Sony esitteli Samsungin tavoin helmikuun lopulla Mobile World Congressissa uudet lippulaivaälypuhelimensa. Päivänvalon näkivät odotetut Xperia XZ2 ja Xperia XZ2 Compact -puhelimet. Tässä arvostelussa perehdymme kaksikon suurempaan malliin, Sonyn haastajaan muille huippupuhelimille. Suuremmalla näytöllä, erilaisella rakenteelle ja muutamalla bonusominaisuudella varustettu Xperia XZ2 on hyvä puhelin, mutta riittääkö se nykypäivän kovassa kilpailussa.
Design muuttunut – pyöreyttä ja paksuutta riittää
Sony uudisti lippulaivaälypuhelimiensa designia tänä vuonna. Vaikka design onkin muuttunut, kyllä Xperia XZ2:n Sonyn puhelimeksi tunnistaa. Joitain muutoksia on tullut, mutta tietyt jutut ovat samalla pysyneet ennallaan.
Xperia XZ2:ssa on 5,7 tuuman kosketusnäyttö 18:9-kuvasuhteella nykytrendin mukaisesti. Normaalisti tämän kuvasuhteen avulla on kutistettu näytön reunuksia sekä ylä- että alalaidassa. Sonyn Xperia XZ2:ssa näyttö-runkosuhde ei ole kuitenkaan erityisen hyvä, ja siksi puhelin on suhteellisen kookas. Xperia XZ2 on esimerkiksi vain hieman 6,2 tuuman näytöllä varustettua Samsungin Galaxy S9+:aa pienempi. Se on myös selvästi suurempi kuin 5,8-tuumainen Galaxy S9.
Huonon näyttö-runkosuhteen lisäksi puhelin on melko paksu – 11,1 millimetriä. Xperia XZ2 ohenee reunoja kohden ja puhelin tuntuu miellyttävältä kädessä, mutta samalla se tuntuu paksulta ja suurelta. Lasinen takakuori on myös paikoin todella liukas ja kuivilla käsillä puhelin saattaa herkästikin tupata tipahtamaan. Pyöreän muotoilunsa ja liukkaan takalasin ansiosta Xperia XZ2 saattaa myös helposti luiskahtaa eri pinnoilta.
Xperia XZ2:n muotoiluratkaisuista heikoin on varmasti sormenjälkilukijan sijainti. Se on mielestäni aivan liian alhaalla. Mikäli lukija olisi sijoitettu kameran kohdalle, se olisi lähes optimaalisessa paikassa. Lukija on kuitenkin sijoitettu takapinnan keskivaiheilla ja sen sijaan automaattisesti sormi hakeutuu kameran linssin päälle.
Kokonaisuudessaan Xperia XZ2:n muotoilu ja design ovat hyvin ristiriitaisia. Puhelin on tyylikäs ja se istuu hyvin käteen. Lasipinnat sulautuvat hyvin saumattomasti alumiinireunukseen, joten teräviä reunoja puhelimessa ei ole. Xperia XZ2 on kuitenkin paksuhko sekä painava puhelin ja sormenjälkilukija on ainakin omaan makuun heikosti sijoitettu. Ohuemmalla rakenteella, paremmalla sormenjälkilukijan sijainnilla ja paremmalla näyttö-runkosuhteella Xperia XZ2 olisi ollut huomattavasti paremman tuntuinen.
Näyttö puhelimen parhaita puolia
Sony Xperia XZ2:ssa on 5,7 tuuman IPS LCD -kosketusnäyttö 18:9-kuvausuhteella ja 2160 x 1080 pikselillä. Näyttö tukee HDR-tekniikkaa, joten HDR-materiaali on varsin näyttävää puhelimen suurelta näytöltä. Sonyn X-reality for mobile -toiminto pyrkii myös parantamaan normaalia materiaalia HDR-tasoiseksi materiaaliksi.
Xperia XZ2:n näytössä riittää kirkkautta paljon, ja kirkkaassakin auringonvalossa luettavuus on kohtalaisella tasolla. Aivan Galaxy S9+:n kirkkauksiin ei päästä, mutta kirkkauden kanssa ei ongelmia testijakson aikana ilmennyt. Samoin katselukulmat ovat Xperia XZ2:ssa huippuluokkaa. Kosketusnäyttö toimi niin ikään moitteettomasti eikä puhelimella ollut ongelmia tunnistaa kosketusta.
