Apulaisoikeuskansleri on päättänyt syytteen nostamisesta käräjätuomaria vastaan virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja ampuma-aserikoksesta. Apulaisoikeuskanslerin kerrotaan pyytäneen valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin syytteen nostamiseksi.
Epäillyssä virkavelvollisuuden rikkomisessa ja ampuma-aserikoksessa on kyse siitä, että käräjätuomari oli tuonut aseen Keski-Suomen käräjäoikeuteen ja esitellyt sitä siellä ilman laissa säädettyä hyväksyttävää syytä, apulaisoikeuskanslerin ratkaisussa kerrotaan.
Lue myös: Keskisuomalainen: Liivijengijuttua käsitellyt käräjätuomari toi aseen oikeustalolle, poliisi hälytettiin paikalle
Tapaus sattui toissa vuoden marraskuussa. Keskisuomalaisen mukaan käräjätuomarin oli ollut määrä käsitellä liivijengiin liittyvää rikosjuttua. Ase ei ollut ladattu, eikä siinä ollut patruunoita. Tuomarilla oli käsiaseeseen hallussapitolupa tarkkuusammuntaharrastuksensa kautta.
– Leikinpäiten olin menossa kysymään vartijoilta, saanko ottaa tämän turvaksi, kunnes sain hetkellisen päähänpiston näyttää pyssyä yksittäiselle asianajajalle odotusaulassa, jossa ei muuten ollut juurikaan väkeä, käräjätuomari kertoi lehdelle noin vuosi sitten.
Suomen lain mukaan luvallistakaan asetta tai edes asetta erehdyttävästi muistuttavaa leikkiasetta ei saa ilman hyväksyttävää syytä kantaa julkisella paikalla.
"Loukannut puolueettomuuden ja riippumattomuuden vaatimuksia"
Epäily virka-aseman väärinkäyttämisestä koskee sitä, että käräjätuomarin epäillään käsitelleen rikoskomisarion pyynnöstä vangitsemisvaatimuksia viikonloppuisin vuosina 2018–2020, vaikka häntä ei ollut määrätty hovioikeuspiirin päivystysvuorossa olevaksi tuomariksi.
Apulaisoikeuskanslerin mukaan asiat eivät olisi kuuluneet käräjätuomarin ratkaistavaksi myöskään käräjäoikeuden työjärjestyksen perusteella.
– Menettely on ollut omiaan aiheuttamaan epäilyksen siitä, että vangitsemisvaatimuksen esittäjä on voinut vaikuttaa tuomarin määräytymiseen omassa asiassaan ja siten loukannut tuomioistuinten toiminnalta keskeisesti vaadittavia puolueettomuuden ja riippumattomuuden vaatimuksia, apulaisoikeuskanslerin ratkaisussa todetaan.
Apulaisoikeuskanslerin mukaan käräjätuomari on esitutkinnassa myöntänyt käsitelleensä vangitsemisistunnot kertomatta siitä päivystysvuorossa olleelle tuomarille sekä esitelleensä asetta käräjäoikeudessa. Käräjätuomari on kuitenkin kiistänyt syyllistyneensä asiassa epäiltyihin rikoksiin.