Honor 7 -kolmikon edullisin jäsen Honor 7S sijoittuu jo alle 110 euroon painuneella hinnallaan aivan älypuhelinten edullisimpaan joukkoon Suomessa,
Honor 7S on saatavilla kultaisena, sinisenä sekä mustana, jollaisen saimme testattavaksemme. Älypuhelimesta saattaa kuulla puhuttavan myös nimellä Honor Play 7, jolla se kotimaassaan Kiinassa tunnetaan.
Honor 7S:n tekniset tiedot
- Muovirakenne
- 5,45 tuuman näyttö 1440 x 720 pikselin tarkkuudella, 294 pikselin tiheydellä ja 18:9-kuvasuhteella
- 13 megapikselin takakamera LED-kuvausvalolla, 1080p HD -videokuvaus
- 5 megapikselin etukamera LED-kuvausvalolla, 480p-videokuvaus
- Neliytiminen MediaTek MT6739 -järjestelmäpiiri
- 2 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 16 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- Paikka kahdelle SIM-kortille ja microSD-muistikortille samanaikaisesti
- Wi-Fi 802.11 b/g/n / Bluetooth 4.2
- GPS-paikannus
- FM-radio
- Kiihtyvyysanturi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- Micro-USB- ja 3,5 mm -liitännät
- 3 020 milliampeeritunnin akku, ei pikalatausta
- Mitat 146,5 x 70,9 x 8,3 millimetriä
- Paino 142 grammaa
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio + EMUI 8.0
Tyyliä halpiskastiin, ominaisuuksissa on karsittava
Kauttaaltaan muovinen Honor 7S tuo tyylikkään kosketuksen älypuhelinten edullisimpaan hintaluokkaan. Puhelimen muotokieli on tuttua Honoria: 5,45-tuumaisen näytön alapuolta koristaa Honor-logo virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeiden paikantuessa puhelimen oikealle sivustalle. Alhaalta löytyvät mikrofoni sekä Micro-USB-portti perinteisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän sijoittuessa yläreunaan. Laitteen pelkistettyä takakuorta koristaa toinen Honor-teksti sekä 13 megapikselin pääkamera LED-kuvausvaloineen. Näytön yläpuolelta löytyvällä etukameralla puolestaan on tarkkuutta 5 megapikselin verran.
Muovi valmistusmateriaalina ei varmasti ole kaikkien mieleen, mutta Honor 7S onnistuu yhtä kaikki vaikuttamaan tyylikkäältä, vaikka halvan hinnan huomaa myös päällepäin. Puhelin on kuitenkin pyöristettyjen kulmiensa ja nykypäivän standardiin suhteutettuna pienehkön näyttönsä ansiosta miellyttävä käyttää, minkä lisäksi 142 gramman painoisena laite tuntuu yllättävän kevyeltä.
Edullisuus heijastuu luonnollisesti Honor 7S:n ominaisuuksiin. Järjestelmäpiiriksi on valittu keskinkertainen MediaTek MT6739 tukenaan 2 gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, josta noin 10 gigatavua jää alkuasennusten jälkeen käyttöön. Bonuksena puhelin tukee kahta nanokokoista SIM-korttia samanaikaisesti, minkä lisäksi tilaa on vielä microSD-muistikortillekin.
Näyttö antaa sekin tasoitusta kalliimmille vaihtoehdoille. Kooltaan 5,45-tuumainen FullView LCD -näyttö on kuitenkin mukavan kirkas, minkä lisäksi 1440 x 720 pikselin tarkkuus 295 pikselin tiheydellä menettelee jokapäiväisessä käytössä. Hintaluokkaansa nähden näyttö on laajoine katselukulmineen ihan hyvä, mutta kalliimmille kilpailijoilleen se ei ymmärrettävästi kykene panemaan vastaan.
Honor 7S ei sisällä sormenjälkilukijaa, kasvojentunnistusta tai pikalatausta. Lisäksi puuttuva tuki NFC-yhteyksille ja nopeammalle kaksikaistaiselle Wi-Fi-liikenteelle kannattaa ottaa huomioon.
