3:32
Kuvitteellinen turvapaikanhakija Ali tuli Irakista Suomeen syyskuussa ja jätti turvapaikkahakemuksen joko Suomen rajalla tai poliisille. Turvapaikkahakemuksen käsittelyssä voi mennä lähes vuosi. Mitä sinä aikana ja sen jälkeen tapahtuu, siitä kerrotaan seuraavassa jutussa.
Kuten kaikki tiedämme, Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä alkoi kiihtyä toden teolla loppukesästä. Viranomaiset eivät olleet tähän varautuneet, ja monet toimintatavat on jouduttu miettimään uudelleen. Paperiruuhkien välttämiseksi viranomaiset ovat joutuneet myös rekrytoimaan lisätyövoimaa.
Turvapaikkahakemuksen saanut viranomainen selvittää ensi töikseen hakijan henkilöllisyyden, maahantulon ja matkareitin.
Maahanmuuttovirasto voi jättää hakemuksen tutkimatta, jos sen käsittely on toisen maan vastuulla tai hakija saapuu turvallisesta maasta.
Alin hakemus otetaan käsittelyyn ja hänet majoitetaan käsittelyn ajaksi vastaanottokeskukseen.
Hakemusta käsitellään viisi kuukautta
Maahanmuuttovirasto arvioi hakemuksen perusteet ja ratkaisee asian. Turvapaikkahakemus käsitellään noin viidessä kuukaudessa.
– Käsittely hidastuu loppuvuonna hakemusruuhkan vuoksi, mutta alkuvuodesta tilanne paranee rekrytoidun työvoiman ansiosta, kertoo tulosalueen johtaja Juha Similä Maahanmuuttovirastosta.
Jos turvapaikanhakijalla on voimassa oleva rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja, voi hän alkaa tehdä ansiotyötä Suomessa kolme kuukautta turvapaikkahakemuksen tekemisestä. Jos hänellä ei asiakirjaa ole, saa hän aloittaa ansiotyön tekemisen kuuden kuukauden kuluttua.
Ali saa maahanmuuttoviraston päätöksen maaliskuussa. Jos päätös on positiivinen, voi Ali muuttaa uuden kotikuntansa tarjoamaan vuokra-asuntoon.
Maahanmuuttovirasto päättää kuitenkin evätä Alilta turvapaikan.
Päätöksestä voi valittaa
Ali puolestaan päättää valittaa saamastaan päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Valitus on annettava 30 päivän kuluessa päätöksestä.
– Noin joka toisesta kielteisestä päätöksestä valitetaan, kertoo Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Heikkilä.
Valitusten keskimääräinen käsittelyaika on kuusi kuukautta. Menettelyaika riippuu kuitenkin suuresti tapauksen asiasisällöstä. Dublin-sopimuksen mukaisessa asiassa tuomion täytäntöönpanokielto asiasta voidaan ratkaista muutamassa päivässä.
Jos kieltoa ei anneta, henkilö voidaan palauttaa toiseen EU-maahan noin neljässä kuukaudessa.
Turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi nopeasti syyskuussa, ja Heikkilä arvioi myös hallinto-oikeuteen tulevien valitusten määrän nousevan ensi vuonna.
– Ajankohta ja ruuhka riippuvat siitä, kuinka nopeasti Maahanmuuttovirasto ehtii hakemuksia käsitellä ja kuinka monesta päätöksestä valitetaan. Tässä vaiheessa on suhteellisen auki, miten paljon saamme rekrytoitua lisätyövoimaa valituksia käsittelemään, hän kertoo.
Korkeimpaan hallinto-oikeuteen meno venyttää tapausta jopa 11 kuukautta
Hallinto-oikeus ilmoittaa syyskuussa, että sen mielestä Alin saama kielteinen turvapaikkapäätös on perusteltu.
Ali hakee vielä korkeimmasta hallinto-oikeudesta valituslupaa päätökseen. Alin tilanne on poikkeuksellinen ja korkein hallinto-oikeus päättää myöntää valitusluvan muutoksen hakemiseksi.
– Tapauksessa on oltava kyse asiasta, joka vaatii jonkinlaista ennakkoratkaisun antamista asiasta, Heikkilä kertoo.
Ennakkoratkaisua sovellettaisiin jatkossa tuleviin päätöksiin. Tällainen poikkeuksellinen tapaus voisi olla vaikka tilanne, johon liittyy ihmiskauppaa.
Korkein hallinto-oikeus voi palauttaa asian myös Maahanmuuttovirastolle, jos ilmi tulee uusia tietoja, jotka voisivat vaikuttaa Maahanmuuttoviraston päätökseen.
Hallinto-oikeuden tapaan myös korkeimmassa hallinto-oikeudessa nopeutettua menettelyä voidaan käyttää, jos tapauksen asiasisältö sen mahdollistaa.
Korkeimman hallinto-oikeuden käsittelyaika on tavallisesti 11 kuukautta, nopeutetussa menettelyssä 4 kuukautta.
Korkein hallinto-oikeus toteaa Alin kielteisen turvapaikkapäätöksen olevan perusteltu ja tämän saama karkoituspäätös tulee voimaan.
Kuukausi aikaa palata itse
Kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan Alilla on 30 päivän vapaaehtoisen paluun aika.
Tänä aikana hakija hakeutuu yleensä avustettuun paluuseen, jossa tämän matkakuluja kotimaahansa palaamiseksi korvataan.
Jos turvapaikanhakija ei suostu palaamaan maahan vapaaehtoisesti, poliisi saattaa tämän kotimaahansa väkisin.