kuvaustila, joka käyttää pidempää valotusaikaa useita kuvia yhdistäen. Parhaimmillaan erillinen kuvaustila tuottaa todella upeaa jälkeä, mutta vaatii luonnollisesti kohteiden olevan liikkumattomia.
Videokuvaus Mate 20 Prolla onnistuu myös laajemmassa 21:9-kuvaustilassa 1080p Full HD ja 720p HD -tarkkuuksilla. 4K Ultra HD -videokuvaus on edelleen mahdollista 16:9-kuvasuhteella vain 30 kuvan sekuntinopeudella. Lisäksi mukana on edelleen tutut hidastuskuvausvaihtoehdot – lyhyt pätkä 960 kuvan sekuntinopeudella 720p HD -tarkkuudella tai pidemmin 240 (720p) tai 120 kuvan (1080p) sekuntinopeudella.
Kiitos ultralaajakulmakameran, Mate 20 Pro on aiempaa kyvykkäämpi myös makrokuvauksessa. Huawein mukaan Mate 20 Pro kykenee tarkentamaan kuvan jo 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta, kun tavanomaisesti älypuhelinten kamerat tarkentavat vasta kolmin-nelinkertaiselta matkalta.
Alla esimerkiksi pari makrokuvaa vertailussa Apple iPhone XS Maxiin. Ero puhelinten välillä on varsin selkeä.
Uutuutena kameraan myös mukaan tullutta vedenalaista videokuvaustilaa emme testanneet. Kuvaustila on tarkoitettu käytettäväksi Huawein suojakotelon kanssa, joten uimista Mate 20 Pron kanssa Huawei ei suosittele. Kuvaustilassa hyödynnetään tekoälyä vedenalaisen näkymän selkeyttämiseksi.
Kuvausominaisuuksista osa, kuten AI-väri, tulee Mate 20 Pro -puhelinten myyntiversioihin vasta lokakuun lopussa julkaistavassa päivityksessä. Uudistunut Huawei Share 3.0 -jako painalluksella tietokoneeseen on tulossa marraskuun päivityksessä. Lisäksi Mate 20 Pron julkistustilaisuudessa esitelty 3D-mallin luominen objektista on tulossa erillisenä sovelluksena ladattavaksi myöhemmin.
Kannattaako ostaa?
Mate 20 Prota voi vahvasti suositella uudeksi älypuhelimeksi, jos 999 euron hinta ei ole este. Mate 20 Pro on markkinoiden paras Android-älypuhelin, jossa on myös useampia erikoistoimintoja.
Mate 20 Pro on myös ehkä paras kamerapuhelin toistaiseksi. Muotoilun ja rakenteen laadukkuuden kanssa Huawei on onnistunut paremmin kuin koskaan. Mate 20 Pro on mukavan kompakti ja sopii hyvin käteen. 6,39 tuuman tarkka AMOLED-näyttö on mainio. 3D-kasvojentunnistus toimii nopeasti, kuten myös lataus – niin langalla kuin ilmankin.
Vastapainoksi heikkoudet ovat vähissä. Kuulokeliitäntää moni edelleen kuitenkin kaipaa, ja muistikorttituki rajoittuu vain NM Card -kortteihin. Myös Huawein EMUI-käyttöliittymä on yhä edelleen ehkä enemmän heikkous kuin vahvuus, jollei juuri siihen sitten ole jo aiemmin itse tykästynyt.
Mate 20 Pron kovin kilpailija on Samsungin Galaxy Note9. Sen Mate 20 Pro voittaa ennen kaikkea paremman kameransa sekä nopeamman lataustukensa ansiosta. Suorituskyvyssä tai laatutuntumassa erot ovat vähäisiä. Lisäksi Mate 20 Prossa on jo uudempi Android-käyttöjärjestelmäversio, jonka tulolle Samsungiin ei ole vielä aikataulua. Eikä Mate 20 Prossa tarvitse hermostua Samsungin Bixby-painikkeen virhepainalluksiin…
Myös Applen iPhoneihin verrattuna Mate 20 Pro tarjoaa useita parempia ominaisuuksia, mutta samanaikaisesti on ennen kaikkea makuasia, pitääkö Android- vai iOS-käyttöjärjestelmää parempana.
Alla vielä lisää esimerkkikuvia Huawei Mate 20 Prolla. Kuvat löytyvät lisäksi tästä Dropbox-kansiosta alkuperäisversioina. Alta löytyviä kuvia tarkasteltaessa kannattaa huomioida sisällönhallintajärjestelmän pakkaavan kuvia, mikä vaikuttaa laatuun.