Testissä Sony Xperia XZ3: 799 euron huippupuhelin on hyvä mutta myös kilpailu on kovaa

Julkaistu 21.10.2018 15:15
Toimittajan kuva

Petri Tapala

petri.tapala@mobiili.fi

Sony on nykyisin älypuhelinvalmistajista ahkerimpia lippulaivamallien julkaisijoita, sillä Sony Xperia XZ3 julkaistiin Suomessa 5. lokakuuta, vain puolisen vuotta edeltäjänsä Xperia XZ2:n jälkeen. Väliin on lisäksi mahtunut vielä myös Xperia XZ2 Premium. Japanilaisvalmistaja on viime vuosina päivittänyt muotokieltään nykyaikaisempaan suuntaan, ja 799 euron hintainen Xperia XZ3 pyrkii osaltaan jatkamaan positiivista kehitystä.

Suomessa Sony Xperia XZ3 julkaistaan 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Lisäksi valituilla markkinoilla on saatavilla versio 6 gigatavun RAM-muistilla ja 64 gigatavun tallennusmuistilla. Värivaihtoehtoja on neljä: viininpunainen Bordeaux Red, vaalea Silver White, vihreään taittuva Forest Green sekä musta, jollaisen saimme testattavaksemme.

Sony itse mainitsee Xperia XZ3:n myyntivalteiksi huippuluokan näytön sekä uuden Sivutunnistuksen (Side Sense), joka kaarevareunaisen näytön ansiosta tarjoaa uusia käyttömahdollisuuksia päivittäistä kokemusta piristämään. Kilpailu huippuälypuhelinten kesken on tällä hetkellä todella kovaa, mutta myös Sony on ilahduttavasti parantanut vuosi vuodelta.

Sony Xperia XZ3:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6 tuuman OLED QHD+ -näyttö HDR-tuella, 2880×1440 pikselillä ja 18:9-kuvasuhteella
  • S-Force-stereokaiuttimet värähtelyjärjestelmällä
  • Sormenjälkilukija takana
  • 19 megapikselin Motion Eye -takakamera f/2,0-aukolla, PDAF- ja laser-automaattitarkennus,
  • Videokuvaus: 4K (30 fps), 1080p (30 / 60 / 120 / 960 fps), 720p (30 / 960 fps), tuki HDR-videokuvaukselle
  • 13 megapikselin uudistettu etukamera f/1,9-aukolla
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri (maks. 2,7 GHz)
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja muistikorttipaikka (maks. 512 Gt)
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • USB-C-liitäntä, pakkauksessa 3,5 millimetrin kuulokeadapteri
  • 3 330 milliampeeritunnin akku
  • USB Power Delivery -pikalataus, pikalaturi ostettava erikseen
  • Langaton lataus
  • Vesi- ja pölytiivis (IP65/IP68)
  • Mitat 158 x 73 x 9,9 millimetriä
  • Paino 193 grammaa
  • Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversio

Äänenvoimakkuudensäädin sekä virta ja kamerapainike löytyvät oikeasta kyljestä vasemman ollessa tyhjä.