Näytön reunukset ovat Xperia XZ2:ssa melko kookkaat, joten mielestäni 18:9-kuvasuhteen näytöstä Sony ei ole saanut niin sanotusti kaikkea irti. Monissa muissa puhelimissa näyttö on puristettu huomattavasti lähemmäksi reunoja tuottaen hillityt ulkomitat.
Kokonaisuudessaan näyttö on hyvä ja se on mielestäni puhelimen parhaita puolia. Ainakin testikappaleemme näyttö oli oletuksena hiemaan sinertävän sävyinen, mutta pienellä säädöllä näytön sai väreiltäänkin hyvään kuntoon. Hyvien säätömahdollisuuksien ansiosta näytön voi säätää helposti omaa silmää miellyttäväksi. Värintoistossa LCD-näytöt eivät pärjää AMOLED-näytöille ja Xperia XZ2 ei ole tässä poikkeus. Samsungin Galaxy S9+:n ja Note8:n Super AMOLED -näytöt toistavat värit voimakkaammin.
Näytön sävyjä voi säätää tarkasti, mutta valmiita asetustilojakin on saatavilla. Valittavina on kolme valmista asetusta:
- Ammattilaistila: käyttää sRGB-väriasteikkoa taaten realistisimmat värit
- Vakiotila: käyttää kirkasta väriasteikkoa tuoden kirkkaat ja elävät värit
- Erittäin eläväinen tila: korostaa värejä entisestään
Kamerat tuttua Sonya
Sony Xperia XZ2:ssa on 19 megapikselin takakamera 1/2,3 tuuman Exmor RS -sensorilla. Kamera tukee HDR-tekniikkaa sekä kuvissa että videoissa. Videokuvaa voi parhaimmillaan ottaa 4K-tarkkuudella. Hidastusvideoita Xperia XZ2:lla voi kuvata jatkuvasti Full HD -tarkkuudella 120 kuvan sekuntinopeudella, kun taas superhidastusvideota voi kuvata parhaimmillaan Full HD -tarkkuudella 960 kuvan sekuntinopeudella lyhyissä pätkissä. Xperia XZ2:ssa on myös erillinen kaksiportainen kameranäppäin, joka on mukava lisä valokuvaukseen.
- Takakamerassa 19 megapikseliä, f/2.0, 4K HDR -videokuvaus, Full HD -hidastuskuvaus (960fps)
- Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2.2
Alla automaattiasetuksilla otettuja esimerkkikuvia.
Tehoa riittää
Xperia XZ2:ssa on Qualcommin tehokas Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on neljän gigatavun verran RAM-käyttömuistia. Tällä hetkellä kyseinen järjestelmäpiiri on aivan markkinoiden kärkeä. XZ2:ssa kaikki toimii vikkelästi ja tekeminen ei ainakaan jää puhelimen tehoista kiinni. Raskaat pelitkin toimivat puhelimella moitteettomasti. Suorituskykymittauksissa sekä peruslaskennassa että grafiikkasuorituskyvyssä Xperia XZ2 pärjää todella hyvin.
Alla testituloksia, joissa Xperia XZ2:n ja Xperia XZ2 Compactin verrokkilaitteena on Exynos 9810 -järjestelmäpiirillä toimiva Samsung Galaxy S9+.
Xperia XZ2:n akkukesto on ihan hyvällä tasolla. Se ei ole mitenkään ihmeellinen, mutta akullisella pärjää yhden päivän ongelmitta keskivertoa aktiivisemmallakin käytöllä.
Uutena juttuna Xperia XZ2:ssa Sony on esitelly Dynaaminen värinä -ominaisuuden. Puhelin värisee musiikin, elokuvan tai vaikkapa sarjan ääniraidan perusteella tuoden uuden ulottuvuuden leffojen räjähdyksiin tai basson jytkeeseen. Värinän voimakkuutta voi säätää neliportaisesti riippuen sisällöstä. Pääosin puheen aikana puhelin ei värise, mutta välillä värinää syntyy myös puheesta, joka ei ole mukavaa. Säätöasteikon avulla käyttäjä voi säätää värinän voimakkuuden haluamalleen tasolle.
