Afganistanissa mediaoperaatiopupseerina vuonna 2007 palvellut suomalainen Elli Flén on seurannut maan konfliktia surullisin ja pelokkain mielin. Hän haluaa uskoa, että entisen Taleban-hallinnon kaatumisen jälkeen tehty rauhanturvaustyö ei ole menossa täysin hukkaan. Myös afgaanisotilaiden nopea antautuminen ei mahdu suomalaisreserviläisen ymmärrykseen.
Flénin palvellessa suomalaisena rauhanturvaajana maa näyttäytyi hänelle erilaisena, mitä hän aiemmin elämässään nähnyt. Kuusi vuotta aiemmin oli käynnistynyt YK:n ja Naton yhteistyössä johtama operaatio ISAF sen jälkeen, kun Talebanien tukema terroristijärjestö al-Qaida iski syyskuun 11. päivänä New Yorkiin.
– Afganistan oli hyvin vanhoillinen, perinteinen ja omalla rujolla tavallaan hetkittäin kauniskin. Olimme Maimanan kaupungissa, joka oli hyvin huonosti kehittynyt. Välillä tuntui, että olisi siirtynyt keskiajalle, Flén kuvailee.
Elli Flén komennuksellaan Afganistanissa vuonna 2007.
Vaikka tekemistä olikin, Afganistan kehittyi Flénin mukaan kansainvälisen avustuksen ansiosta aina näihin päiviin asti rutkasti.
– Tytöt ja pojat pääsivät kouluun. Koko koulutuslaitoksen jaloilleen nostaminen oli yksi suurimmista saavutuksista. Terveydenhuoltojärjestelmä kehittyi, kätilöitä kouluttautui valtavasti, jonka myötä lapsi- ja äitikuolleisuus laski valtavasti. Naisia istuu parlamentissa ja tiedotusvälineitä perustettiin – tilanne oli aivan eri, kun ennen vuotta 2001, Flén kertoo.
Lue myös: EU:n ulkoministerit kokoustivat Afganistanin tilanteesta – yhteensä 21 suomalaista on saatu turvaan Kabulista tähän mennessä
Koko maan, etenkin naisten ja lasten ihmisoikeudet tulevaisuuden Afganistanissa herättää huolta maailmalla. Entisen Taleban-hallinnon kaatumisen jälkeen maan ihmisoikeudet ovat parantuneet maassa huomattavasti. Nyt koko pitkäkestoinen työ on valua hukkaan. Talebanit ovat kuitenkin luvanneet, että esimerkiksi naisten oikeudet toteutuvat maassa jatkossa islamilaisen sharia-lain mukaisesti. Flén on pessimistinen liikkeen lupauksien suhteen.
– En luota tippaakaan Taleban-järjestöön ja esimerkiksi siihen, että naiset pääsisivät töihin. Toivottavasti olen väärässä. Eihän heidän kirjansa tähän asti kovinkaan kaunista katseltavaa ole. Heidän suhtautumisensa ihmisoikeuksiin ja kansainvälisiin sopimuksiin arveluttaa. Aika paljon hyviä tekoja heidän puoleltansa haluan nähdä, jotta heihin luottaisin.
Talebanien tiedottaja Zabihullah Mujahid kertoi liikkeen tiedotustilaisuudessa, ettei joukko ole hakemassa "vihollisia".
– Meitä on ollut 2 500 suomalaista siellä, osa jäi sille tielle ja osa loukkaantui. En vain halua ajatella, että tekemämme rauhanturvaustyö valuu hukkaan. Olen sitä mieltä, että teimme siellä todella tärkeää työtä, mutta nyt mentiin kyllä todella monta askelta taaksepäin kertarysäyksellä, Flén jatkaa.
Flén mainitsee, että hänellä on tuttuja jumissa Afganistanissa, jotka yrittävät kuumeisesti päästä pois maasta.
– Tuttuni ovat piilossa, mutta pelkäävät henkensä puolesta. He olisivat halunneet olla viimeiseen asti Afganistanissa, rakentaa maata ja jatkaa omaa työtään. Viime päivinä viestit ovat olleet yhä enemmän ja enemmän epätoivoisia, Flén sanoo huolestuneena.
Länsimaalaisten kanssa yhteistyötä tehneiden pelätään olevan vaarassa maan pääkaupungissa Kabulissa ja koko Afganistanissa. Taleban-liike kuitenkin vakuutti mediatilaisuudessaan, että esimerkiksi maan hallinnon työntekijät olisivat armahdettu. Takavuosina järjestö on kohdellut vastapuolen edustajia verisesti. Flén opetti palvellessaan afganistanilaisia luottamaan turvallisuusjoukkoihin. Nyt tämä voi aiheuttaa heille vaikeuksia.
– Päällimmäisenä mielessäni on pelko, että miten heille käy ja kauhunsekaisin tuntein tätä seuraan. Minua jopa hieman hävettää, kun lupasin heille, että kansainväliseen yhteisöön voi luottaa, Flén lisää.
Taleban-sotilaita Jalalabadin kaupungissa tiistaina.STELLA Pictures / ddp
Yhdysvaltalaisjoukkojen vetäydyttyä maasta odotettiin, että afgaanihallinnon armeija kestäisi Talebanien hyökkäyksen ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Näin ei kuitenkaan käynyt. Talebanien valtaannousu tapahtui hetkissä. Tämä raivostuttaa Fléniä.
– Kyllähän se vihaksi pistää, ettei Afganistanin armeija yhtään itse tapellut vastaan. Suomalaisena reserviläisenä tuli mieleen, että perhana asemiin siitä. Yritän ymmärtää syitä ja taustoja, mutta kuitenkin suututtaa, että he näin nopeasti luovuttivat.