Kiinalainen Mobvoi on tehnyt älykelloja jo pidempään, mutta Ticwatch E ja Ticwatch S -malleilla se on laajentanut valikoimaansa Googlen käyttöjärjestelmällä varustettuihin älykelloihin.
Ticwatch E ja tässä testattu Ticwatch S ovat teknisesti käytännössä identtisiä. Eroa on muotoilussa, joka on Ticwatch E:ssä perinteisempi ja Ticwatch S:ssä sporttisempi. Lisäksi Ticwatch S:ssä GPS-anturi on sijoitettu kellon rannekkeeseen, minkä pitäisi parantaa sen toimintaa.
Ticwatch S on saatavilla kolmena värivaihtoehtona – testissämme olleen mustan lisäksi valkoisena ja vihreänä – ja sen hinnat ovat noin 200 euron tasolla.
Ticwatch S:n tekniset tiedot
- Google Wear OS -käyttöjärjestelmä
- 1,4 tuuman OLED-värikosketusnäyttö 400×400 pikselillä (287 PPI)
- Kaksiytiminen 1,2 gigahertsin MediaTek MT2601 -järjestelmäpiiri
- 512 megatavua RAM-käyttömuistia
- 4 gigatavua tallennusmuistia
- Mikrofoni ja kaiutin
- Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet
- Optinen rannesykemittari
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin
- 300 milliampeeritunnin akku, lataus magneettisesti kiinnittyvällä kaapelilla
- IP67-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (upotus 1 metrin syvyyteen 30 minuutiksi)
- Halkaisija 45 millimetriä, paksuus 13 millimetriä, paino 45,5 grammaa
Sporttinen ulkonäkö
Ticwatch S:n designin keskeisiä tekijöitä ovat sen pyöreä ja 1,4 tuuman kokoisena melko kookas näyttö, näyttöä kiertävä reunus sekuntimerkinnöillä, kellon vasemmalle laidalle sijoitettu ainoa fyysinen painike sekä kuminen ranneke.
Huomion kiinnittävällä reunuksella ei ole Ticwatch S:ssä toiminnallista tarkoitusta, vaan se on mukana vain koristeena. Mikäli Ticwatch S:n tyyli ei miellytä, kuten edelläkin jo todettiin, on kello teknisesti vastaava hillitymmän Ticwatch E:n kanssa.
Ranteeseen Ticwatch S istuu mukavasti. Kellona se ei ole aivan pienimmästä päästä – halkaisija on 45 millimetriä ja paksuuttakin on 13 millimetriä – mutta onnistuneen muotoilun ansiosta Ticwatch S ei tunnu liian suurelta keskimääräistä pienemmässäkään ranteessa.
Materiaaliltaan kello on muovia. Laatutuntuma on kokonaisuutena hyvä: Ticwatch S tuntuu hyvän viimeistelynsä sekä istuvuutensa ansiosta laadukkaalta ja arvokkaalta.
Ranneke on kumia ja muovia yhdistävää TPU:ta eli termoplastista polyuretaanielastomeeria. Valitettavasti ranneke ei ole standardikiinnitteinen, minkä lisäksi myös GPS-anturin sijaitessa kellorungon sijaan rannekkeessa, eivät rannekkeet ole vaihdettavissa muuhun kuin korvaaviin Mobvoilta itseltään.
Ticwatch S:n 1,4 tuuman näyttö on tarkkuudeltaan erinomainen ja väritoistoltaan hyvä. OLED-näytön luettavuus kirkkaassa auringonvalossa kuitenkin jää enimmäiskirkkaudellakin selvästi jälkeen esimerkiksi Apple Watchista. Tällä on suuri merkitys koko kellon käytettävyyteen ulkona niin harjoitusten aikana kuin muutenkin. Lisäksi käytettävissä ei ole automaattista kirkkauden säätöä, vaan jos kirkkautta haluaa akunkeston pidentämiseksi vähentää, pitää asetusta muuttaa käsin.
Näyttö tukee myös aina päällä -tilaa, jossa sillä esitetään jatkuvasti sisältöä hieman pelkistetymmässä muodossa ja ilman enempiä värejä. Aina päällä -tila syö toiminta-aikaa sen verran, että se päällä kellon toiminta-aika täydellä latauksella rajoittuu ainakin korkeintaan yhteen päivään. Näyttö herää täyteen loistoonsa kosketuksesta, painikkeesta tai rannetta nostamalla. Nostotunnistuksen soisi tosin toimivan paremmin, sillä nyt näytön herääminen vaatii nopean ranteen heilautuksen ympäri tai täysin luonnottoman voimakkaan ranteen noston.