Akku on rautaa, mutta tökkimiseltä ei voi välttyä
Honor 7S sisältää puhelimen ominaisuuksiin nähden suuren 3 020 milliampeeritunnin akun, joka latautuu täyteen noin kolmessa ja puolessa tunnissa. Energiapihin järjestelmäpiirin, matalan näyttöresoluution sekä valinnaisten akunsäästöominaisuuksiensa ansiosta Honor 7S:llä pärjää suhteellisen mukavasti kaksi – käytöstä riippuen jopa kolme – vuorokautta yhdellä latauksella. Yhden päivän aikana ei akkua saa kulumaan loppuun oikein millään, mikä onkin puhelimen ehdottomia myyntivaltteja.
Nykypäivänä on harvinaista, että älypuhelinten kohdalla panostetaan kuuluvuuteen ja itse puhelintoimintoihin, mutta Honor 7S:n kohdalla näin on päätetty tehdä. Valmistajankin markkinoiman erikoisvahvan vastaanottimen läsnäolon huomaa, äänenlaatu puhuttaessa kun pysyy kirkkaana ja selkeänä myös huonomman kuuluvuuden alueilla. Myös kaiutin on erinomainen.
Puhelimen käyttö vaatimattomalla kokoonpanolla on kaksijakoinen kokemus. On päivänselvää, että Honor 7S:n ominaisuudet eivät riitä vaativimpien sovellusten sujuvaan toimintaan kehittyneestä moniajosta puhumattakaan, mutta harmittavasti takkuilua esiintyy toisinaan myös perustoiminnoissa, kuten esimerkiksi yhteystietoja selailtaessa tai kameraa käytettäessä. Käyttökokemusta ei voi rehellisesti kutsua soljuvaksi, mutta alhaisen hinnan vuoksi ajoittaiset ongelmat on helpompi painaa villaisella. Suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin ja Spotifyn, sekä muun muassa pikaviestisovellusten käyttö onnistuu pääosin mutkattomasti, mutta esimerkiksi vähänkään kookkaammat nettisivustot aiheuttavat harmaita hiuksia.
Honor 7S julkaistaan Android 8.0 Oreolla. Käyttöliittymänä puolestaan toimii valmistajan oma EMUI 8.0.
Kamera ajaa asiansa
Honor 7S:n takakamera ottaa kuvia 13 megapikselin voimin LED-salaman ja automaattisen tarkennuksen tukemana. Kamera sisältää perustilan lisäksi myös HDR- panoraama- ja kauneustilat, mutta manuaaliasetusten säätäminen ei puolestaan ole mahdollista.
Kamera ajaa asiansa ja kuvat ovat hyvässä valossa ihan mukiinmeneviä. Erikoismaininnan ansaitsee panoraamatila, jonka jälki on jopa yllättävän hyvää. Hämärässä Honor 7S:llä tulee kuitenkin nopeasti seinä vastaan, kuten arvostelun lopun esimerkkikuvistakin huomaa.
5 megapikselisellä etukameralla otetut omakuvat sisältävät runsaanlaisesti kohinaa, mutta soveltuvat kyllä esimerkiksi pikaviestittelyyn. Lisäksi mukana on taskulampun lailla toimiva LED-kuvausvalo.
Oma käyttäjäkunta löytyy, mutta parempiakin vaihtoehtoja on
Useimmille Suomen markkinoille tiensä löytäville älypuhelimille on oma käyttäjäkuntansa, niin myös tässä tapauksessa. Puhelin ei kuitenkaan sovi mobiilipelaajalle eikä sitä median suurkuluttajallekaan voi oikein suositella. Honor 7S:ää kannattaa ajatella ikään kuin älypuhelimen ja peruspuhelimen välimuotona, joka sopii esimerkiksi henkilölle, joka tarvitsee puhelintaan lähinnä soittamiseen ja viestittelyyn, mutta haluaa toisinaan nauttia myös GPS:n tai netin käytöstä.
Honor 7S:n ehdoton myyntivaltti on akunkesto, mutta käyttökokemus panee miettimään, miten puhelin olisi toiminut kevyemmällä Android Go -ohjelmistolla. Honor 7S:ää on vaikea suositella, ja ennen ostopäätöstä kannattaa ehdottomasti tarkastella myös hieman hintavampia puhelinmalleja, joiden käyttökokemus on jo täysin toisella tasolla. Esimerkiksi saman tuoteperheen kehittyneemmät 160 euron Honor 7A ja etenkin vajaan 200 euron Honor 7C kannattaa ehdottomasti huomioida ennen kauppaan marssimista.
Alla vielä muutama automaattiasetuksilla otettu esimerkkivalokuva.