Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi tällä viikolla tehostetusti asbestipurkutöitä eri remonttikohteissa. Tarkastaja Antti Luukkonen kävi itse kymmenellä työmaalla. Niistä vain kaksi selvisi asbestipurusta oikeaoppisesti.
Millaisia kokemuksia sinulla on asbestista ja sen mukana tuomista ongelmista? Lähetä viestiä osoitteeseen uutiset(a)mtv.fi.
Tarkastaja Antti Luukkonen saapuu Helsingin Lauttasaaressa olevalle työmaalle. Putkiremontoitavassa 1970-luvun kerrostalossa tehdään asbestipurkua. Luukkosen tehtävänä on selvittää, tehdäänkö se säännösten mukaan.
Koko maassa aluehallintovirasto saa vuosittain noin 12 000 ilmoitusta asbestipurkutyömaista. Niistä pystytään tarkastamaan pistokokein vain nelisensataa. Syynä on resurssipula.
– Luvun pitäisi kyllä olla moninkertainen. Tuhansista pitäisi puhua, sanoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Tarkastukset johtavat lähes aina toimenpiteisiin.
– Eniten laiminlyöntejä on pölynhallinnan toteutuksessa. Puutteita on myös alipaineen mittauksessa sekä käytettävien koneiden ja laitteiden huoltamisessa.
"Villiä meininkiä"
Asbestilaki muuttui vuoden 2016 alussa ja asbestikartoitus tuli pakolliseksi ennen vuotta -94 rakennetuissa remonttikohteissa.
– Lakiuudistuksen myötä ilmestyi paljon yrittäjiä, jotka tulivat ainoastaan katsomaan, että abesti on in ja siitä saa hyvän rahan. Ehkä voi sanoa, että he tulivat puhtaasti huijaamaan, sanoo Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliikkeiden liiton hallituksen puheenjohtaja Kai Salmi.
Valvonnan puute näkyy toiminnassa.
– Tämä on johtanut lähes kahteen markkinaan. Ovat ne muutamat toimijat, jotka yrittävät tehdä lakien mukaisesti ja sitten ne, jotka tekevät ihan miten sattuu.
– Voi sanoa, että on villi meininki. Meillä on yrityksiä, jotka eivät täytä mitään kriteereitä, Salmi lataa.
Kuka on pätevä?
Lain mukaan työntekijän tulee olla asbestitöihin riittävän pätevä, mutta pätevyyttä ei ole tarkemmin määritelty.
– Laissa sanotaan riittävän pätevä, riittävän perhentynyt, mutta niitä ei ole määritelty. Kuka on pätevä ja mitä ne koulutusvaatimukset ovat, Salmi kysyy.
Asbestialan purkutöitä saavat virallisesti tehdä vain työntekijät, jotka on rekisteröity asbestityöluparekisteriin. Asbestikartoittajille ja tutkimuslaboratorioille riittää, että ne julistavat itsensä päteviksi.
– Viranomainen on pitkälti sitä mieltä, että se on rakennuttajan vastuulla, että käyttää päteviä tekijöitä. Näin se lain mukaan onkin, mutta eihän rakennuttaja voi oikeasti tietää, kuka on pätevä ja kuka ei.
Kai Niemi antaa esimerkin asbestikartoituksesta:
– Iso insinööritoimisto laittoi kaksi diplomi-insinööriä tekemään asbestikartoituksia, vaikka heillä kummallakaan ei ole mitään kokemusta asbestitutkimuksista.
– On huolestuttavaa asiakkaankin kannalta, että saa eteensä todella huonolaatuisen kartoitusraportin jolla ei ole mitään käyttöä, vaikka sen on tehnyt kuuluisa insinööritoimisto ja allekirjoittanut kaksi diplomi-insinööriä. Joku voisi puhua petoksesta.
Vaarallinen asbesti
Suurin työperäisiä kuolemia aiheuttava tekijä on asbesti.
– Lain sisältö on se, että kukaan ihminen ei altistuisi asbestille. Jos tutkimusta tekee ihminen, joka ei edes tiedä, missä asbestia voisi olla, todennäköisyys altistumiseen, nousee merkittävästi, Salmi harmittelee.
Suomessa kuolee asbestisairauksiin edelleen noin sata ihmistä vuodessa.
– Se johtuu näistä 1970-80-lukujen altistuksista, mutta uusi riskiluokka on tulee, kun asbestin kultaisen kauden talot ovat remontissa. Se on riski nykyisille asbestisaneerajille, muille työmaalla oleville sekä asukkaille, joiden asuntoja remontoidaan.
Pukki kaalimaan vartijana
Kai Salmen mukaan ulkopuolinen valvonta olisi tarpeen myös asbestiprojektin loppupuolella, kun varmistetaan, ettei kohteessa ole enää asbestia.
– Ei ole hyvä, että sen saa tehdä asbestiurakoitsija itse. Sehän on pukki kaalimaan vahtina -tilanne. Tarkastuksen tekijänä pitäisi ehdottomasti olla ulkopuolinen asiantuntijayritys.
Antti Luukkonen on saamassa päätökseen tarkastuksen Lauttasaaressa.
– Tällä kyseisellä työmaalla minulla ei tullut esille mitään, mistä minulla olisi ollut antaa velvotteita.
Hyvin oli mennyt?
– Joo, ihan hyvin tässä kohteessa, Luukkonen vastaa.
7:00