Testissä Ticwatch E – uusi edullinen tulokas älykellojen joukkoon

Julkaistu 13.08.2018 07:05
Toimittajan kuva

Mikko Autio

mikko.autio@teknavi.fi

@mikkoau

Älykellot ovat kasvattaneet suosiotaan kovalla tahdilla muutamassa vuodessa. Älypuhelimien tapaan Google tarjoaa omaa käyttöjärjestelmäänsä myös kellomarkkinoilla.

Tykkäsimme

  • Monipuolisista ominaisuuksista
  • Keveydestä
  • Näytön tarkkuudesta

Emme tykänneet

  • Heikosta akunkestosta
  • Käyttöjärjestelmän ajoittaisesta hitaudesta
  • Ongelmallisesta liitettävyydestä iPhonen kanssa

Hinta alkaen 159 €

Älykellojen kasvun taustalla on luonnollisesti tarjonnan lisääntyminen. Etenkin alkuun älykellot olivat lähinnä massiivisia urheilukäyttöön suunnattuja kelloja, mutta hiljalleen tarjonta on laajentunut kattamaan myös perinteisempää kellotyyliä arvostavien makuja.

Google on lähtenyt mukaan kellomarkkinoille tarjoamalla käyttöjärjestelmää kellovalmistajille. Googlen Wear OS -käyttöjärjestelmää hyödyntävien kellojen markkinaosuudet ovat kuitenkin pysyneet verrattain alhaisina, kun kaksi suurinta, eli Apple ja Samsung, käyttävät edelleen omia käyttöjärjestelmiään.

Ticwatch E on yleisilmeeltään laadukas ilmestys.

Yksi uusi Wear OS -käyttöjärjestelmään pohjautuva kello on kiinalaisen Mobvoi-nimisen valmistajan Ticwatch, joka on tarjolla kahtena eri versiona. Edullisempi Ticwatch E on varustettu kelloon sisään rakennetulla GPS:llä, kun taas S-mallissa GPS löytyy rannekkeesta, mikä parantaa paikannuksen tarkkuutta. Molempien suositushinta jää alle 200 euroon, mikä tekee niistä hinnaltaan erittäin kilpailukykyisiä.

Kokonaan musta Ticwatch E antaa ensituntumalta varsin laadukkaan vaikutelman. Kellotaulu edustaa 44 millimetrin halkaisijallaan nykyaikaisten älykellojen normaalia kokoluokkaa. Paksuutta on 13,55 millimetriä, joten kovin tiukan paidan hihan alle kello ei kovin nätisti istu. Huomionarvoista on ainoastaan 41,5 gramman paino, mikä tekee kellosta miellyttävän kevyen käytettävän. Sivusta löytyy yksi painike, ja kaikkia muita toimintoja käytetään 1,4-tuumaiselta kosketusnäytöltä.

Kellotauluja löytyy moneen makuun.

Monipuolisuutta ja turhautumisia

Positiivisen alkuvaikutelman jälkeen ensimmäiset haasteet alkavat yritettäessä parittaa kelloa iPhonen kanssa. Vaikka laitteet ovat vierekkäin bluetoothit päällä, tuntuu laitteiden kytkeytymisessä olevan jatkuvasti haasteita. Tällaiset asiat ovat käytössä erittäin turhauttavia ja latistavat tunnelmaa nopeasti. Valitettavasti tämän testin aikana ei tullut mahdollisuutta kokeilla kellon yhdistämistä ja toimimista Android-puhelimen kanssa, minkä voisi olettaa olevan sulavampaa.

Käyttäjälle Wear OS tarjoaa hurjan määrän personointimahdollisuuksia ja erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi kellotauluja löytyy vaikka millä mitalla, ja kellon tyyliä pystyy muuttamaan aina tilanteeseen sopivaksi. Kelloon voi myös ladata applikaatioita Google Play -kaupasta, joten esimerkiksi tietyt pikaviestisovellukset ovat käytettävissä kellon kautta. Tämä toki vaatii bluetooth-yhteyden puhelimeen, mikä taas lisää virrankulutusta.

Wear OS -käyttöjärjestelmä tarjoaa paljon ominaisuuksia.

Monipuolisten personointimahdollisuuksien lisäksi Ticwatch tarjoaa myös varsin monipuoliset ominaisuudet liikkumisen ja liikunnan seuraamiseen. Kello kertoo jatkuvasti käyttäjälleen kuluvan päivän askelmäärän sekä poltetut kalorit. Urheilusuorituksia ajatellen sisäänrakennettu GPS sekä rannesykkeenmittaus ovat olennaisimpia ominaisuuksia. Ticwatch E -version rungosta löytyvä GPS vaatii oman aikansa löytääkseen sijainnin, mutta tämän odottaminen on tuttua myös monista urheilukelloista.

Suuremmat harmistuksen aiheet löytyvät käyttöjärjestelmän ajoittaisesta tökkimisestä sekä akunkestosta. Etenkin GPS:ää käytettäessä urheilusuoritusten aikana kosketusnäytön reagointi käyttäjän pyyntöihin on ajoittain erittäin hidasta ja vaillinaista. Välillä jo pelkästään näytön käynnistymistä saa yrittää useampaan kertaan. Ajoittaisen hitauden lisäksi myös näytön kirkkauden säätöön toivoisi automatiikkaa. Nyt kirkkautta pitää säätää aina erillisen valikon kautta olosuhteista riippuen.

Kello näyttää suorituksen jälkeen olennaisimmat tiedot suoraan näytöllä.

Akunkesto on kenties Ticwatchin suurin haaste. Jos esimerkiksi aamulla käy urheilemassa reilun tunnin verran GPS päällä, ei akku kestä keskimäärin enää iltaan asti. Lataaminen tapahtuu kätevästi magneetilla kiinnittyvän laturin avulla, mutta jatkuva akun varaustilan kyttääminen ja laturin mukana kantaminen ei ole päivittäisessä käytössä kovin miellyttävää. Akunkestoa pystyy parantamaan pitämällä näytön sammuksissa, mutta oman haasteensa tähän tuo kellon heikko reagointi käyttäjän eleisiin. Käytännössä kellonajan tarkistamiseksi käyttäjän täytyy aktivoida kello näpäyttämällä näyttöä toisella kädellään.

Oman haasteensa tuo myös useamman applikaation käyttäminen ainakin iPhonen kanssa toimittaessa. Wear OS on Googlen oma applikaatio päivityksiä ja synkronointia varten, minkä lisäksi Mobvoi tarjoaa omansa esimerkiksi urheilusuoritusten analysointiin. Kellon ja puhelimien synkronointia saa lähes poikkeuksetta yrittää useampaan kertaan, mikä on erittäin turhauttavaa ja aikaa kuluttavaa.

Molemmissa laitteissa bluetoothit päällä, mutta yhteyden muodostaminen ei vain tunnu onnistuvan. Valitettavan yleinen ja ärsyttävä tilanne.

Googlen Wear OS tarjoaa erittäin monipuolisen ja muunneltavan alustan kellovalmistajille ja Mobvoi yrittää ottaa siitä kaiken irti. Kovassa kilpailussa valmistaja on selkeästi päättänyt lähteä hyökkäämään hinta edellä. Ticwatch tarjoaa hurjan määrän ominaisuuksia, mutta ei varsinaisesti loista millään alueella. Ehkä panostus johonkin alueeseen olisi tehnyt tuotteesta persoonallisemman ja erottuvamman.

Galleria

Kuvat: Mikko Autio

Lue myös:
Testissä Garmin vívomove HR – olemisen miellyttävä keveys

Tuoreimmat aiheesta

Elektroniikka