Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen arvioi, että syyttäjä ei olisi nostanut Aku Hirviniemeä vastaan syytettä seksuaalisesta ahdistelusta, jos tapauksen asianomistajat olisivat olleet täysi-ikäisiä.
Hirviniemen syytetään kosketelleen asunnolleen kutsumiaan 17-vuotiaita tyttöjä tavalla, joka ahdisti heitä. Tilanteet tapahtuivat viime kesänä.
Hirviniemi on itse kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Asian käsittely alkoi tänään Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.
Tytöt eivät vaatineet syytettä
Tytöt eivät ole tiettävästi itse vaatineet, että Hirviniemeä tulisi syyttää asiassa rikoksesta.
Seikka on merkityksellinen, sillä tavallisesti seksuaalinen ahdistelu on asianomistajarikos. Se tarkoittaa, että syyttäjä ei voi nostaa asiassa syytteitä, mikäli asianomistaja ei näin tahdo.
Hirviniemen tapauksessa syytteet kuitenkin nousivat asianomistajien linjasta huolimatta. Miten tämä on mahdollista?
Utriainen arvioi, että taustalla on asianomistajien alaikäisyys.
– Muuten ei varmaan olisi noussut juttua, hän toteaa.
Vaikka seksuaalinen ahdistelu on lähtökohtaisesti asianomistajarikos, poikkeus voidaan lain mukaan tehdä, jos kyseessä on erittäin tärkeä yleinen etu tai jos kohteena ovat olleet alaikäiset lapset.
Näissä tapauksissa syyttäjä voi siis päättää syytteen nostamisesta oma-aloitteisesti.
Lue myös: Aku Hirviniemen kertomus kotibileistä joutui outoon valoon – syytteen mukaan oli kutsunut yöllä kadulta kotiinsa kaksi 17-vuotiasta tyttöä
Erittäin tärkeässä yleisessä edussa voisi olla kyse esimerkiksi tapauksesta, jossa kohde ei ole voinut puolustaa itseään tai muodostaa omaa tahtoaan.
Tuomio tietäisi merkittäviä sakkoja
Syyttäjä vaatii Hirviniemelle vähintään 50 päiväsakon rangaistusta seksuaalisesta ahdistelusta.
Utriainen uskoo, että syyttäjän vaatimus on yleisen oikeuskäytännön mukainen. Hän muistuttaa, että ahdistelutapaukset voivat olla hyvin erityyppisiä, ja teon erilaiset olosuhteet tai tekotapa voivat vaikuttaa lopulliseen rangaistukseen.
Lue myös: Aku Hirviniemi avautuu oikeudenkäynnistään somessa: "En ole tehnyt mitään, mikä olisi katsottavissa rikokseksi"
Päiväsakkojen määrään vaikuttaa teon törkeys, mutta niiden suuruus määräytyy tuomitun tulojen perusteella. Yhden päiväsakon suuruus on sitä isompi, mitä enemmän henkilö tienaa.
Jos Hirviniemi tuomitaan, hän voi verrattain hyvätuloisena näyttelijänä joutua pulittamaan suurenkin summan päiväsakkoina.
Hirviniemi tienasi verottajan mukaan vuonna 2017 yli 73ִ 000 euroa, edellisenä vuonna peräti 132 100 euroa.
Tämänhetkisen tiedon mukaan Hirviniemen kotiinsa kutsumilla nuorilla naisilla ei ole ollut tapauksessa omia korvausvaatimuksia.