Hieman vajaa puolet suomalaisista on tehnyt korona-aikana etätöitä. Toisille se on ollut helpotus, toisille kauhistus.
Eniten etätöitä on tehty niillä työpaikoilla, joilla etänä tekeminen oli tuttua jo ennen pandemiaa. Luonnollisesti on runsaasti aloja, joilla työt eivät etänä hoidu.
Työterveyslaitoksen erikoistutkija Janne Kaltiainen kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa, että etätyö on aiheuttanut esimerkiksi työssä tylsistymisen kasvua. Työn mielekkyys on kotitoimistolla kärsinyt.
Hybridityö voisi olla ratkaisu
Valtakunnallinen etätyösuositus päättyy parin viikon kuluttua, lokakuun puolivälissä. Konttorille palaaminen ja uusi muutos voi olla joillekin vaikeaa.
Tilastokeskus kartoitti viime keväänä etätyön tekemistä. Etätyö lähes kaksinkertaistui vuonna 2020, mutta suurin osa työllisistä ei kuitenkaan tehnyt etätyötä lainkaan.
Kaltiaisen mukaan niin sanottu hybridityö, eli joitain päiviä työpaikalla, joitain kotona, näyttäisi sopivan suomalaisille täydellistä etätyötä paremmin.
Etätyösuosituksen päättyessä työmarkkinoilta löytyy yrityksiä, jotka ovat luopuneet fyysisestä toimipaikasta kokonaan. Suurin osa työntekijöistä aikoo palata toimistolle.
– Myös toimistolle paluu on muutos, Työterveyslaitoksen asiantuntija muistuttaa.
Lisää etätyön tekemisestä, sen eduista ja haitoista perjantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa kello 16.58 alkaen.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.