Nokia 9 PureView on ehdottomasti eniten huomiota toistaiseksi herättänyt Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin markkinoille tuoma Nokia-älypuhelin – eikä syyttä.
Viisi takakameraa ja kameraratkaisu kokonaisuutena ovat uutta älypuhelimissa, ja ensimmäinen todella merkittävä tekninen innovaatio mitä HMD Globalin Nokia-älypuhelimissa on parin vuoden aikana nähty.
Nokia 9 PureView tuli Suomessa myyntiin 14. maaliskuuta 599 euron suositushinnalla. Värivaihtoehtoja puhelimesta on vain yksi, kiiltävä tummansininen Midnight Blue.
Nokia 9 PureView’n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 5,99 tuuman ja 18:9-kuvasuhteen P-OLED HDR PureDisplay -näyttö 2880×1440 pikselillä, Corning Gorilla Glass 5 -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Viisi 12 megapikselin takakameraa, kaksi värikennolla ja kolme monokromikennolla, f/1,8-aukon ZEISS-optiikalla ja 1,25 mikronin pikselikoolla, LED-kuvausvalo, myös ToF-lasertarkennus
- Jopa 4K-tarkkuuden HDR -videokuvaus
- 20 megapikselin etukamera 1,0 mikronin pikselikoolla
- Jopa 4K-tarkkuuden HDR-videokuvaus
- 1 kaiutin ja 3 mikroronia, Nokia-tilaäänitallennus
- Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 16, 1 Gbit/s / 150 Mbit/s)
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS -paikannus
- USB-C-liitäntä (ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- 3 320 milliampeeritunnin akku
- Pikalataus ja langaton lataus (Qi)
- Mitat 155 x 75 x 8 millimetriä
- Paino 172 grammaa
- Pöly- ja vesitiivis (IP67, upotus 1 metriin 30 minuutiksi)
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio (Android One)
Hyvää Nokia 9 PureView’ssä
- Onnistunut muotoilu ja hienostunut laatutuntuma. Nokia 9 PureView’stä on vain yksi värivaihtoehto, mutta tämä ei haittaa – tummankiiltävä sininen sopii puhelimeen mainiosti. Muutenkin Nokia 9 PureView on todella tyylikäs ja myös takaa reunoja kohti oheneva muoto istuu hyvin käteen. Viimeistely on täyttä priimaa ja yksityiskohdat kauniita. Designiltaan Nokia 9 PureView lunastaa paikkansa huippuluokassa.
- Puhdas Android ja oletettavasti nopeat päivitykset. Puhdas vakio-Android on kaikkien Nokia-älypuhelinten jakama vahvuus. Käyttökokemus on mutkaton ja yksinkertainen, minkä lisäksi erityisesti malliston huippumallina Nokia 9 PureView’n sopii odottaa saavan tulevat käyttöjärjestelmäpäivitykset nopeasti ajantasaisten tietoturvapäivitysten lisäksi.
- Poikkeuksellinen kamerakokonaisuus ja kuvanlaatu parhaimmillaan. Nokia 9 PureView’n uudenlainen, ja älypuhelimissa ennennäkemätön kameraratkaisu loistaa tietyissä tilanteissa ja osa-alueilla. Kameran kuvien dynamiikka on parhaimmiillaan erinomaista tasoa, minkä lisäksi myös taustan sumentava boke-efekti toimii pääosin hyvin. Tarjolla oleva mahdollisuus muuttaa tarkennuspistettä jälkikäteen on myös mukava bonus.
- Pöly- ja vesitiiviys ja tuki langattomalle lataukselle. Nokia 9 PureView’n hintaluokassa luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne sekä langattoman latauksen tuki eivät ole vielä arkipäivää, joten tässä suhteessa ominaisuusvarustelu on kiitettävää. Vastapainona perinteistä kuulokeliiitäntää tai muistikorttipaikkaa Nokia 9 PureView’stä ei löydy.
Huonoa Nokia 9 PureView’ssä
- Heikkous hämäräkuvauksessa. Nokia 9 PureView’n kameran kuvanlaadulliset heikkoudet tulevat esiin hämärässä valaistuksessa. Tässä kohtaa puhelimen yhteydessä esitetyt mainospuheet paremmasta valon tallentamisesta osoittautuvat täyshudiksi: mitä pimeämpää, sitä heikommin Nokia 9 PureView pärjää parhaimmille kilpaileville kamerapuhelimille.
- Kamerajärjestelmän hitaus. Kameran jokapäiväistä käyttökokemusta Nokia 9 PureView’ssä syö merkittävästi hidas toiminta. Kuvan ottamisen jälkeen prosessointi taustalla kestää pitkään, hieman tilanteesta riippuen noin 15 sekuntia syvyystallennus päällä, eikä valmista otosta pääse näin ollen kuvan ottamisen jälkeen nopeasti vilkaisemaan ja tarkastamaan onnistuiko kuva. Lisäksi kamerasovelluksessa jostakin syystä myös kuvaustilojen välillä vaihtaminen on perin hidasta.
- Sormenjälkilukija näytössä markkinoiden huonoimpia. Viime vuodesta lähtien teknologia kypsyi niin, että useat älypuhelinvalmistajat alkoivat siirtää sormenjälkilukijoita älypuhelimissaan näytön alle. Yhtään oikeasti hyvin toimivaa näyttösormenjälkilukijaa ei markkinoilla kuitenkaan ole vielä nähty, ja Nokia 9 PureView’n optinen sormenjälkilukija on valitettavasti vielä huonoimmasta päästä. Useamman päivän käytön jälkeenkin sormen tunnistus epäonnistuu jopa noin joka viidennellä-kuudennella kerralla, ja onnistuva tunnistus vaatii sormen voimakasta painamista näyttöä vasten. Lukija tuntuu olevan herkkä ainakin sormen kuivuudelle.
- Suorituskyvyssä vuoden perässä. Kamerajärjestelmän haasteista johtuen Nokia 9 PureView’n lanseeraus raportoidusti viivästyi loppuvuodesta tähän kevääseen. Tämä tarkoittaa sitä, että samanaikaisesti Nokia-uutuuden kanssa markkinoille on tullut tai tulee jo seuraavan sukupolven tehokkaammilla järjestelmäpiireillä varustettuja älypuhelimia. Myös Nokia 9 PureView’n Snapdragon 845 on edelleen tehokas, mutta pikku hiljaa kilpailijat samassa hintaluokassa alkavat tarjota jo vuoden verran uudempaa tekniikkaa tältä osin.
Nokia 9 PureView on kattavasti varustettu älypuhelin, joka on muotoiltu eleettömän tyylikkäästi. Etupuolta hallitsee 5,99 tuuman ja 18:9-kuvasuhteen pyöristetyillä kulmilla varustettu OLED HDR PureDisplay -näyttö.
Näyttö kantaa PureDisplay-markkinointinimeä HDR-tukensa eli värien laajemman dynaamisen alueen tuen ansiosta. Oletusasetuksena käytössä on Dynaaminen-näyttöasetus, jonka kerrotaan säätävän väriä, kontrastia ja kirkkautta automaattisesti käytön mukaan. Käytännössä Dynaaminen-asetus korostaa värejä melko voimakkaasti, jopa yliräikeästi. Lisäksi tarjolla on myös samoin voimalla värejä esittävä Eloisa sekä hillitymmät Elokuvateatteri- ja Perus-vaihtoehdot.
Kokonaisuutena Nokia 9 PureView’n näyttö on hyvä. Katselukulmat ovat laajat ja tarkkuutta on enemmän kuin riittävästi (2880×1440 pikseliä)
Näytössä ei ole minkäänlaista lovea tai reikää etukameralle, mikä alkaa olla nykypäivänä jo harvinaisuus. Näyttöpinta-ala suhteessa puhelimen kokoon ei ole nyt Nokia 9 PureView’ssä maksimaalinen, mutta jokapäiväisen käytön kannalta tällä ei ole merkitystä.
Sormenjälkilukija on sijoitettu Nokia 9 PureView’n näytön alle. Lukija edustaa optista teknologiaa ja on yksi Nokia 9 PureView’n heikkouksista. Perinteinen esimerkiksi taakse sijoitettu sormenjälkilukija olisi ollut huomattavasti miellyttävämpi ratkaisu kuin nyt mukana oleva heikosti toimiva näytönalainen lukija.
Parhaimmillaan myös Nokia 9 PureView’n lukija toimii suhteellisen vikkelästi. Ongelma kuitenkin on toimintavarmuus, sillä välillä sormen tunnistaminen ei tunnu onnistuvan oikein millään. Tähän syynä voi olla lukijan tavallista suurempi herkkyys. Ainakin nyt talvella erityisesti ulkona lukijan temppuilu ärsytti aina välillä, kun puhelin ei usein tunnistanut millään kenties tavallista kuivempaa sormea.
Käyttökokemuksella aiemmin OnePlus 6T:n, Huawei Mate 20 Pron ja Samsung Galaxy S10+:n näytönalaisista sormenjälkilukijoista sijoittaisin Nokia 9 PureView’n tältä osin ehdottomasti nelikon hännänhuipuksi käytettävyydessä. Lukija ei ole toimiessaankaan kovin nopea ja toimintavarmuus on perin heikko.
Nokia 9 PureView tukee lukituksen avaustapana myös kasvojentunnistusta, joka toimii nopeasti ja varsin varmasti, mutta pelkkään etukameraan perustuvan tunnistuksen turvallisuus ei yllä edistyneempien tunnistustapojen tasolle.
Hintaansa nähden ilahduttavaa Nokia 9 PureView’ssä on puhelimen varustaminen myös langattoman latauksen tuella sekä luokitellusti pöly- ja vesitiiviillä rakenteella. Erilaisen kameran lisäksi nämä ovat ominaisuuksia, jotka erottavat Nokia-puhelinta muutamista keskeisistä saman hintaluokan kilpailevista älypuhelimista.
Pikalatausta Nokia 9 PureView tukee 18 watin teholla, ja sillä akku täyttyy tyhjästä noin puolilleen puolessa tunnissa. Nokia 9 PureView’n akunkesto vaikuttaa testin perusteella kohtuulliselta. Akun kapasiteetti on 3 320 milliampeerituntia. Emme testin aikana selvinneet kahta kunnollista käyttöpäivää yhdellä latauksella, mutta puhelimella tuli päivien aikana kuvattua jatkuvasti tavallista enemmän ja kuvaaminen tuntuu Nokia 9 PureView’ssä vievän tavallista enemmän virtaa – ei sinällään ihme, sillä työtä tekee useampi kameraa ja erillinen lisäpiiri. Yhden päivän läpi akku kestää Nokia 9 PureView’ssä hieman aktiivisemmallakin käytöllä.
Nokia 9 PureView’n suurin erikoisuus ovat tietenkin sen viisi takakameraa, joista kaksi on tavallisia RGB-värikameroita ja kolme monokromikameroita. Kaikkien viiden ZEISS-optiikalla varustettujen kameroiden tarkkuus on 12 megapikseliä, pikselikoko 1,25 mikronia ja aukon koko f/1,8. Kameroissa ei ole optista kuvanvakainta ja kaikki kamerat ovat myös samanlaisia polttoväliltään, eli superlaajakulmaa tai optisen zoomin telekameraa ei kokonaisuuteen kuulu.
Kuvattaessa Nokia 9 PureView ottaa kuvan kaikilla viidellä kameralla ja taustalla järjestelmä yhdistää informaation yhdeksi tallennettavaksi kuvaksi.
Uuden monikameraratkaisun varsinainen ydin on kehitetty yhteistyössä yhdysvaltalaisen startup-yrityksen Lightin kanssa. Nokia 9 PureView’n sisältä löytyy ensimmäisenä älypuhelimena Lightin kehittämä erillinen kuvaamisen lisäpiiri, joka ohjaa kameroiden toimintaa.
HMD Globalin mukaan Nokia 9 PureView’n kameraratkaisu tuo kuviin enemmän valoa, tarjoaa parhaimman dynaamisen alueen mitä kamerapuhelimissa on nähty (12,4 stoppia) tallentaen sekä kirkkaat että tummat kohdat oikein ja yksityiskohtaisesti, sekä tallentaa kattavan 1 200 tason syvyyskartan, mikä mahdollistaa tarkennuksen jälkikäteen haluttuun kohtaan. Parempi syvyyden hahmottaminen onnistuu, kun käytössä on useampi ”silmä” – eri kohdassa sijaitsevien kameroiden keräämää tietoa yhdistämällä voidaan ohjelmallisesti luoda kattava näkemys syvyydestä.
Jokaisessa värikuvassa hyödynnetään Nokia 9 PureView’ssä vähintään 60 megapikselin edestä kuvadataa (5 kertaa 12 megapikseliä). Riippuen olosuhteista kuvia voidaan ottaa sarjassa kameroilla taustalla kuitenkin jopa neljä peräkkäistä, jolloin kuvadataa käsitellään valmiin tallennettavan kuvan tuottamiseksi jopa 240 megapikseliä. Selvyyden vuoksi todettakoon, että lopputuloksena on aina maksimissaan 12 megapikselin kokoinen kuva.
Viidestä kamerasta yksi toimii pääkamerana, joka tallentaa ”pääkuvan”, johon muut kamerat tuovat oman lisäinformaationsa. Lightin piiri ohjaa kameroita kuvatessa tavalla, jossa jokaiselle kameralle voidaan erikseen määritellä ohjeet esimerkiksi valkotasapainon ja valotuksen suhteen. Näin talteen saadaan erilaista tietoa kustakin kamerasta.
Nokia 9 PureView kamerana on toistaiseksi ristiriitainen. Ideat kamerajärjestelmän takana tuntuvat järkeenkäyviltä ja parhaimmillaan Nokia 9 PureView tekee todella hienoa jälkeä (paljon esimerkkikuvia alla jutun lopussa sekä lisäksi alkuperäisenä tässä Dropbox-kansiossa), mutta samanaikaisesti potentiaali hukkuu seikkoihin, jotka heikentävät kameran käyttökokemusta merkittävästi.
Ainakin ihmiselle, joka ei varsinaisesti harrasta valokuvausta tai ole siitä itsessään kiinnostunut, löytyy markkinoilta paljon parempia kamerapuhelimia, joilla hyviä kuvia syntyy luotettavammin sekä vaivattomammin. Emme tässä testissä erityisesti paneutuneet RAW-kuvaukseen, jota Nokia 9 PureView’n kamerasovellus tukee, koska emme ole tehneet niin muidenkaan puhelinten kohdalla eikä siitä ole juuri kokemusta muistakaan puhelimista. RAW-valokuvien yhteydessä tallennetaan kaikki kameroiden keräämä tieto, mikä mahdollistaa kattavamman muokkaamisen jälkikäteen. Tältä osin HMD Global tekee Nokia 9 PureView’ssä yhteistyötä Adoben kanssa, jonka Lightroom-sovelluksen asentamisesta muistutetaan puhelimen käyttöönoton yhteydessä.
Periaatteessa koska Nokia 9 PureView’n kamerat pystyvät tallentamaan paljon tietoa, voi sen kanssa mahdollisesti saada enemmän irti RAW-kuvauksesta kuin joillakin muilla älypuhelimilla. Tallennettavan informaation määrä on vahvuus Nokia 9 PureView’n kameroissa.
Heikkouksista Nokia 9 PureView’n kamerassa ilmeisin on hitaus. Kuvien käsittely valmiiksi otokseksi kestää pitkään laukaisimen painalluksen jälkeen. Syvyyskartan tallennus käytössä kuvien tallennus kestää hieman tilanteesta riippuen jopa noin 15 sekuntia ja ilman syvyystallennusta muutamia sekunteja vähemmän. Nokia 9 PureView käsittelee jokaiseen kuvaan 60-240 megapikseliä kuvadataa viidestä eri kamerasta, ja tässä prosessissa kestää aikansa. Syy hitauteen on osaltaan ymmärrettävä, mutta siitä huolimatta se laskee selvästi kameran sujuvaa käyttökokemusta.
Myös kameratilojen välillä vaihtaminen Nokia 9 PureView’ssä käy hitaasti. Tältä osin varsinaista syytä on vaikeampi hahmottaa, joten toivoa sopii, että HMD Global pystyisi ohjelmistopäivityksillä jouhevoittamaan kamerasovellusta sulavammaksi. Mukavaa on, että kamerasovelluksen asetuksista saa valittua sovelluksessa esillä olevat tilat sekä myös niiden järjestyksen. Näin itse useimmin käytetyt kuvaustilat saa asetettua kätevästi saataville.
