Huawein Honor-laitesarja on tunnettu hyvästä hinta-laatusuhteestaan. Lippulaivamallina keikkuu tällä hetkellä varsin suosittu Honor 7, mutta markkinoille on tuotu myös entistä halvempi Honor 5X. Mukana ovat jälleen metallikuoret, sormenjälkitunnistin ja monet muut ominaisuuden, mutta millainen laite on kokonaisuutena?
Testaamamme Honor 5X:n tekniset tiedot ovat seuraavat:
- Mitat: 151,3 x 76,3 x 8,2 millimetriä
- Paino: 158 grammaa
- Näyttö: 5,5 tuuman AMOLED-näyttö 1920 x 1080 pikselillä
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 616 -järjestelmäpiiri, jossa neljä 1,2 gigahertsin Cortex-A53-ydintä ja neljä 1,5 gigahertsin Cortex-A53-ydintä
- Muisti: 2 gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
- Akku: 3000 milliampeerituntia
- Takakamera: 13 megapikseliä, f/2.0-aukko, LED-salama
- Etukamera: 5 megapikseliä, f/2.4-aukko
- Yhteydet: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11b/g/n, 4G LTE, kahden SIM-kortin tuki
- Käyttöjärjestelmä: Android 5.1 Lollipop / Huawei Emotion UI 3.1
Honor 5X:n suositushinta on 299 euroa. Lähtökohtaisesti hieman tehokkaamman Honor 7:n taas saa tätä nykyä alle 350 eurolla, eli hintaero ei ole valtava.
Tuttua muotoilua hieman pehmeämmin
Honor 5X on metallikuorineen ja viistoleikkauksineen hyvin samanhenkinen kuin Honor 7. Samalla kaikkia piirteitä on kuitenkin pehmennetty. Kameran ja sormenjälkitunnistimen muodot ovat entistä pyöreämpiä ja puhelimen kyljet kaartuvat selkäpuolelle lempeämmin. Ulkoisesti pidän Honor 7:n särmikkyydestä enemmän, mutta toisaalta Honor 5X sopii entistä paremmin käteen.
Sormenjälkitunnistin löytyy jälleen laitteen selkäpuolelta. Sijaintia on kuitenkin hieman pudotettu Honor 7:ään verrattuna. Muutoksen tarkoitus on todennäköisesti kompensoida laitteen suurempaa kokoa, mutta nyt se on mielestäni siirtynyt hieman liian alas. Lisäksi Honor 5X:n herättäminen tunnistimella tuntuu piirun verran hitaammalta. Käyttökokemus ei toki edelleenkään ole huono, mutta jää aavistuksen jälkeen Honor 7:stä.
Tehot, käyttökokemus ja akku
Honor 5X:stä irtoaa varsin mukiinmenevää tehoa. Snapdragon 616 ei taivu kaikkein raskaimpiin peleihin, mutta 3D-pelejä ei silti tarvitse erityisesti pelätä. Esimerkiksi World of Tanks Blitz -verkkomoninpelin pelaaminen onnistui laitteella moitteetta, vaikka aiheutti samalla takakuoren lämpenemistä.
Yleinen käytön sujuvuus on sekin jotakuinkin kohdallaan. Paikasta toiseen sukkuloiminen ei siis aiheuta harmaita hiuksia, mutta keskimääräinen responsiivisuus jää silti hieman jälkeen Honor 7:n tarjoamasta kokemuksesta.
Ulkoisesti EMUI-käyttöliittymä ei tarjoa mitään uutta muihin vastikään julkaistuihin Huawei-puhelimiin nähden. Valikot ovat suhteellisen selkeitä ja väriä tarjoillaan esimerkiksi vaihtuvilla lukituskuvilla ja vapaavalintaisilla teemoilla.
Sovellusvalikko loistaa yhä poissaolollaan, mikä saattaa herättää ihmetystä muiden valmistajien Android-laitteisiin tottuneille. Toisaalta järjestelmälliselle ihmiselle kansioiden ylläpito ja mahdollisuus poistaa sovellusasennuksia suoraan kotiruudulta voivat olla tervetulleita, mutta kaipaisin silti asetuksiin mahdollisuutta ottaa erillinen sovellusvalikko käyttöön niin haluttaessa. Lisärisuja heilahtaa myös kamerasovelluksen hitaudesta ja ajoittain epäloogisesta rakenteesta. Tähän voi kuitenkin olla tulossa apua tulevaisuudessa, sillä Huawei P9:ssä kamerasovellus vaikuttaa aiempaa toimivammalta.
Akkukestossa jatkuu tuttu teema: suoritus ei ole toivoton, mutta jää aavistuksen Honor 7:n varjoon. Jatkuvaa verkkovideotoistoa Honor 5X kesti reilut viisi tuntia, kun Honor 7 jaksoi noin tunnin pidempään. Halvempaa Honoria käyttelee siis hyvin todennäköisesti yhden päivän ilman suurempia ongelmia, mutta raskaalla mediakaasujalalla varustettujen on varauduttava latauksiin kesken päivän.
Kamerahommat
Honor 5X:n kamerat eivät yllätä erityisesti. Viiden megapikselin etukamera nappailee hyvin perinteisiä selfieitä ja tarjoaa mausteeksi muun muassa panoraama- ja intervallikuvaus-tilat. Salamaa sen sijaan ei ole tarjolla.
13 megapikselin etukamera pärjää hyvin kirkkaissa ja selkeissä valo-olosuhteissa. Hämärässä pehmeys hiipii kuitenkin kuviin helposti. Samoin värit jäävät usein sameiksi.
Honor 5X pähkinänkuoressa
Mikäli valinta olisi minun ja nimenomaan Honorit kiinnostaisivat, sijoittaisin ennemmin Honor 7:ään kuin Honor 5X:ään. Kautta linjan hieman sujuvampi kokemus, kovempi takakamera ja etusalama, aavistuksen riittoisampi akku, kompaktimpi koko ja rohkeampi muotoilu tuntuvat yhdessä riittävältä syyltä satsata 50-60 euroa lisää.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Honor 5X olisi huono puhelin. Laite on edelleen laadukkaasti valmistettu ja tarjoaa hintaansa nähden monia kiinnostavia ominaisuuksia, kuten sormenjälkitunnistimen. Suositus saattaisi olla varaukseton, jos Honor 5X:n hinta vastaisi Suomessa paremmin muilla markkinoilla nähtyjä hintoja. Lähes 300 euron hintaisena laitetta voi kuitenkin suositella vain, jos sen koko ja muotoilu iskevät eikä juuri mikään edellä mainituista eroista Honor 7:ään nähden häiritse.