Asema-aukion kuolemantapaus: Tällainen on pahoinpitelystä epäilty

Mies ilmoittaa poliisille 9. syyskuuta kello 23.21, että järjestää seuraavana päivänä kokoontumisen Helsingin Rautatieaseman Elielinaukiolla. Hän ilmoittaa, että tapahtumassa jaetaan lehtiä. Lisäksi paikalle tuodaan lippuja.

Lauantaina Asema-aukiolle kokoontuu joukko ihmisiä uusnatsijärjestö Suomen vastarintaliikkeen lippujen kanssa. Liikkeestä ei ole mainintaa ilmoituksessa.

Seuraavana viikonloppuna poliisille antautuu 26-vuotias mies. Häntä epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. STT:n tietojen mukaan kyseessä on sama Vastarintaliikkeen aktiivi, joka teki ilmoituksen tapahtumasta.

Epäiltyjen rikosten uhri on 1988 syntynyt mies, joka pysähtyi poliisin mukaan mielenilmaisijoiden eteen. STT:n haastattelema silminnäkijä kertoi, että tapahtumat alkoivat, kun hänen ystävänsä teki sylkemiseleen uusnatseja kohti.

– Seuraavaksi puskista tuli lentopotku, joka osui häntä rintaan. Hän ei kerinnyt reagoida ollenkaan, mies kertoo STT:lle.

Mies vietiin sairaalaan, josta hän pääsi pois torstaina. Lauantaina miehen isä kertoi Facebookissa poikansa kuolleen.

Epäilty oli maanantaina pidätettynä, ja häntä on vaadittava vangittavaksi viimeistään tiistaina.

Useita rikostuomioita

Epäillyllä ei ilmeisesti ole virallista asemaa Suomen vastarintaliikkeessä. Hän ei johda mitään tiettyä ryhmää eikä ole johtoryhmän jäsen. Sen sijaan hän on näkyvimpiä aktiiveja erityisesti katutoiminnassa.

Epäillyllä on aiempia väkivallantekoja, jotka eivät liity Vastarintaliikkeen toimintaan. Esimerkiksi vuonna 2010 mies on kaatanut rikoskumppaninsa kanssa toisen miehen katuun ja potkinut tätä kasvoihin ja vartaloon.

Vuonna 2011 mies on yrittänyt estää poliisia ottamasta kiinni toista miestä tönimällä ja repimällä konstaapelia.

Pahoinpitelyjen ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi mies on tuomittu ainakin virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta.

Hän on saanut teoistaan sekä ehdollista että ehdotonta vankeutta.

"Ilmoitus ei herättänyt huomiota"

Poliisi ei ollut paikalla Vastarintaliikkeen tapahtumassa toissa lauantaina. Tilanne olisi ollut toinen, jos ilmoituksesta olisi käynyt ilmi tapahtuman järjestävä liike.

– Lähtökohtana on se, että jos tässä (ilmoituksessa) olisi ollut oikeat tiedot tapahtuman taustoista, poliisi olisi ollut paikalla, sanoi ylikomisario Juha Hakola STT:lle.

Hakolan mukaan oli sattuman kauppaa, ettei ilmoituksen tehneen nimi hälyttänyt kelloja ilmoituksen vastaanottajalle, vaikka ilmoittajalla on rikoshistoria ja hän on aktiivinen Vastarintaliikkeessä.

Helsingin poliisista kerrottiin maanantaina myös, että tapahtumapaikalta kuvatussa videossa näkynyt poliisiauto poistui vähän ennen pahoinpitelyä. Partio oli alueella suorittamassa toista tehtävää.

Töölön sairaalasta, jossa uhri oli hoidossa, kerrottiin, että tapaus ei aiheuta mitään erityisiä muutoksia sairaalan käytäntöihin.

– Tämä ei aiheuta mitään erityistä, sillä meillä on jo olemassa hyvät ohjeet siitä, miten potilaita seurataan. Tiedämme, mitä asioita pitää tehdä ennen kuin potilaan voi kotiuttaa, sanoo neurokirurgian linjajohtaja ja professori Mika Niemelä Töölön sairaalasta.

Lupa- ja valvontavirasto Valvirasta kerrottiin, että ainakaan toistaiseksi asia ei ole tullut Valvirassa käsiteltäväksi.

Tutkinnanjohtaja kertoi aiemmin Helsingin Asema-aukion pahoinpitelytapauksesta yksistyiskohtia.

Lue myös:

    Uusimmat