Hyvää Sony Xperia XZ3:ssa

  • Erinomainen näyttö. Xperia XZ3 on Sonyn ensimmäinen älypuhelin OLED-näytöllä, ja suoritus on heti ensiluokkainen. Moitteita ei juuri ole, musta on mustaa ja värimaailma pääosin kohdillaan. OLED-teknologian ansiosta myös vilkaisunäytön käyttäminen onnistuu nyt pienemmällä akunkulutuksella. Näyttö muuntaa lisäksi SDR-sisältöä automaattisesti HDR-tasoiseksi, mikä tekee etenkin videoiden katselusta nautinnollista.
  • Tasokkaat kaiuttimet. Xperia XZ3 tarjoaa laadukkaan näytön kaveriksi pätevät kaiuttimet, joten multimediakäytössä puhelin on loistava. Stereokaiuttimien äänenlaatu on erittäin puhdas, ja Sonyn mukaan myös maksimiäänenvoimakkuus on parantunut 20 prosentilla aiemmasta. Äänimaailman kanssa synkronoitu värinä puolestaan toimii toisinaan takellellen.
  • Mainio kamera. Xperia XZ3:ssa on takana täsmälleen sama kamera kuin Xperia XZ2:ssa, mutta käyttöliittymä on nyt selkeämpi ja parempi. Kamera on kuvanlaadultaan mainio ja manuaaliasetuksia säätämällä myös hämärässä kuvaaminen onnistuu hienosti. Muotokuvatilan puuttuminen ihmetyttää, mutta uudistettu etukamera puolestaan sisältää pääosin hyvin toimivan selfie-kuvaustilan.
  • Arvokas tuntuma. Xperia XZ3 on lippulaivapuhelin, joka myös tuntuu sellaiselta. Uutuus huokuu laatua ja on lasisen takakuorensa ja alumiinikehystensä ansiosta myös mukavan viileä kädessä. Toisaalta puhelin on kuitenkin erittäin liukas, joten kaunis ulkoasu kannattaa valitettavasti kenties peittää suojakuorella.
  • Android 9 Pie. Sony Xperia XZ3 on Suomen markkinoilla ensimmäinen älypuhelin, joka julkaistaan suoraan tuoreella Android 9 Pie -käyttöjärjestelmäversiolla. Lisäksi Sony on viime aikoina kunnostautunut nopeana Android-versiopäivitysten julkaisijana muutenkin.

Huonoa Sony Xperia XZ3:ssa

  • Akunkesto. Akunkesto Xperia XZ3:ssa ei ole sananmukaisesti huono, mutta parempaakin on ehdottomasti tarjolla. Kapasiteetiltaan 3 300 milliampeeritunnin akku riittää normaalikäytössä aamusta iltaan, mutta esimerkiksi kovassa multimediakäytössä laturia joutuu etsimään alkuillasta.
  • Laturi. Xperia XZ3 tukee pikalatausta, mutta pakkauksessa toimitetaan hitaampi 7,5 watin 5V/1.5A-laturi, jolla puhelin latautuu täyteen noin kolmessa tunnissa. Sonyn mukaan yhtiöltä on tulossa ratkaisu pikalatausta varten, mutta aikataulu ja hinta ovat toistaiseksi hämärän peitossa.
  • Sormenjälkilukijan sijainti. Edeltäjämallinsa tavoin myös Xperia XZ3:n sormenjälkilukija on edelleen turhan alhaalla. Mielestäni kyseessä ei ole suuri ongelma, sillä sijaintiin tottui testijakson aikana nopeasti, mutta kaikesta huolimatta kysessä on mainitsemisen arvoinen seikka.

Sivutunnistus tökkii, tekoäly on näppärää

Xperia XZ3:n näytön kaarevat reunukset mahdollistavat sivutunnistusteknologian käytön.

Sony Xperia XZ3:ssa on ensimmäistä kertaa mukana niin sanottua Side Sense-sivutunnistusteknologiaa, joka mahdollistaa monenlaisia puhelimen käyttöä nopeuttavia toimintoja. HTC on hyödyntänyt aiemmin samankaltaista ideaa, mutta toisin kuin HTC:llä, on Sonyn sivutunnistus toteutettu kaartuvaan näyttöön upotetun tunnistusteknologian avulla.

Käytännössä sivutunnistus mahdollistaa muun muassa parhaimmillaan kätevän pikavalikon avaamisen näytön reunusta kaksoisnapauttamalla. Tekoälyn ansiosta valikko mukautuu käyttäjän tarpeisiin ja ehdottaa sopivia sovelluksia käyttöhistoriaan ja vuorokauden ajankohtaan pohjautuen. Periaatteessa idea on näppärä, mutta käytännössä toiminto vaatii vielä parantelua. Sivutunnistus toimii hieman epävarmasti, minkä lisäksi virhepainalluksia tapahtuu aivan liian tiuhaan. Kahden viikon testirupeaman aikana virhepainallukset toki vähentyivät, mutta esimerkiksi YouTube-toiston keskeyttävä, itsestään auki ponnahtava pikavalikko nostatti edelleen verenpainetta turhan usein.

Sivutunnistus on hyvin toimiessaan mukava lisämauste käyttäjälle, joka tarvitsee aktiivisesti useita sovelluksia, mutta sellaisenaan se ei kuitenkaan auttane nostamaan Xperia XZ3:n myyntilukuja. Idea on hyvä, mutta toteutus ei ikävä kyllä yllä samalle tasolle, vaikka tunnistusta voi asetuksista säätää itselle sopivammaksi. Ominaisuuden voi toki halutessaan kytkeä pois päältä, joten varsinaisesta heikkoudesta ei ole kyse.

Sivutunnistuksen lisäksi tekoälyä on käytetty myös kamerassa. Perinteisten ominaisuuksien, kuten kuvattavan kohteen tunnistamisen ja Google Lens -integroinnin lisäksi Xperia XZ3 osaa myös avata kameran automaattisesti, kun kokee sille olevan tarvetta. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että kun puhelimen ottaa taskusta ja nostaa eteensä vaakatasossa, ehdottaa puhelin kameran avaamista nopeuttaen näin kuvausprosessia hieman. Kyseessä on näppärä toiminto, joka paranee käytön myötä – tekoäly kun oppii tunnistamaan kuvaustarpeiden muutokset esimerkiksi vuorokaudenaikojen mukaan.

Erinomainen kamera – vaikka kaksoiskameran puute ihmetyttääkin

Xperia XZ3:ssa on takana perinteinen kamera. Sormenjälkilukija puolestaan on monen käteen turhan alhaalla.

Kamera on monille tärkeimpiä kriteereitä älypuhelimen ostoa harkittaessa, ja kun Sonysta puhutaan, ovat odotukset korkealla. Xperia XZ3:n kamera on pitkälti edeltäjämallinsa tasoinen, eli hyvällä tasolla, mutta käyttöliittymä on laitettu täysin uusiksi. Valokuvaaminen on nyt aiempaa helpompaa ja monipuoliset kuvaustilat sekä manuaaliasetukset ovat nopeasti saatavilla yhden Tila-painikkeen takaa. Nykyaikana suositun muotokuvatilan puuttuminen takakameralla kuitenkin hämmästyttää, mutta etukameran selfie-muotokuvat ovat sitä vastoin useimmiten korkealaatuisia.

Xperia XZ3:ssa on kaikki Sonyn lippulaivamallista tutut herkut: kätevä kamerapainike, runsaasti erilaisia tiloja sekä mainio superhidastus-videotila, joka kykenee tallentamaan 960 ruutua sekunnissa 1080p-tarkkuudella tarjoten parhaimmillaan upeaa kuvaa. Myös HDR-videokuvaus on mukana, mutta ei 4K-tarkkuudella.

Sonyn uudistettu kameran käyttöliittymä. Vasemmalla perusnäkymä, keskellä Tila-painikkeen kautta avautuva valikko ja oikealla manuaalitila.

Sekä valokuvat että videot ovat useimmiten miellyttävää katseltavaa suuremmallakin näytöllä. Yksityiskohdat ovat tarkkoja ja etenkin manuaaliasetuksia säätämällä myös hämäräkuvaus onnistuu todella hienosti. Kamera tukee lisäksi tekoälyominaisuuksia ja mukana on niin ikään integrointi Google Lensin kanssa, Sonyn hauska täydennetyn todellisuuden kuvaustila sekä mahdollisuus lähettää videokuvaa suorana YouTubeen.

Aiemmasta Xperia XZ2 Premiumista poiketen XZ3:ssa on perinteinen takakamera vain yhden kameran kokoonpanolla. Avustavaa kameraa kaipailee toisinaan etenkin boke-kuvia räpsiessä, mutta pääosin sen poissaolo ei haittaa. Olisi vain ollut mukavaa nähdä, mihin Sony olisi kyennyt kaksoiskameransa kanssa niin ikään erinomaisen XZ2 Premiumin jälkeen.

Onko Sony Xperia XZ3 hintansa väärti?

Xperia XZ3:ssa on sivuilla erittäin ohuet näytönreunukset, ylhäällä ja alhaalla taas hieman paksummat.

Sony Xperia XZ3 on monin puolin mainio huippupuhelin japanilaisvalmistajalta. Kamera on erinomainen, OLED-näyttö ei jätä sijaa moitteille ja muutenkin puhelimen käyttö on oikein miellyttävä ja sujuva kokemus. Xperia XZ3 kuitenkin kärsii hieman julkistusajankohdastaan. Puhelin saapui Suomen markkinoilla hiljattain 5. lokakuuta, samoihin aikoihin kuin esimerkiksi Applen iPhone-uutuudet. Lisäksi monien muiden valmistajien vuoden 2019 Android-uutuudet eivät enää ole kovinkaan kaukana, mikä tarkoittaa, että Xperia XZ3:n tarjoama ominaisuuskattaus on saatavilla halvemmallakin ja tai vastaavasti pienellä lisäpanostuksella on tarjolla vielä parempi kokonaisuus.

Kapeasta Xperia XZ3:sta saa tukevan otteen – vaikka puhelin erittäin liukas onkin.

Kenties kovimmat kilpailijat Sony Xperia XZ3:lle ovat alkuvuodesta julkistettu Samsung Galaxy S9+, jonka hinta on pudonnut 730 euron tietämille sekä noin 700 euron Huawei P20 Pro. Xperia XZ3:n näyttö on mainio, mutta Galaxy S9+ tarjoaa vielä hitusen paremman kokemuksen, minkä lisäksi kamera on zoomausmahdollisuuksineen monipuolisempi – ainakin still-kuvien ystäville. Myös Huawei P20 Pro on kova haastaja DxOMark-sivuston kaikkien aikojen parhaaksi tituleeraamalla kamerallaan, mutta Xperia XZ3 tarjoaa puolestaan suuremman ja tarkemman näytön.

Loppujen lopuksi kyse on pitkälti makuasioista. Sonyn mukaan Xperia XZ3:ssa on kyse tarjonnan laajentamisesta, ei niinkään kilpailusta esimerkiksi Xperia XZ2 -malleja vastaan. Qualcommin huippuluokan Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri ja 4 gigatavua RAM-käyttömuistia takaavat sujuvan kokemuksen sovelluksella kuin sovelluksella, eikä Xperia XZ3:ssa itsessään muutenkaan ole selkeitä heikkouksia kilpailijoihin verrattuna. Sonyn uutuutta voikin helposti suositella oikeastaan kenelle tahansa, mutta etenkin julkaisuajankohtaan nähden tyyris 799 euron hinta saattaa muodostua kompastuskiveksi monille uutta älypuhelinta etsiville. Kyseessä on kaikesta huolimatta huippuluokan uutuus, jota käyttäessä ei joudu karsimaan juuri mistään.

Sony Xperia XZ3 on vesi- ja pölytiivis IP68-standardin mukaisesti.

Mikäli Sonyn puhelimet miellyttävät, eikä aiemmin sijoittanut hyvin samankaltaiseen Xperia XZ2 Premium -puhelimeen, on myös Sony Xperia XZ3 varmasti hyvä ostos. Tarkka harkinta on kuitenkin paikallaan.

Alla vielä perinteiseen tyyliin muutama esimerkkiotos Sony Xperia XZ3:n erinomaisella kameralla. Kaikki kuvat on otettu automaattiasetuksilla.

Xperia XZ3 on hämärässä ja pimeässäkin parhaimmillaan erinomainen. Etenkin manuaalitilalla otokset ovat erinomaisia, mutta myös automaattitilalla kuvat ovat miellyttäviä katsella.

Xperia XZ3:ssa on vain yksi takakamera, joten boke-efekti tuotetaan kameran ohjelmiston avulla.

Tuoreimmat aiheesta

Digi