Heti alkuun on tunnustettava, etten ollut muutamaan vuoteen kunnolla käyttänyt tämän luokan älypuhelinta, ennen kuin Sony Xperia E5 saapui minulle testiin. Lähinnä kaikenlaisia lippulaivapuhelimia on käsien kautta kulkenut viime vuosina, mikä saattaa paikoin aiheuttaa vauhtisokeutta. Sitä tuppaa unohtumaan, että aivan kaikki eivät halua maksaa puhelimestaan 800 euroa, tai edes 400 euroa. Xperia E5:n hintaluokka on parin sadan euron tienoilla, mutta tuolla hinnalla saa varsin mukavasti toimivan älypuhelimen.
Toukokuussa esitelty Sony Xperia E5 on teknisesti seuraavanlainen:
- Mitat 144 x 69 x 8,2 millimetriä, paino 147 grammaa
- Viisituumainen näyttö 1280 x 720 pikselillä
- Neliytiminen MediaTek MTK6735 -järjestelmäpiiri
- 1,5 gigatavua RAM-muistia
- 16 gigatavua tallennustilaa ja muistikorttipaikka
- 13 megapikselin takakamera ja viiden megapikselin etukamera
- 2700 milliampeeritunnin akku
- 4G LTE Cat.4 -yhteydet, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, NFC, FM-radio
Yksinkertainen, mutta ihan miellyttävä
Xperia E5:ssä ei ole varsinaisesti mitään erikoista. Tekniset ominaisuudet vastaavat parinsadan euron hintalappua, eikä laitteen muotoilukaan ole erityisen persoonallinen. Takakuori on yksinkertaisesti muotoiltu, reunoiltaan hieman pyöristetty ja materiaalina on muovi. Laitteen etupuoli on vieläkin yksinkertaisempi. Silti, tai ehkä juuri siksi, laite istuu kuitenkin mukavasti käteen.Sormenjälkitunnistinta E5:ssä ei ole, mikä voitaneen laskea jonkinasteiseksi heikkoudeksi jopa tässä hintaluokassa, sillä esimerkiksi kesällä Suomeen saapuneessa Honor 7 Litessä sellainen on. Sen sijaan E5:stä taasen löytyvät esimerkiksi NFC-piiri ja FM-radiovastaanotin, joita ei välttämättä löydä reilusti kalliimmistakaan puhelimista.
Hyvä käyttökokemus vähäisistä eväistä huolimatta
Viisituumaisen näytön ympärille rakennettu Xperia E5 ei tämän päivän mittapuulla ole järin suuri, muttei varsinaisesti ihan pienikään. Näytön tarkkuus on ”vain” HD-tasoa, mutta peruskäyttäjän silmille tarkkuus on aivan passeli, ja sopivan alhainen, että MediaTekin järjestelmäpiiri jaksaa sovelluksia mukavasti pyörittää.
RAM-muistia E5:ssä on sitäkin ”vain” 1,5 gigatavua, mutta Sony on onnistunut optimoimaan Android Marshmallow -käyttöjärjestelmän laitteistolle hienosti, sillä minkäänlaisia mainittavia jumitteluja tai ongelmia ei testijaksolla ilmennyt.Osa sovelluksista tietysti aukeaa verkkaisemmin kuin tehokkaammilla puhelimilla, mutta esimerkiksi Pokémon Go toimi laitteella mukavasti. Kyseisen pelin AR-tilaa E5 ei tosin tukenut, mutta kuulemma tosipelaajat eivät AR-tilaa muutenkaan pokémon-jahdissa käytä, koska ”se lagaa ihan simona”.
Akkukestolla tai kameran laadulla ei pääse retostelemaan
Jos jotain huonoa täytyy E5:stä sanoa, niin akkukestossa en päässyt Sonyn lupaamaan kahteen päivään. Peruskäytössä en saanut akkua riittämään kunnollatoisen päivän puolelle. Yksi päivä sen sijaan meni ongelmitta, vaikka somettelua ja viestittelyä olisi ollut enemmänkin, eli aivan valtava virtasyöppö Sony ei ole. Vähäisemmällä näppäilyllä luvattuun kahden päivän akkukestoon voisi päästäkin.
Kameraosastolla ei Xperia E5:ä voi suuremmin kehua, mutta eipä tässä hintaluokassa ihmeitä voi odottaakaan. Kuvia laitteella toki saa otettua, muttakamera toimii hieman verkkaisesti ja kuvissa näkyy hyvin herkästikohinaa. Tarvittaessa E5:llä kuitenkin siis voi kuvia ottaa niin etu- kuin takakamerallakin.
Yhteenveto
Kaikkinensa Sony Xperia E5 on hintaansa nähden mainio laite, jonka käyttöjärjestelmästä voi antaa kiitosta. Sony on yleensä muokannut Googlen perus-Androidia varsin vähäisin muutoksin, mikä on monille mieluisa seikka. Käyttökokemus on lähellä ”puhdasta” Androidia ja E5:n tapauksessa käyttöjärjestelmä myös toimii varsin sulavasti, vaikkei laite erityisen tehokas olekaan. Lisäksi positiivista on, että käyttöjärjestelmänä on tällä hetkellä uusin Android Marshmallow, sillä samassa hintaluokassa voi törmätä myös vanhemmalla Lollipopilla varustettuihin puhelimiin. Kohtuullisen edullista ja perusvarmaa älypuhelinta etsivälle voi Sonya suositella.