Samsung toi tänä vuonna kevään huippupuhelinmallistoonsa Galaxy S9 -malleja seuraavien Galaxy S10:n ja Galaxy S10+:n lisäksi myös uuden kolmannen vaihtoehdon, pienikokoisemman sekä edullisemman, muutamista ominaisuuksista karsitun Galaxy S10e -mallin.
Galaxy S10e tuli muiden kanssa myyntiin 8. maaliskuuta, ja Suomessa sen suositushinta on 799 euroa verrattuna Galaxy S10:n 949 euron ja Galaxy S10+:n alkaen 1 049 euron hintaan.
Värivaihtoehtoja Galaxy S10e:stä on testipuhelimemme Prism Whiten lisäksi Suomessa tarjolla musta Prism Black sekä vihreä Prism Green.
Galaxy S10e:n tarkastelu on hyvä aloittaa sen eroista suuremmista ja kalliimmista sisarmalleistaan. Alla on listattu kaikki mallien väliset erot sekä Galaxy S10e:n tekniset tiedot.
Lue tästä myös aiempi arvostelu Galaxy S10+:sta!
Galaxy S10e:n kaikki erot Galaxy S10:stä ja Galaxy S10+:sta
- Pienempi koko ja paino
- Pienempi ja vähemmän tarkka näyttö: koko 5,8 tuumaa vs. 6,1 ja 6,4 tuumaa ja tarkkuus 438 PPI vs. 550 ja 522 PPI
- Sormenjälkilukija kylkipainikkeessa vs. ultraäänisormenjälkilukija näytössä
- Yksi etukamera Galaxy S10+:n kahden sijaan: vain ohjelmallinen taustasumennus eikä vaihtoehtoista 90 asteen kuvakulmaa
- Ei telekameraa takana eli ei 2x optista zoomia
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia vs. 8 gigatavua
- Pienempi 3 100 milliampeeritunnin akku vs. 3 400 ja 4 100 milliampeerituntia
- Ei sykemittausanturia
Samsung Galaxy S10e:n tekniset tiedot
- Lasi-alumiinirakenne
- 5,8 tuuman Dynamic AMOLED Infinity-O -näyttö kamerareiällä ja 2280×1080 pikselillä (438 PPI), HDR10+-sertifioitu
- Ultraäänisormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet, Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi takakameraa ja LED-kuvausvalo
- Pääkamera 12 megapikseliä, pikselikoko 1,4 mikronia, vaihtuva f/1,5/2,4-aukko ja 77 asteen kulma, dual pixel -automaattitarkennus, optinen kuvanvakain
- Ultralaajakulmakamera 16 megapikseliä, pikselikoko 1,0 mikronia, f/2,2-aukko ja 123 asteen kulma, kiinteä tarkennus
- Jopa 4K UHD -videokuvaus (30 / 60 fps)
- Yksi etukamera
- 10 megapikseliä, pikselikoko 1,22 mikronia, f/1,9-aukko ja 80 asteen kulma, dual pixel AF -automaattitarkennus
- Jopa 4K UHD -videokuvaus (30 fps)
- Kahdeksanytiminen Samsung Exynos 9820 -järjestelmäpiiri (8 nm, 2x Mongoose M4 @ 2,73 GHz + 2x ARM Cortex-A75 @ 2,31 GHz + 4x ARM Cortex-A55 @ 1,95 GHz, ARM Mali-G76 MP12 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia (Suomi-malliversio)
- 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (Suomi-malliversio)
- microSD-muistikorttipaikka (tuki 512 gigatavuun asti)
- Kaksi SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 20, maks. 2,0 Gbit/s / 150 Mbit/s)
- Wi-Fi 6 (802.11 a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / etäisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (RGB) / Hall-anturi
- USB-C ja 3,5 mm -liitännät
- 3 100 milliampeeritunnin akku
- Pikalataus (Adaptive Fast Charging), langaton lataus (Fast Wireless Charging 2.0) ja langaton virranjako
- Mitat 142,2 x 69,9 x 7,9 millimetriä
- Paino 150 grammaa
- Pöly- ja vesitiivis (IP68)
- Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversio + One UI -käyttöliittymä
Hyvää Samsung Galaxy S10e:ssä
- Käteen sopiva koko. Galaxy S10e on miellyttävän kokoinen älypuhelin, joka istuu erinomaisesti käteen. Älypuhelinten ja näyttöjen kokojen jatkuvasti kasvettua on mukavaa nähdä markkinoilla myös kompaktimpia vaihtoehtoja. Galaxy S10e:ssäkin on kuitenkin yhä 5,8 tuuman näyttö, joka kattaa etupuolen laajasti.
- Erinomainen näyttö. Galaxy S10e:n näyttö on erinomainen – parempaa ei oikeastaan markkinoilta löydy. Näytössä on oikeastaan kaikki kunnossa: väritoisto on upeaa, katselukulmat laajat ja kirkkauttakin riittää. Galaxy S10e:n näyttö on vähemmän tarkka kuin suurempien sisarmalliensa, mutta käytännössä tätä ei huomaa.
- Toimiva kylkisormenjälkilukija. Galaxy S10e:ssä sormenjälkilukija on kyljen painikkeessa, mikä on käytettävyyden kannalta selkeä etu. Kylkilukija toimii nopeasti ja varmasti, ja käyttökokemus on paljon näytönalaista sormenjälkilukijaa parempi. Lukijapainike on myös kyljellä sopivassa kohdassa. Kylkilukijassa heikkoutena on vain huonompi sopivuus vasenkätisille käyttäjille.
- Hyvä kamerana. Pääkameran kuvanlaatu on Galaxy S10 -puhelimissa erittäin hyvä. Lisäksi Galaxy S10e:ssä on mukana ultralaajakulmakamera, mikä tuo mukaan laajemman kuvakulman. On oikeastaan makuasia, onko ultralaajakulmakamera tai optisen zoomin telekamera parempi lisä. Samsungin kamerasovellus on erittäin kattava, mutta kuitenkin helppokäyttöinen.
- One UI -ohjelmisto selvä parannus. Samsungin Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversion rinnalla esittelemä uudistettu One UI -ohjelmisto ja -käyttöliittymä on selkeä parannus aiemmasta. Sen yhteydessä Samsung-puhelinten ohjelmistoon on tullut uutta pirteää ja selkeää ilmettä, minkä lisäksi One UI:n perusidea – parempi käytettävyys yhdellä kädellä sijoittamalla painettavia kohteita alemmas näytöllä – on hyödyllinen älypuhelinten näyttöjen kasvettua nykyisiin mittoihin. Lue lisää One UI:sta tästä!
Huonoa Samsung Galaxy S10e:ssä
- Heikohko akunkesto. Akunkesto on valitettavasti heikkous Samsungin Galaxy S10 -puhelimissa sen omalla Exynos 9820 -järjestelmäpiirillä. Pidimme akunkestoa pettymyksenä, vain kohtuullisena, kolmanneksen suuremmalla akulla varustetussa kookkaammassa Galaxy S10+:ssa, mutta Galaxy S10e:ssä akunkesto alkaa kääntyä jo heikon puolelle. Galaxy S10e:lläkin selviää kyllä yhden tavanomaisen aktiivisen käyttöpäivän läpi, mutta toisesta täydestä päivästä on turha haaveilla.
Galaxy S10e:ssä mitoitus on osunut paremmin kohdalleen kuin suuremmassa, aiemmin testaamassamme Galaxy S10+:ssa. Siinä oikealta kyljeltä löytyvä virta/lukituspainike on sijoitettu niin ylös, ettei keskivertomittaisilla käsillä siihen meinaa yltää. Pienikokoisemmassa Galaxy S10e:ssä tällaista ongelmaa ei ole, vaan sormenjälkilukijan sisältävä virta- ja lukituspainike on jotakuinkin sopivasti sijoitettu.
Kameroita Galaxy S10e:ssä on takana kaksi ja edessä yksi. Takakamerat ovat:
- Pääkamera 12 megapikseliä, vaihtuva f/1,5/2,4-aukko ja 77 asteen kulma, dual pixel -automaattitarkennus, optinen kuvanvakain
- Ultralaajakulmakamera 16 megapikseliä, f/2,2-aukko ja 123 asteen kulma, kiinteä tarkennus
Verrattuna Galaxy S10:een ja Galaxy S10+:aan Galaxy S10e:stä puuttuu kolmas takakamera eli 2x optisen zoomin mukaan tuova telekamera.
Etukamera Galaxy S10e:ssä on tarkkuudeltaan 10 megapikseliä ja aukon kooltaan f/1,9. Galaxy S10+:sta löytyy kaksi etukameraa. Myös Galaxy S10e tukee etukamerallakin aiempaa korkeamman tarkkuuden 4K UHD -videokuvausta.
Luonnollisesti kameroissa hyödynnetään myös tekoälyä, muun muassa kuvaustilanteen tunnistamisessa ja asetusten optimoinnissa sen perusteella. Kamerasovellus on kätevä huolimatta siitä, että erilaisia kuvaustiloja ja valintoja on tarjolla melkoinen määrä.
Emme nyt Galaxy S10e -testin yhteydessä enää kiinnittäneet erikseen juuri huomiota kameran kuvanlaatuun, sillä pääkamera ja ultralaajakulmakamera ovat täysin samoja kuin jo testatussa Galaxy S10+:ssa. Kokonaisuutena kamerat tekevät varsin hyvää jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohdiltaan tarkkoja, valotus on pääosin onnistunutta ja värit ovat useimmiten kohdallaan, joskin jo lähenevät välillä ylikorostuneen rajaa. Kuvien dynamiikka on hyvällä tasolla pitäen sekä kirkkaat että tummat alueet kuvissa kunnossa.
Alta löytyy muutama kuva Galaxy S10e:llä, minkä lisäksi lisää kuvia löytyy aiemmasta Galaxy S10+:n arvostelusta.
Myös hämärä- ja yökuvauksessa Galaxy S10 -puhelimet suoriutuvat hyvin. Kuvat ovat vähemmässäkin valossa yhä varsin yksityiskohtaisia ja valon määrääkin voi pitää yleisesti riittävänä luonnollisiin kuviin.
Automaattitarkennus toimii Galaxy S10e:n pääkamerassa erittäin nopeasti ja luotettavasti. Ultralaajakulmakamera on varustettu kiinteällä tarkennuksella, mikä rajoittaa sen käytettävyyttä aivan lähellä olevien kohteiden kuvaamiseen.
Videokuvauksessa Galaxy S10 -puhelimet tukevat myös HDR10+-väriskaalalla tallennusta. Näitä materiaaleja voi katsella alkuperäisillä väreillä puhelimesta itsestään sekä joistakin televisioista. Puhelimesta katseltuna väritoisto näyttää vakuuttavalta.
Lisäksi videokuvauksessa on tarjolla erillinen Erittäin vakaa -tila (Super Steady Video), joka käyttää ultralaajakulmakameraa. Muutamien Galaxy S10+:lla tehtyjen kokeilujen perusteella vakautus toimii hyvin.
Vasemmalta kyljeltä myös Galaxy S10e:stä löytyy edelleen Bixby-näppäin. Vihdoin Samsung sallii suoraan sen toimintojen muuttamisen, joskin vain osittain. Bixbyn voi nyt valita avautumaan yhden painalluksen sijaan kahdella painalluksella. Tässä tapauksessa näppäimen yhdelle painallukselle voi valita toiminnoksi jonkin muun sovelluksen tai Bixby-pikatoiminnon. Halutessaan yhden painalluksen voi jättää myös pois käytöstä, jolloin virhepainalluksia aiheutuu vähemmän. Lisäksi Bixby aktivoituu myös pidemmällä painalluksella.
Monien mielestä Bixby on aivan turha ja sille pyhitetty näppäin on ollut vain tiellä. On hyvä, että myös Samsung on pikku hiljaa herännyt tähän todellisuuteen ja tarjoaa edes jonkinlaisia vaihtoehtoja näppäimen paremmaksi hyödyntämiseksi.
Sisuksista Euroopassa myytävistä Galaxy S10 -puhelimista löytyy Samsungin oma Exynos 9820 -järjestelmäpiiri. Valituilla muilla markkinoilla, kuten Yhdysvalloissa ja Kiinassa, Galaxy S10 -puhelimet on varustettu Qualcommin Snapdragon 855:llä.
Tällä kertaa Exynos- ja Snapdragon-piirien välillä on jonkin verran eroa, mikä kannattaa muistaa, jos lukee Galaxy S10 -puhelimista arvioita useimmilta englanninkielisiltä, Yhdysvalloissa toimivilta sivustoilta. Suorituskykytesteissä Galaxy S10 -puhelinten Exynos 9820 jää karkeana yhteenvetona vajaat 10 prosenttia jälkeen Snapdragon 855 -versiosta, minkä lisäksi myös akunkestossa Snapdragon 855 vie pidemmän korren. Tämän takia monissa ulkomaisissa Galaxy S10 -arvioissa akunkestoa on kehuttu, vaikkei se Suomessa myytävässä Exynos-versiossa ole mitenkään erityisen kummoinen.
Akunkestossa ero näyttäisi olevan todellinen, mutta suorituskyvyssä puolestaan sen verran pieni, ettei eroa käytännön tasolla huomaa. Galaxy S10e Exynos 9820 -järjestelmäpiirilläkin kuuluu ehdottomasti markkinoiden suorituskykyisimpiin älypuhelimiin.
Verkkoyhteyksien osalta Galaxy S10 -puhelimet ovat myös aivan markkinoiden terävintä kärkeä. Ne tukevat 4G LTE -mobiiliverkkoyhteyksiä jopa 2,0 gigabitin teoreettisiin latausnopeuksiin asti sekä ensimmäisinä älypuhelimina sisältävät tuen myös uusille nopeammille Wi-Fi 6 -yhteyksille.
Akun lataamisessa Samsung ei ole lähtenyt muiden valmistajien wattimääräkilpailuun mukaan, vaan mukana toimitetaan edelleen vain 15 watin enimmäistehoon (9V / 1,67A) yltävä Adaptive Fast Charging -laturi.
Langatonta latausta Samsung on tehostanut. Samsungin mukaan Galaxy S10 -puhelinten langattoman latauksen nopeus on kasvanut 27-36 prosentilla mallista riippuen Galaxy S9 -puhelimiin verrattuna. Tätä emme testanneet, sillä nopeampi langaton lataus vaatii myös sitä tukevan lisävarusteen, kuten Samsung Wireless Charger Duo Pad -alustan.
Loppuvuodesta markkinoille tullut Huawei Mate 20 Pro tuki ensimmäisenä älypuhelimena käänteistä langatonta latausta eli muiden laitteiden lataamista langattomasti. Samsung on antanut omalta osaltaan ominaisuudelle nimeksi Wireless PowerShare. Langatonta Qi-latausta tukevia älypuhelimia sekä Samsungin puettavia laitteita (Galaxy Watch Active, Gear Sport, Gear S3, Galaxy Watch ja uusien Galaxy Buds -kuulokkeiden kotelo) on mahdollista ladata kytkemällä Wireless PowerShare päälle ja asettamalla ladattava laite Galaxy S10 -puhelimen takapinnan päälle.
Langaton virranjako on mukava lisäominaisuus, josta voi olla ajoittain suurtakin hyötyä.
Kannattaako hankkia?
Galaxy S10e on useimmilta osin erittäin hyvä älypuhelin. Laatutuntuma on moitteeton, näyttö ylisanoja keräävä ja kamerat kuvanlaadultaan hyviä. Myös suorituskyky edustaa huipputasoa. Kyljelle sijoitettu sormenjälkilukija ei ole ratkaisuna yhtä hieno ja uusi kuin näytönalainen lukija, jonka se kuitenkin pesee käytettävyydessä mennen tullen.
Galaxy S10e alkaa myös olla pienimmästä päästä älypuhelimia kuitenkin huippuluokan tekniikalla varustettuna.
Samsungin edullisemmasta huippupuhelinuutuudesta paljastui oikeastaan vain yksi kompastuskivi. Akunkesto ei ole erityisen hyvällä tasolla nykypäivän vertailussa, vaan on korkeintaan tyydyttävää tasoa. Jos älypuhelimensa kuitenkin lataa säännöllisesti joka yö, on Galaxy S10e muuten älypuhelimena erinomainen ja jopa helpommin suositeltava valinta kuin kalliimmat Galaxy S10 ja Galaxy S10+ -mallit.