Puhtaanoloinen Android muutamalla muutoksella
Sony on tuonut viime vuosina omaa käyttöliittymäänsä lähemmäksi niin sanottua puhdasta Android-käyttöjärjestelmää. Peruselementit ja ikonit ovat pysyneet pitkälti muuttumattomina ja esimerkiksi toimintovalikkoon ei Sony ole juurikaan koskenut. Henkilökohtaisesti pidän Sonyn ratkaisusta tuoda käyttöliittymän pääosin puhtaasta Androidista. Tällöin käyttöliittymä on kevyempi ja toimii usein paremmin.
Xperia XZ2:ssa ei myöskään ole paljoa tuplasovelluksia – eli samoja sovelluksia Googlen ja Sonyn tarjoamina. Sony käyttää Androidissaan Googlen tarjoamia muun muassa Viestit-, Puhelu- ja Selain-sovelluksia, kun taas moni muu valmistaja tunkee puhelimeen esiasennettuna myös omat vaihtoehdot.
Alla kuvakaappauksia Sonyn käyttöliittymästä.
Xperia XZ2 on hyvä puhelin. Riittääkö se?
Sony Xperia XZ2 on hyvä puhelin, mutta riittääkö ihan hyvä enää kovassa kilpailussa, on toinen kysymys. Sonyn design-uudistuksen ansiosta ulkonäkö ja muotoilu sen lippulaivaälypuhelimissa on hieman muuttunut, mutta kyllä puhelimen Sonyksi tunnistaa. XZ2 istuu käteen mukavasti, mutta tuntuu paksulta ja painavalta. Mielestäni monet muut puhelimet, kuten Samsungin Galaxy S9:t ja Huawein P20-puhelimet näyttävät modernimmilta kuin Xperia XZ2.
Xperia XZ2:n paksuutta ja painavuutta olisi voinut perustella kookkaalla akulla, jos sellainen laitteessa olisi. 3 180 milliampeeritunnin akku on kuitnekin melko keskinkertainen ja akkukestokin on vain ok-tasolla.
Sonyn tuoreessa Xperia XZ2:ssa on hyvä näyttö, hyvä kamera ja paljon tehoa, mutta jotenkin puhelin jättää lopulta hieman kylmäksi. Kokonaisuutena puhelin on kuitenkin tasainen ja varma suorittaja, jossa ei älyttömiä heikkouksia ole, sillä design varmasti miellyttää joitain – ja joitain taas ei. Positiivisena juttuna Xperia XZ2:ssa on mielenkiintoinen Dynaaminen värinä -ominaisuus. Elokuvia tai sarjoja katsellessa se tuo mukavan lisän katselukokemukseen. Kyseessä on kiva ominaisuus, mutta ei kuitenkaan ”tämä on pakko saada” -juttu.
Xperia XZ2:n pienempi sisarmalli Xperia XZ2 Compact on sikäli paremmassa asemassa kuin XZ2, koska sillä ei ole juurikaan kilpailijoita markkinoilla. Xperia XZ2 on kovan kilpailun keskellä ja vaihtoehtoja sille riittää paljon – Xperia XZ2 ei missään nimessä ole säväyttävin puhelin markkinoilla.
Xperia XZ2:n tekniset tiedot
- 5,7 tuuman kosketusnäyttö 2160 x 1080 pikselillä, HDR-tuella ja 18:9-kuvasuhteella
- Sormenjälkilukija takana
- Takakamerassa 19 megapikseliä, f/2.0, 4K HDR -videokuvaus, Full HD -hidastuskuvaus (960fps)
- Etukamerassa 5 megapikseliä, f/2.2
- S Force -stereokaiuttimet ja värähtelyjärjestelmä
- Qualcommin Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, muistikorttipaikka (maks. 400 Gt)
- 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys, tuki jopa 1,2 gigabitin latausnopeuksille (kategoria 18)
- Wi-Fi / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- USB-C-liitäntä
- 3 180 milliampeeritunnin akku
- Pikalataus ja langaton lataus
- Vesi- ja pölytiivis (IP68)
- Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversio
- Mitat: 153 x 72 x 11,1 millimetriä
- Paino: 198 grammaa