Kamerasovellus on monipuolinen. Tarjolla on laajasti eri kuvaustiloja (Valokuva, Video, Bokeh, Monochrome, Panoraama, Neliö, Hidastus, Intervallikuvaus sekä manuaalisäätöjen Ammattilainen-tila). Ominaisuuksina mukana on myös aiemmista Nokia-älypuhelimista jo tuttu Dual Sight -tila, eli bothie-kuvaus yhtäaikaisesti taka- ja etukameralla sekä live-lähetysmahdollisuus suoraan kamerasovelluksesta Facebookiin tai YouTubeen.
Manuualisäädöissä on tarjolla valkotasapainolle viisi vaihtoehtoa, ISO-arvolle haarukka 100-6400, suljinnopeudelle aika 1/4000-10 sekuntia ja lisäksi valotuksen korjaus.
Viiden kameransa avulla Nokia 9 PureView tallentaa 1 200 tason syvyyskartan, mikä mahdolllistaa kuvien tarkennuksen kattavamman säätämisen jälkikäteen. Syvyyskartan HMD Global kertoo yltävän 40 metrin tienoille asti.
Valintamahdollisuus kuvien tarkennuksen muuttamiseen ja sumennusvoimakkuuteen löytyy suoraan Google Kuvat -sovelluksesta, jolla muutosten tekeminen onnistuu kätevästi ja nopeasti. Tarkennuksen muuttaminen jälkikäteen ei ole puhelinkameroissa uusi asia, mutta Nokia 9 PureView’ssä jälkitarkennus toimii yleisesti melko hyvin.
Myöskään Nokia 9 PureView’llä huolimatta sen kattavammasta syvyyskartasta ei sumennus kuitenkaan aina toimi aivan täydellisesti.
Alta löytyvät kuvat paljastavat, että tietyissä tilanteissa taustan erottaminen ei onnistu täydellisesti.
Ensimmäisessä kuvaparissa sumennus on jättänyt tolpan varsin rujon näköiseksi ja toisessa, epäilemättä puhelimelle varsin monimutkaisessa tilanteessa, sumennus on jäänyt puuttumaan kuvan oikeasta laidasta sekä keskeltä kuvaa laatikon mustan reunan vierestä.
Kenties suurin pettymys Nokia 9 PureView’n testissä on ollut sen kamerajärjestelmän heikko suoriutuminen hämäräkuvauksessa. Osaltaan tämä johtuu myös HMD Globalin itse luomista odotuksista, sillä kameran esittelyn yhteydessä on hehkutettu kykyjä tallentaa enemmän valoa kuviin. Todellisuus on karumpi: mitä pimeämpää, sen heikompi valinta Nokia 9 PureView on kameraksi. Erityisesti lähikuvissa hämärässä Nokia 9 PureView’n kuvien laatua ei voi kehua: kuvat jäävät pimeiksi – tai jopa täysin mustiksi.
Itse en ole keksinyt Nokia 9 PureView’n heikkouteen hämärässä muuta selitystä kuin optisen kuvanvakaimen puuttumisen. Se olisi kyllä kaivattu lisä kamerajärjestelmään. HMD Globalilta on perusteltu nykyistä kokonaisuutta sillä, että näin kamerajärjestelmän paksuus saatiin pidettyä kurissa eivätkä kamerat ulotu lainkaan Nokia 9 PureView’n muuta takapintaa paksummaksi.
Alla vertailukuvia Nokia 9 PureView’llä ja huippuluokan älypuhelimilla.
Optisen kuvanvakaimen lisäksi Nokia 9 PureView’n kamerajärjestelmälle ei olisi pahitteeksi muutkaan täydennykset. Tarjolla ei ole superlaajakulmakameraa tai telekameraa, jotka kumpikin – tässä tapauksessa ehkä vielä enemmän laajakulma – olisivat toivottavia lisäyksiä. Nyt Nokia 9 PureView’llä on optisesti tarjolla vain yksi kuvakulma. Kamerasovelluksessa on tarjolla painikkeella zoom-valinnat 1x, 2x ja 5x, mutta zoom hoituu kameroiden tietoja yhdistämällä ohjelmistossa. 2x-zoomilla Nokia 9 PureView’n kuvat pysyvät vielä varsin laadukkaina.
Videokuvausta Nokia 9 PureView tukee 30 kuvan sekuntinopeudella 4K-tarkkuudella. Videokuvauksessa on mahdollista valita käyttöön myös HDR-tallennus, joka parantaa värien tallentumista videoihin. Videokuvauksen laatu vaikutti muutamien kokeilujen perusteella itsessään hyvältä, mutta valitettavasti tässä suhteessa Nokia 9 PureView kärsii optisen kuvanvakautuksen puutteesta vielä enemmän kuin mitä kuvissa.
Etukamera Nokia 9 PureView’ssä on tarkkuudeltaan 20 megapikseliä ja se voi hyödyntää myös neljän pikselin yhdistämistä yhdeksi 5 megapikselin kuvassa, minkä pitäisi parantaa kuvanlaatua hämärässä. Etukameran selfie-kuvien laatu vaikutti melko tavanomaiselta.
Yksi huomionarvoinen seikka Nokia 9 PureView’stä pitää vielä lopuksi mainita. Puhelin tuntuu lämpiävän ulkopinnastaan melko helposti ja melko paljon. Tämä käy ilmi raskaammissa tehtävissä, joita Nokia 9 PureView’lle on esimerkiksi jatkuvaluonteisempi valokuvaaminen. Pidemmässä pelisessiossakin Nokia 9 PureView lämpeni selvästi ja näppituntumalta muita viime aikoina testattuja huippupuhelimia nopeammin – muttei kuitenkaan onneksi tasolle, jossa lämpeneminen alkaisi olla epämiellyttävää.
Kannattaako hankkia?
Nokia 9 PureView on erikoinen tapaus. Sinällään puhelimen testaaminen on ollut poikkeuksellisen mielenkiintoista, mutta samalla ehkä myös hieman turhauttavaa. Tuntuu siltä, että Nokia 9 PureView’ssä voisi olla potentiaalia paljon enempäänkin kuin mitä se tässä ja nyt on.
Ulkoisesti Nokia 9 PureView on elegantin tyylikäs ja muotoilu istuu myös hyvin käteen. Ohjelmistona puhdas vakio-Android on ehdottomasti vahvuus, kuten myös oletettavasti nopeat päivitykset uusiin versioihin loppuvuodesta ja ensi vuoden aikana. Lisäksi monista 600 euron hintaluokan älypuhelimista ei vielä löydy tukea langattomalle lataukselle tai pöly- ja vesitiivistä rakennetta – ehdottomia plussia molemmat Nokia 9 PureView’lle.
Parhaimmillaan Nokia 9 PureView’n kameralla saa myös aikaan hienoja lopputuloksia. Kuvaamisesta kiinnostuneelle, erityisesti vielä RAW-kuvauksesta kiinnostuneille, Nokia 9 PureView voi olla hyvin mielenkiintoinen ostos. Samanaikaisesti vain helppokäyttöistä ja hyviä kuvia tuottavaa kameraa hakevan peruskäyttäjän näkökulmasta sanoisin Nokia 9 PureView’n kameran jäävän pettymykseksi, sillä hämäräkuvat ovat heikoimmillaan luokattoman huonoja ja lisäksi kameran hitaus tekee kuvaamisesta ajoittain tuskastuttavan kokemuksen.
Toinen tuskastuttava ominaisuus on näytönalainen sormenjälkilukija, joka on huonompi kuin kilpailijoissa.
Lopuksi on todettava, että Nokia 9 PureView on hinnoiteltu järkevästi. Alle 600 euron hinnalla se voi olla järkevä valinta uudeksi älypuhelimeksi, kunhan tiedostaa myös puhelimen puutteet vahvuuksien lisäksi. Vahvimpia kilpailijoita Nokia 9 PureView’lle sen hintaluokassa ovat OnePlus 6T ja Honor View20, jotka kumpikin ovat tavallaan turvallisempia valintoja. Niissä ei ole yhtä pahoja heikkouksia kuin Nokia 9 PureView’ssä, muttei myöskään sen kohokohtia.
Alla joukko sekalaisia kuvia Nokia 9 PureView’llä. Kaikki nämä kuvat sekä vielä joitakin lisää löytyy alkuperäisinä tästä Dropbox-kansiosta.
1x:
2x:
5x: