Korkein hallinto-oikeus (KHO) on joutunut turvaamaan turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa poikkeuksellisella tavalla, kertoo puheenjohtaja Jarkko Ruohola Suomen Asianajajaliitosta.
Liiton valvontalautakunta hoitaa valvontaa
- Luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia ja asianajajia valvoo Suomen Asianajajaliiton valvontalautakunta.
- Luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat ovat lain mukaan valvonnan alaisia vain oikeudenkäyntiasiamiehen tai -avustajan tehtävissä. Oikeudenkäynteihin liittymätön oikeudellinen neuvonta jää tämän vuoksi valvontalautakunnan valvontavallan ulkopuolelle.
- Asianajajat ovat valvonnanalaisia kaikessa toiminnassaan.
- Vuosittain valvontalautakuntaan tulee vireille noin 400–500 kantelua.
KHO on päättänyt antaa neljässä tapauksessa turvapaikanhakijoiden valituslupahakemuksiin uuden määräajan, koska avustajat eivät ole toimittaneet valituslupahakemuksia ajoissa tai ovat jättäneet ne toimittamatta kokonaan.
– Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut ovat täysin poikkeuksellisia. Yleensä ei toimita niin, että myönnetään uusi määräaika. Mielestäni KHO:n ratkaisut ovat olleet tässä tapauksessa oikeita, Ruohola sanoo.
KHO on kannellut tapauksista liiton valvontalautakunnalle. Yhdessä tapauksista turvapaikanhakijaa on avustanut asianajaja ja kolmessa tapauksista muu lakimies. Asianajajan kohdalla kyse on ollut Ruoholan mukaan kieli- ja kulttuuriero-ongelmista asioiden hoitamisessa.
– Määräajat ovat selkeitä ja yksiselitteisiä. Niiden pitää olla juristien selkäytimessä, Ruohola sanoo.
Kaikkinensa liiton valvontalautakunnan käsiteltäväksi on tullut 14 turvapaikanhakijoiden oikeudelliseen neuvontaan liittyvää kantelua. Näistä neljä koskee asianajajaa, kaksi julkista oikeusavustajaa ja kahdeksan luvan saanutta oikeudenkäyntiavustajaa.
Lisäksi valvontalautakunta on tehnyt oikeudenkäyntiavustajalautakunnalle yhden oikeudenkäyntiavustajan luvan peruuttamisesityksen, jota ei ole vielä ratkaistu.
2:16
”Lakiuudistus on ruuhkauttanut hallinto-oikeutta”
Ruoholan mukaan yksi suurimmista ongelmista turvapaikanhakijoiden oikeusturvassa on hallituksen tekemä lakiuudistus. Turvapaikka-asioiden suurissa valitusmäärissä hallintotuomioistuimissa näkyy hänen mukaansa se, että turvapaikanhakijat eivät saa käyttää avustajaa alkupuhuttelussa.
– Se on johtanut siihen, että alkupuhuttelujen laatu on heikko ja niissä ei saada selville oikeita asioita. Sen vuoksi hallintotuomioistuimiin tulee todella paljon valituksia. Varoitimme tästä jo ennen lakimuutosta.
2:11