Asema-aukion hyppypotkusta tuomittu uusnatsi tänään hovioikeudessa – käräjäoikeudesta kahden vuoden vankeustuomio

Jesse Torniainen
Asema-aukion pahoinpitelystä tuomittu Jesse Torniainen Helsingin käräjäoikeudessa joulukuussa 2016.Lehtikuva
Julkaistu 15.12.2017 05:15

MTV UUTISET – STT

 Uhri kuoli päiviä myöhemmin, mutta oikeus ei löytänyt näyttöä, että Torniainen olisi syyllinen kuolemaan.

Helsingin hovioikeus käsittelee tänään Asema-aukion hyppypotkua, josta uusnatsi Jesse Eppu Oskari Torniainen tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Käräjäoikeuden viime joulukuussa antaman tuomion mukaan Pohjoismaiseen vastarintaliikkeeseen (PVL) kuuluva Torniainen syyllistyi törkeään pahoinpitelyyn potkaistessaan toista miestä, joka kuoli päiviä myöhemmin sairaalassa.

Tuomioistuin ei löytänyt näyttöä siitä, että Torniainen olisi syyllinen uhrin kuolemaan.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen kertoi heti tuomion jälkeen vievänsä asian hovioikeuteen. Hän vaati käräjillä rangaistukseksi viidestä ja puolesta vuodesta kuuteen vuotta vankeutta.

Istunnon aluksi on tänään määrä kuulla ensin Torniaista itseään ja sen jälkeen kahta todistajaa. Tämän jälkeen oikeus kuulee yleisön läsnä olematta lääkäreitä ja käsittelee lääkärinlausuntoja. Päivän lopuksi kuullaan julkisessa osiossa vielä osapuolten loppulausunnot.

Torniainen on uusnatsijärjestö PVL:n aktiivi ja järjestöön linkittyvän Pohjoinen perinne -yhdistyksen puheenjohtaja. Pirkanmaan käräjäoikeus julisti marraskuussa molemmat järjestöt lakkautetuiksi. Lakkauttamista vaati Poliisihallitus.

Käräjäoikeus: Epäselvää, olisiko uhri kuollut ilman omaa vaikutustaan

Torniaisen tuomioon johtanut teko tapahtui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmauksen yhteydessä syyskuussa 2016. Torniainen otti juosten vauhtia ja potkaisi toista miestä hyppypotkulla rintaan. Potku oli niin voimakas, että uhri kaatui oikeuden mukaan "suorilta jaloin" katuun ja löi päänsä.

Ennen tapahtumaa uhri oli kävellyt vastarintaliikkeen lippurivistön eteen, sylkäissyt maahan ja sanonut jotain kielteistä. Potku tuli, kun mies oli poistumassa paikalta.

Vuonna 1988 syntynyt uhri kuoli useita päiviä myöhemmin.

Syyttäjän mukaan uhrin kuolema johtui potkusta aiheutuneesta vakavasta päävammasta, minkä Torniainen kiisti. Puolustuksen mukaan uhri aiheutti omalla toiminnallaan tilansa olennaisen huononemisen.

Oikeus arvioi, että pahoinpitelyn uhri ei ollut sitoutunut asianmukaisesti hoitoonsa. Oikeuden mukaan uhri poistui sairaalasta vastoin lääkäreiden suositusta sekä käytti sairaalajakson jälkeen ja todennäköisesti myös sen aikana päihteitä sekä lääkkeitä, joita ei ollut hänelle määrätty.

Oikeus vetosi myös lääketieteelliseen selvitykseen, jonka mukaan aivoruhjevamman huononeminen itsestään noin kuusi vuorokautta syntymisen jälkeen on hyvin poikkeuksellista. Vielä sairaalajakson aikana vamma oli paranemassa hyvin.

– Asiassa on vastaanotetun näytön perusteella jäänyt epäselväksi, olisiko uhri menehtynyt Torniaisen aiheuttamaan aivoruhjevammaan ilman omaa myötävaikutustaan, tuomioistuin totesi.

Useita väkivaltatuomioita – pahoinpiteli järjestyksenvalvojaa futispelissä

Torniainen tuomittiin reilu kuukausi sitten Pirkanmaan käräjäoikeudessa pahoinpitelystä 50 päivän vankeuteen. Oikeuden mukaan hän pahoinpiteli järjestyksenvalvojaa HIFK:n ja Ilveksen jalkapallo-ottelussa Tampereella toukokuussa 2015.

Torniainen oli tätä ennen tuomittu jo kuusi kertaa pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä Asema-aukion tapauksessa. Aiemmat tuomiot alensivat marraskuista tuomiota. Ilman niitä käräjäoikeus olisi tuominnut miehen noin viiden kuukauden vankeusrangaistukseen.

Samalla tuomittiin kolme muuta miestä, joista yksi ehdolliseen vankeuteen ja kaksi yhdyskuntapalveluun.

Asema-aukion pahoinpitely vaikutti vastarintaliikkeen lakkauttamistuomioon

Pirkanmaan käräjäoikeus lakkautti vastarintaliikkeen marraskuussa. Oikeuden mukaan uusnatsijärjestö ajaa demokraattisten arvojen kanssa yhteensopimattomia tavoitteitaan laittomin ja räikeästi hyvän tavan vastaisin keinoin, solvaa kansanryhmiä ja levittää vihapuhetta.

Lakkauttamista perusteltiin myös sillä, että PVL korostaa tavoitteissaan voimaa ja aggressiivisuutta, hyväksyy väkivallan ja kannustaa siihen.

Päätöksen mukaan yhdistyksen toiminnan rajoittaminen on välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen ja rikollisuuden estämiseksi ja muiden henkilöiden oikeuksien ja vapauksien turvaamiseksi.

Päätökseen vaikutti myös vuosi sitten syksyllä Helsingin Asema-aukiolla tapahtunut törkeä pahoinpitely.

– Erityisesti viimeksi tapahtuneen väkivaltateon uhria ja tämän ystävää on häpäisty esittämällä heidän elämäänsä koskevia tietoja halventavalla tavalla, oikeus totesi.

Käräjäoikeus myös määräsi, että Pohjoisen perinteen hallitus ei saa jatkaa elinkeinotoimintaansa, Magneettimedia-lehden julkaisemista ja verkkokauppa kadulle.comin toimintaa.

Lakkauttamispäätös ei ole vielä lainvoimainen.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos