Uusnatsin sairaalakuntoon potkiman Jimin muistoa kunnioitetaan jälleen – kolme vuotta kuolemantapauksesta, joka käynnisti uusnatsijärjestön lakkauttamisen

Helsingin Asema-aukiolle on jälleen tuotu kynttilöitä paikalla pahoinpidellyksi joutuneen ja sittemmin kuolleen Jimi Karttusen muistoksi.

Karttunen joutui paikalla uusnatsijärjestö Pohjoisen Vastarintaliikkeen jäsenen Jesse Torniaisen pahoinpitelemäksi 10. syyskuuta vuonna 2016. Karttusen ilmaistua ohikulkiessa negatiivisen kantansa paikka seisoneisiin uusnatseihin oli Torniainen oli ottanut vauhtia ja hyökännyt hänen kimppuunsa hyppypotkulla.

Katso videolta, miten hyökkäys tapahtui. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Miehen väkivaltarikokset eivät loppuneet tuomioon

Karttunen joutui tapahtuneen johdosta sairaalaan ja menehtyi vammoihinsa 16. syyskuuta.

Torniainen tuomittiin lopulta tuomion törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin, sillä ei voitu sulkea pois, ettei Karttusen hoito-ohjeiden vastainen toiminta olisi vaikuttanut menehtymiseen.

Torniaisella oli vanhastaan väkivaltarikostaustaa, ja hänet on sittemmin tuomittu myös muista väkivaltarikoksista.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeet tavoitteet olivat laittomia ja hyvän tavan vastaisia, käräjäoikeus katsoi. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Käynnisti lakkauttamisprosessin

Tapahtunut herätti julkisuuteen tultuaan huomattavaa kiinnostusta, ja asema-aukiolle tuotiin lukemattomia kynttiöitä ja muita muistoja uhrin muistoksi. Lisäksi paikalla oli runsaasti erilaista uusnatsien vastaista materiaalia, kuten tarroja.

Pian tapahtunut nousi myös poliittisen keskustelun ytimeen. Eturivin poliitikot eivät vain tuominneet tapahtunutta, vaan monet vaativat väkivaltaisten äärijärjestöjen kieltämistä tai peräänkuuluttivat mahdollisuuden selvittämistä.

Vuoden 2017 marrakuussa käräjäoikeus päätyi lakkauttamaan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Poliisihallituksen aloitteesta. Myöhemmin hovioikeus vahvisti päätöksen. Järjestö sai korkeimmalta oikeudelta valitusluvan päätöksestä, mutta samalla sen toiminta kiellettiin väliaikaisesti.

Lakkauttaminen estäisi järjestöä kokoontumasta tai käyttämästä tunnuksiaan. Käytännössä järjestö on pyrkinyt nyt vaihtamaan nimeään ja tunnuksiaan uusiin.

Päätös on johtanut toimenpiteisiin myös äärioikeiston ulkopuolella, sillä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamisen jälkeen Poliisihallitus on vaatinut liivijengi United Brotherhoodin kieltämistä.

Lue myös:

    Uusimmat