Testissä Samsung Galaxy S9+: parilla uudella tempulla parannettu lippulaivaälypuhelin

Julkaistu 08.03.2018 16:49
Toimittajan kuva

Erno Konttinen

erno.konttinen@mobiili.fi

@ernonbogel

Samsung esitteli uudet Galaxy S9 -puhelimet Mobile World Congressin alla pidetyssä julkistustilaisuudessa puolisentoista viikkoa sitten ja saimme testiimme samantien kaksikon järeämmän version Galaxy S9+:n. Ulkoisesti uutuusmalleissa ei ole suuria muutoksia viime vuotisiin Galaxy S8 -lippulaivamalleihin nähden, vaan suurimmat muutokset ovat tapahtuneet kameroissa ja luonnollisesti suorituskyvyssä.

Galaxy S9 -puhelimet ovat jo ennakkotilattavissa ja myyntiin ne tulevat 16. maaliskuuta. Galaxy S9:n hinta on 899 euroa ja Galaxy S9+:n 999 euroa.

Edelleen komea ja jämäkkä

Samsung käyttää Galaxy S9 -puhelimissa materiaaleina edelleen alumiinia ja lasia. Pyöristettyine reunoineen Galaxy S9+ on mukavan ja arvokkaan tuntuinen kädessä – niin kuin tonnin puhelimelta voi odottaakin. Designin suurin muutos on sormenjälkilukijan uusi sijainti. Galaxy S8- ja Galaxy Note8 -puhelimissa lukija sijaitsi kameran vieressä, mutta nyt Samsung on siirtänyt lukijan takana kameran alapuolelle. Tämä on huomattavasti parempi ja käytännöllisempi paikka. Sormenjälkilukija myös toimi hyvin ja on todella nopea. Lukija tuntui toimivan jopa jonkun verran vikkelämmin kuin Galaxy Note8:n sormenjälkilukija.

Samsung Galaxy S9+ istuu mukavasti käteen.

Tilaisuudessaan Samsung kertoi, että Galaxy S9 -puhelinten näytön ylä- ja alapuolella olevat reunukset ovat hieman pienentyneet, mutta tätä on todellisuudessa perin vaikea huomata, ellei puhelimia vertaile vierekkäin.

Galaxy S9+:n pohjassa sijaitsevat totutusti 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, USB-C-liitäntä sekä toinen kaiuttimista. On hienoa nähdä, että Samsung on säilyttänyt edelleen perinteisen kuulokeliittimen lippulaivaälypuhelimessaan, vaikka monet muut valmistajat ovat sen jo poistaneet huippumalleistaan.

Galaxy S9+:n pohjassa sijaitsee kuulokeliitin, USB-C-portti ja toinen kaiuttimista.

Pohjassa sijaitsevan kaiuttimen lisäksi ääntä tuottaa mukavasti toinen kaiutin puhelinkuulokkeen yhteydessä. Galaxy S9 -puhelinten yksi onnistuneista uudistuksista ovat stereokaiuttimet. Ne ovat Samsungin omistaman AKG:n virittämät ja tukevat Dolbyn Atmos-tilaääniteknologiaa. Ääntä niistä lähtee varsin voimakkaasti ja kaiuttimet ovat kokonaisuudessaan laadukkaat. Stereokaiuttimet tuottavat myös yllättävän hyvin matalampia taajuuksia.

Näyttö jälleen kerran huippuluokkaa

Ensisilmäyksellä Galaxy S9+:n näyttö ei ole muuttunut juurikaan edelliseen sukupolveen verrattuna, vaikka testit ovat osoittaneet parannusta viime vuoteen nähden tulleen. Samsung on tunnettu sen laadukkaista Super AMOLED -tekniikalla toteutetuista näytöistä eikä turhaan. Galaxy S9+:n näyttö on edelleen huippuluokkaa ja siinä ei ole mainittavia heikkouksia.

Galaxy S9+:n 6,2 tuuman Super AMOLED -näyttö on varustettu 18,5:9-kuvasuhteella ja 2960 x 1440 pikselillä. Näyttö miellyttää silmiä ja näytön värit eivät myöskään juurikaan muutu katselukulman suuretessa. Monien muiden Galaxy-puhelimien tapaan Galaxy S9 -puhelimissa näytön oletustarkkuus on matalammalla Full HD+ -tasolla eli 2220 x 1080 pikseliä, joten jos haluaa kaikki pikselit käyttöön, täytyy korkeampi tarkkuus käydä asetuksista valitsemassa päälle.

Samsung Galaxy S9+:n näyttö on sanalla sanoen loistava.

6,2 tuuman kosketusnäyttö on suuri ja se vastaa hieman vajaan kuuden tuuman 16:9-kuvasuhteen näyttöä. Galaxy S9+ on siis suurikokoinen puhelin, mutta yhden käden käyttö onnistuu sillä suhteellisen hyvin. Siinä missä 6,4 tuuman 18,5:9-kuvasuhteen näytöllä varustettu Galaxy Note8 otti jonkun verran virhekosketuksia yhden käden käytössä, ei Galaxy S9+:lla tuntunut olevan samanlaista ongelmaa.

Kameroissa suurimmat muutokset

Samsung Galaxy S9+:ssa on kaksi takakameraa ja yksi etukamera. Galaxy S9:ssä on yksi kamera kummallakin puolella.

Samsung Galaxy S9+:ssa takana on tuplakamera – Galaxy S9:llä on tyytyminen yhteen takakameraan.

Galaxy S9+:n kameroiden tekniset tiedot:

  • Takakamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1.5- tai f/2.4-aukko ja PDAF- ja laser-automaattitarkennus, optinen kuvanvakain
    • 12 megapikselin toinen takakamera 2x optisella zoomilla, optisella kuvanvakaimella ja f/2.4-aukolla
    • Videokuvaus: 2160p / 60fps, 1080p / 240fps
  • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/1.7-aukko ja automaattitarkennus
    • Videokuvaus: 1440p / 30fps

Samsung käyttää Galaxy S9+:n tuplakamerassa samaa tekniikkaa kuin Galaxy Note8:ssa. Näin ollen toisen kameran avulla saadaan aikaiseksi kaksinkertainen optinen zoom. Molemmissa kameroissa on optinen kuvanvakain.

Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.

Kuvassa käytetty reaaliaikaista tarkennusta.

Näin Galaxy S9 pärjää hämäräkuvauksessa

Samsung kertoo, että erityisesti hämäräkuvausominaisuudet ovat parantuneet Galaxy S9 -puhelimissa muun muassa suuremman f/1,5-koon aukon ansiosta. Kuvissa pitäisi olla aiempaa vähemmän kohinaa ja aiempaa enemmän valoa.

f/1,5- ja f/2,4-koon välillä mekaanisesti vaihtuvan aukon koon avulla kamerasta on saatu tehtyä parempi niin hämäriin kuin kirkkaisiin olosuhteisiin.

Hämäräkuvissa Galaxy S9+ hyödyntää automaattisesti f/1,5-aukkoa. Kun kameran Pro-tilan kautta kuvattuna vertaa kahta muuten samoilla asetuksilla otettua kuvaa, huomaa f/1,5-aukolla kuvatessa kameran taltioivan odotetulla tavalla huomattavan määrän enemmän valoa kuvaan.

Galaxy S9+:n Pro-tilalla otettu kuva hämärässä.f/1.5 / 1/8sek suljinaika.

Galaxy S9+:n Pro-tilalla otettu kuva hämärässä.f/2.4 / 1/8sek suljinaika.

Alla esimerkkikuvia hämärissä olosuhteissa, verrokkilaitteena Galaxy Note8.

Automaattiasetuksilla otettu hämäräkuva Galaxy S9+:lla.

Automaattiasetuksilla otettu hämäräkuva Galaxy Note8:lla.

Automaattiasetuksilla otettu hämäräkuva Galaxy S9+:lla.

Automaattiasetuksilla otettu hämäräkuva Galaxy Note8:lla.

Tällainen on Galaxy S9 -puhelinten Super Slow-mo -videokuvaus

Samsung Galaxy S9 -puhelimissa on uusi Super Slow-mo -videokuvaustila, jossa kamera taltioi lyhyen, 0,2 sekunnin mittaisen, pätkän 960 kuvan sekuntinopeudella osana pidempää videota. Videon tarkkuus on 720p-tasoa. Samanlainen hidastusvideokuvaus on nähty aiemmin joissain Sonyn Xperia-puhelimissa, ja tämän vuoden Xperia XZ2- ja Xperia XZ2 Compact -puhelimissa hidastusvideo toimii jo korkeammalla 1080p-tarkkuudella.

Galaxy S9+:ssa Super Slow-mo -videon, tai suomeksi Erittäin hidas liike -videon voi taltioita joko manuaalisesti tai automaattisesti. Automaattinen tila toimii muutaman testin perusteella hyvin. Automaattisessa tilassa puhelin ottaa hidastusvideon, kun näytöllä olevassa laatikossa on liikettä. Laatikon kokoa ja sijaintia ruudulla voi muuttaa. Manuaalisessa tilassa käyttäjän tulee itse painaa näppäintä, kun haluaa hidastuksen alkavan. Tämä osoittautui monissa tilanteissa melko haastavaksi ja automaattinen tila on huomattavasti näppärämpi.

Pidemmissä hidastusvideoissa täytyy hyödyntää hidastusvideo-tilaa, joka taltioi 240 kuvaa sekunnissa Full HD -tarkkuudella. Tälläkin tilalla saa komeita hidastuksia videoihin, sillä videota voi hidastaa kahdeksasosaan normaalista saaden tällöin normaalin videon 30 kuvaa sekunnissa.

Hidastusvideoissa Samsungin videoeditori lisää automaattisesti videoon musiikin, jonka voi sittemmin ottaa pois tai vaihtaa mieluisaan kappaleeseen. Videon hidastuskohdan voi muuttaa GIF-muotoon ja jakaa näin myös kolmansien osapuolien sovelluksien kautta tuttavilleen ilman suurempaa videotiedostoa.

Alla esimerkkivideo Super Slow-mo -videosta.

Samsungin AR Emojit

Samsung esitteli Galaxy S9 -puhelinten yhteydessä myös kilpailijan Applen Animojeille. Samsungin AR Emojien avulla käyttäjä voi tehdä itsestään 3D-emojihahmon ja muokata sitä haluamallaan tavalla. Muokkausvaihtoehtoja ei kuitenkaan ole tarjolla mahdottoman paljoa, mutta omaa hiustyyliä, ihonväriä ja vaatetusta voi muuttaa silmälasien lisäämisen ohella.

Galaxy S9+ luo emojin käyttäjästä 2D-kasvokuvan perusteella. Tämän jälkeen omaa emojia voi muokata. Oma AR Emoji näyttää jossain määrin käyttäjältä, mutta monissakaan tapauksissa ei siitä välttämättä henkilöä kuitenkaan tunnista. Oman AR Emojin luomisen yhteydessä puhelin tekee siitä automaattisesti 18 eri tyylistä kuvaa. Erilaiset AR Emojin tyylit tallentuvat puhelimeen GIF-kuvina, joita voi jakaa sittemmin tuttavilleen.

AR Emoji -tilassa voi myös halutessaan lisätä Snapchat-tyylisiä lisukkeita omiin kasvoihinsa.

Tehoa piisaa ja toiminta on sulavaa

Galaxy S9 -puhelimissa on Euroopassa Samsungin uusi Exynos 9810 -järjestelmäpiiri. Galaxy S9:ssä on 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, kun taas Galaxy S9+:ssa on 6 gigatavua. Käyttöjärjestelmänä laitteissa toimii Googlen Android 8.0 Oreo Samsungin Experience 9.0 -käyttöliittymällä höystettynä. Tällä hetkellä Galaxy S9+:ssa on tammikuun tietoturvapäivitykset.

Samsungin Experience-käyttöliittymä ei ole saanut tässä yhteydessä suuria muutoksia, mutta uutena juttuna on vaakatilassa toimivat aloitusnäytöt ja sovellusvalikot. Lisäksi nyt ilmoituksiin voi vastata pyyhkäisemällä alaspäin ilmoituksen pompatessa näytölle keskeyttämättä esimerkiksi videon katselua.

Tehoa Galaxy S9 -puhelimissa riittää – hankkiipa sitten Galaxy S9:n tai Galaxy S9+:n. Käyttöjärjestelmä toimi ongelmitta eikä minkäänlaisia hidasteluja tai pätkimisiä peruskäytössä huomannut. Raskaammatkin 3D-pelit pyörivät Galaxy S9+:lla ongelmitta niin kuin tämän tason puhelimella voi odottaakin.

Alla GeekBench- ja AnTuTu-testiohjelmien tulokset, verrokkilaitteena Galaxy Note8.

Testiohjelmien tulosten perusteella Galaxy S9+ voittaa Galaxy Note8:n kaikissa testeissä paitsi syystä tai toisesta GeekBenchin grafiikkasuoritintestissä. Testin perusteella Galaxy S9+:n Mali-G72 -grafiikkasuoritin ei pärjää Note8:n Mali-G71 -grafiikkasuorittimelle. Kuitenkin AnTuTu-testiohjelman GPU-osiossa Galaxy S9+ voittaa. Joka tapauksessa Galaxy S9+ on melkoinen tehopesä.

Puhelimen oikeassa laidassa sijaitsee virtanäppäin.

Puhelimen vasemmassa laidassa on taasen äänenvoimakkuuden säätönäppäimet sekä mielipiteitä jakava Bixby-näppäin.

Samsung Galaxy S9+ on erinomainen huippuluokan puhelin

Kokonaisuudessaan Samsung Galaxy S9+ on huippuluokan älypuhelin, jossa ei oikein merkittäviä heikkouksia ole. Galaxy S9+:aan on tullut pieniä muutoksia edeltäjäänsä nähden, mutta Galaxy S8 -puhelimista uusiin päivittäminen ei liene kovinkaan tarpeellista – ellei nyt uudistettu kamera ja sen tuomat ominaisuudet ole itselle välttämättömiä ominaisuuksia.

Yleisesti huippupuhelinten hinnat ovat olleet viime vuosina nousussa, ja kärkipään malleista joutuu maksamaan lähemmäksi, joskus ylikin, tuhat euroa. Galaxy S9 saapuu myyntiin 899 euron hintaan ja Galaxy S9+ 999 euron hintaan. Nämä ovat isoja summia, mutta kyllä rahalla sitten saakin äärimmäisen hyvän puhelimen. Ehkäpä ainoita kritiikin aiheita on 64 gigatavun tallennusmuisti, joka mielestäni pitäisi olla näin hintavassa puhelimessa jo tuplat. Toki 64 gigatavun muisti riittää varmasti suurimmalle osalle ja muistikorttipaikan avulla tallennustilaa saa laajennettua.

Galaxy S8 ja Galaxy S8+ eivät juurikaan muuten kuin näytön ja akun osalta eronneet toisistaan, joten silloin ylimääräisen 100 euron maksamista moni varmasti joutui pohtimaan puhelinta hankittaessa. Nyt Galaxy S9:n ja Galaxy S9+:n eroja on hieman kasvatettu, jolloin 100 euron lisähinta tuntuu huomattavasti perustellummalta. 100 eurolla saa suuremman näytön ja akun lisäksi enemmän RAM-käyttömuistia ja tuplakameran, joka tuo mukanaan kaksinkertaisen optisen zoomin.

Samsung Galaxy S9+, ja tietenkin myös Galaxy S9, hyppäävät tuttuun tyyliin Android-puhelimien kärkikastiin ja puhelimen hankkija tuskin tulee pettymään – kyseessä on erinomainen puhelin. Samsungin uutuudet tukevat myös Googlen Project Trebleä, jonka tarkoituksena on tuoda Android-puhelimille uudet käyttöjärjestelmäpäivitykset nopeammin. Käyttöjärjestelmäpäivityksien hidas saapuminen Samsungin huippumalleille on ollut sen suuri murheenkryyni, mutta jos tähän tulee nyt muutos, on Galaxy S9 tai Galaxy S9+ loistava valinta uudeksi älypuhelimeksi. Päivitysten osalta kehityksen kertoo kuitenkin vasta aika.

Samsung Galaxy S9:n ja Galaxy S9+:n tekniset tiedot

  • 5,8 tuuman (Galaxy S9) tai 6,2 tuuman (Galaxy S9+) Super AMOLED -näyttö 18,5:9-kuvasuhteella ja 2960×1440 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana, iirisskanneri edessä, lisäksi Intelligent Scan -kasvojentunnistus
  • Takakamerassa 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5- tai f/2,4-aukko ja PDAF- ja laser-automaattitarkennus – Galaxy S9+:ssa lisäksi toinen 2x optisen zoomin mahdollistava 12 megapikselin takakamera f/2,4-aukolla
  • Etukamerassa 8 megapikseliä, f/1,7-aukko ja automaattitarkennus
  • Stereokaiuttimet
  • Euroopassa Samsung Exynos 9810 -järjestelmäpiiri (4x 2,7 GHz + 4x 1,7 GHz)
  • 4 gigatavua (Galaxy S9) tai 6 gigatavua (Galaxy S9+) RAM-muistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.1) ja microSD-muistikorttipaikka (maks. 400 gigatavua)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys 1 gigabitin latausnopeuksiin asti
  • Yksi tai kaksi SIM-korttipaikkaa versiosta riippuen
  • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • 3 000 milliampeeritunnin (Galaxy S9) tai 3 500 milliampeeritunnin (Galaxy S9+) akku
  • Pikalataus ja langaton lataus
  • Mitat 147,7 x 68,7 x 8,5 millimetriä (Galaxy S9) tai 158,1 x 73,8 x 8,5 millimetriä (Galaxy S9+)
  • Paino 163 grammaa (Galaxy S9) tai 189 grammaa (Galaxy S9+)
  • IP68-luokiteltu pölyn- ja vedenkestävyys (upotus 1,5 metriin 30 minuutiksi)
  • Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio ja Samsung Experience 9.0 -käyttöliittymä

Samsung Galaxy S9 -puhelinten myyntipaketin sisältö. Läpinäkyvä suojakuori ei sisälly suomalaiseen myyntipakkaukseen.

Tuoreimmat aiheesta

Digi