Kellon ainoa painike sijaitsee tavanomaisesti poiketen sen vasemmalla laidalla. Kyseessä on pitkälti todennäköisesti tottumiskysymys, mutta ainakin itse koin muun muassa sovellusvalikon avaamiseen käytettävän painikkeen sijainnin vasemmalla hieman hankalaksi.
Tuttu Android Wear, siis Wear OS
Ticwatch S on varustettu Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmällä, joka aiemmin tunnettiin nimellä Android Wear. Tietämättömämpää käyttäjää järjestelmän maininnat ensin ennen päivityksiä käyttöönoton yhteydessä Android Wearista ja niiden jälkeen Wear OS:sta voivat jopa hieman sekoittaa.
Itse käyttöjärjestelmä toimintoineen ja järjestelmäsovelluksineen on Ticwatch S:ssä samanlainen kuin muissakin Wear OS -kelloissa, joten tältä osin tarjolla ei ole merkittäviä yllätyksiä. Wear OS:n kehitys on ollut viime aikoina varsin verkkaista, mutta nähtäväksi jää tuleeko se kiihtymään esimerkiksi Googlelta huhuttujen omien älykellojen myötä jatkossa.
Wear OS on kuitenkin nykypäivänä toimiva järjestelmä älykelloon. Sen vahvuus on aina ollut ilmoituksissa ja niiden hallinnassa, eikä tässä suhteessa ole tapahtunut muutoksia. Lisäksi myös Ticwatch S:ään on Wear OS:n kautta tarjolla lukemattomia kellotauluvaihtoehtoja mukana toimitettavien lisäksi. Vaikkei Google Assistant tue suomea, jotkin keskeisimmät toiminnot (kuten muistutukset, ajastimen käynnistäminen tai puhelujen soittaminen ja yksinkertaisten viestien lähettäminen) onnistuvat hyvin ääniohjauksella myös suomeksi.
Yhdistettynä puhelimeen voidaan Ticwatch S:n kautta puhua myös puheluja, koska kello sisältää kaiuttimen sekä mikrofonin. Kovin pitkiä puheluja näin ei kuitenkaan ole nautinnollista puhua, koska puheluääni on varsin kolkko.
Ticwatch S toimii Android-laitteiden lisäksi Applen iPhone-puhelinten (vähintään iOS 8) parina, mutta käytännössä Wear OS -kellon hankintaa on lähes mahdotonta suositella Apple-käyttäjille Apple Watchin ohi, koska kaikki toiminnot eivät ole tällöin mahdollisia ja akunkesto on merkittävästi heikompi.
Ominaisuuksista Ticwatch S:stä puuttuu NFC-lähiyhteys, joten kelloa ei voi käyttää lähimaksamiseen jatkossakaan. Suomen osalta puutteen merkitys on vielä pieni, sillä kellolla maksaminen ei olisi täällä mahdollista Google Payn puuttumisen myötä muutenkaan.
Lisäksi Ticwatch S ei myöskään sisällä suoraa tukea mobiiliverkkoyhteyksille. Kellon tekninen perusta (MediaTek MT2601 piiri, 512 megatavua RAM-käyttömuistia ja Wi-Fi 802.11b/g/n / Bluetooth 4.1 -yhteydet) tarjoaa riittävän suorituskyvyn jokapäiväiseen käyttöön. Enemmän tekniikan rajoitteet näkyvät akunkestossa. Ticwatch S:n 300 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa tavanomaisesti vain korkeintaan yhdeksi päiväksi yhtään aktiivisemmalla käytöllä ja liikkumisella. Mobvoin mainostamaan 48 tunnin akunkestoon yltäminen vaatii näytön kirkkauden laskemista ja aina päällä -tilan kytkemistä pois sekä mahdollisesti myös harjoittelun seurannasta pidättäytymistä. Käytännössä Ticwatch S kannattaa valmistautua lataamaan joka yö. Lisäksi pääosin testissämme käytimme Ticwatch S:ää Android-puhelimen kanssa. iPhonen kanssa käytettäessä akunkesto on vielä heikompi eikä Ticwatch S välttämättä selviä päivästä läpi ilman lataustarvetta jo illan aikana ennen nukkumaanmenoa.
Mobvoin omat sovellukset toimivia aktiivisuuden ja harjoitusten seurantaan
Ticwatch S:ssä on optinen rannesykemittaus sekä sisäänrakennettu GPS-paikannus, joten se kelpaa harjoitusten seurantaan myös ilman tarvetta kantaa puhelinta mukana. GPS-seurannan tarkkuus osoittautui muutaman harjoituksen perusteella hyväksi.
Sykemittauksen ja muiden aktiivisuus- ja harjoitusmittausten, kuten kuljetun matkan ja poltettujen kalorien, tarkkuus on Ticwatch S:ssä asiallisella tasolla – kello antoi pääsääntöisesti samalla tasolla olevia tietoja yhtä aikaa käytetyn Apple Watchin kanssa. Nopeat sykevaihtelut Ticwatch S tuntuu kuitenkin pystyvän mittaamaan Apple Watchia heikommin, kellon tullessa kuvainnollisesti askeleen perässä tässä suhteessa. Pidemmissä harjoituksissa keskimääräisestä sykkeestä laitteiden arviot olivat kuitenkin lähellä toisiaan.
Ticwatch S on kestävyydeltään vain IP67-luokiteltu, eli testattu kestämään upotus 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kello kestää ongelmitta juoksulenkin sateessa mutta uintikäyttöön Ticwatch S ei sovellu.
Googlen Wear OS:n sisältämien Fit ja Fit-treenit -sovellusten lisäksi Mobvoin Ticwatch S:stä löytyvät sen itse mukaan lisäämät Health, Fitness, Heart Rate ja Step Ranking -sovellukset.
Sovelluksista Fitnessiä voi käyttää erilliseen harjoitusten seurantaan. Vaihtoehtoja seurattavalle harjoitukselle ovat kävely tai juoksu ulkona, sisäjuoksu, pyöräily sekä vapaamuotoinen freestyle. Harjoituksen aikana kellon näytöllä näkyvät selkeästi vaihdellen harjoituksen kesto, matka, syke, poltetut kalorit sekä vauhti- ja nopeustiedot. Puhelimesta harjoitus- ja aktiivisuustiedot ovat tarkasteltavissa Mobvoi-sovelluksen kautta.
Kellon Health-sovelluksessa näkyvät täyttyvinä ympyröinä päivän askel-, harjoitus- ja aktiivisten tuntien määrät. Lisäksi on nähtävissä muun muassa kuljettu matka sekä poltettujen kalorien määrä. Hauska lisäsovellus, Step Ranking, kertoo puolestaan oman sijoituksen lähialueen muiden Mobvoi-käyttäjien keskuudessa askelmäärän osalta.
Yhteenveto: Sporttinen älykello Android-käyttäjille täyttää kohtuullisen hinnan odotukset
Kokonaisuutena Mobvoin Ticwatch S on perushyvä älykello sporttisella designilla Android-käyttäjille. Ostopäätöstä estäviä heikkouksia kellosta ei Android-käyttäjän näkökulmasta löydy. Parannettavaa olisi kooltaan kookkaan ja tarkan näytön luettavuudessa kirkkaimmissa olosuhteissa, nopeiden sykevaihtelujen tarkemmassa mittaamisessa sekä akunkestossa. Lisäksi epästandardi ranneke on onnistuneen, mukavasti ranteeseen istuvan muotoilun haittapuoli. Uinnin seurantaan Ticwatch S ei sovellu vaihtoehdoksi, sillä kestävyys on vain IP67-luokiteltu.
Wear OS -käyttöjärjestelmä toimii Ticwatch S:ssä hyvin eikä testirupeaman aikana tultu törmättyä merkittävämpiin ongelmiin sen osalta. Mobvoin omat sovellukset ovat hyvä lisä kelloon, ja päivittäisten aktiivisuusympyröiden idean kopioiminen Apple Watchista onnistunut veto.
iPhone-käyttäjän ei Ticwatch S:ää kannata ostaa, koska Apple Watch vanhempinakin versioina on siihen nähden suorastaan ylivoimaisesti parempi vaihtoehto iPhonen parina.
200 euron hinnallaan Ticwatch S on kohtuullisesti hinnoiteltu. Jos hillitympi design miellyttää enemmän omaa silmää, samat toiminnallisuudet ovat kuitenkin saatavissa myös, vieläpä muutamaa kymppiä edullisemmalla hinnalla, Mobvoin toisessa älykellossa, Ticwatch E:ssä.