Asiantuntija huolestui kaapelivaurioiden mahdollisesta taustasta: "Myrskyn merkit"

7:25img
Mitä uutta on ilmennyt Itämeren merikaapelien vaurioista? Näin kommentoi asiantuntija.
Julkaistu 19.11.2024 18:56
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Kahden merikaapelin katkeaminen Itämerellä on puhuttanut runsaasti julkisuudessa ja herättänyt samalla spekulaatioita niiden aiheuttajasta.

Itämerellä on havaittu lyhyen ajan sisällä kaksi tietoliikennekaapelien vauriota: Suomen ja Saksan sekä Ruotsin ja Liettuan välisissä kaapeleissa. Liettua kertoo lisäävänsä merialueidensa valvontaa tapahtuman takia ja Saksan puolustusministeri uskoo, että kyse on hybridioperaatiosta.

Avainkysymyksenä tällä hetkellä on, mikä aiheutti kaapeleiden vaurioitumiset ja onko kyse sabotaasista.

Lue myös: KRP ja Traficom kertovat vaurioituneen merikaapelin tilanteesta – "Emme tulleet yllätetyiksi"

Jukka Savolainen Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksesta kertoo MTV:n Viiden jälkeen ohjelman haastattelussa, että Suomen ja Saksan välillä katkenneen C-Lion1-tietoliikennekaapelin rikko ei näy tässä vaiheessa loppukäyttäjille.

– Netti toimii, koska on olemassa vajaa kymmenen samanlaista kaapelia muualla. Internethän on sellainen, että se hakee viestille sen reitin, mikä on vapaa ja nopein, eikä se välitä yhden kaapelin katkeamisesta. 

Jos kyse olisi sabotaasista, niin Savolainen mukaan kyseessä ei ole lamauttava isku, jolla on tarkoitus saada yhteiskunta nurin. Kyse olisi sen sijaan neulanpistoista, jolla testataan menetelmiä ja tarkkaillaan miten tekoon reagoidaan.

Kiinalainen rahtialus Yi Peng 3 liikkui rikkoutuneiden merikaapeleiden tienoilla samoihin aikoihin kun kaapelit rikkoutuivat, selviää meriliikennettä seuraavalta Marinetraffic-sivustolta. Savolainen huomauttaa, että tiedossa ei ole, liittyykö kyseinen alus tapahtumiin.

– Jos tämä olisi yhteinen sabotaasi valtioiden välillä, niin se olisi myrskyn merkit taivaanrannassa, että jos nämä alkavat tällä tavalla operoimaan. Sitten voi miettiä, minkä takia.

Lue myös: Videot kaapelirikkopaikoilta paljastavat: Tämän kiinalaisaluksen liikkeet herättävät kysymyksiä

Varjolaivasto voi aiheuttaa todellisia ongelmia

Savolainen kertoo olevansa tilanteesta työnsä puolesta erittäin huolissaan.

– Esimerkiksi tämän varjolaivaston todella halvoilla, huonossa kunnossa olevilla valtavilla tankkereilla voi jonain päivänä katkoa niin paljon kaapeleita, että sitten internet onkin pulassa.

Varjolaivastolla Savolainen viittaa Venäjän öljynkuljetuksiin tarkoitettuja tankkereita, jotka ovat alkaneet toimia toisten maiden lippujen alla pakotteita vältelläkseen.

Savolaisen mukaan Suomen on oltava erittäin kiinnostunut Itämeren yhteyksissä, koska yhteyksiä ajatellen maamme sijaitsee "pussin perällä". 

– Nythän se nähdään, että laivan ankkurilla niitä (kaapeleita) saa poikki.

Savolainen toteaa olevan hieman humoristista, että teosta epäiltyjä aluksia ei voi käytännössä pysäyttää. Savolaisen mukaan parhaillaan selvitetään, miten laivoja päästään pysäyttämään ja tekoja selvittämään paremmin.

Savolainen painottaa, että ennen kuin asiaa spekuloidaan enemmän, on selvitettävä, mikä alus kaapelin on katkaissut.

Mitä Itämeren kaapelivaurioista tiedetään ja mitä ei?

Tämä kaapelirikoista tiedetään:

– Itämerellä on havaittu lyhyen ajan sisällä kaksi tietoliikennekaapelien vauriota: Suomen ja Saksan sekä Ruotsin ja Liettuan välisissä kaapeleissa.

– Suomen ja Saksan välisessä C-Lion1-tietoliikennekaapelissa havaittiin vika maanantaina aamuyöllä kello neljän jälkeen. Kaapelin omistavan tietoverkkoyhtiö Cinian mukaan kaikki kaapelin kuituyhteydet ovat katkenneet.

– C-Lion1-kaapelin rikkoutumispaikka on Itämerellä Ruotsin talousvyöhykkeellä, Öölannin eteläkärjen itäpuolella noin 700 kilometrin päässä Helsingistä. Sijainti on yhtiön mukaan vilkkaimman laivaliikennöintialueen ulkopuolella.

– Helsingistä Saksan Rostockiin kulkeva kaapeli valmistui vuonna 2016. Itämeren pohjassa kulkeva merikaapeli on lähes 1 200 kilometriä pitkä.

– Kaapelin katkeaminen ei ole merkittävästi vaikuttanut internetyhteyksiin Suomessa, kertoi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiistaina. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kaapelikatkolla ei ole ollut vaikutuksia huoltovarmuuteen.

– Liettuan ja Ruotsin välillä kulkeva kaapeli vaurioitui Liettuan yleisradioyhtiö LRT:n mukaan noin kymmeneltä sunnuntaiaamuna. Telian käyttämän kaapelin omistaa ruotsalainen Arelion. Yhtiön tiedottaja kertoi tiistaina, että kaapeli on täysin vaurioitunut eikä sen läpi tällä hetkellä kulje liikennettä.

– Suomen ja Saksan ulkoministerit ovat kertoneet, että maiden välisen kaapelin vauriosta on käynnissä perusteellinen tutkinta. Ruotsin siviilipuolustusministeri puolestaan kertoi SVT:lle Ruotsin viranomaisten tutkivan molempia tapauksia.

– Ruotsissa kaapelivahinkoja tutkitaan epäiltynä sabotaasina. Ruotsin poliisi kertoi asiasta tiistaina iltapäivällä.

– Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut selvitykset Suomen ja Saksan välisen tietoliikennekaapelin katkeamisesta. Tutkintapyynnön teki Cinia.

– KRP ei vielä kommentoi, millä rikosnimikkeellä kaapelin katkeamista tutkitaan Suomessa. KRP on käynnistämässä yhteisen tutkintaryhmän kaapelivaurioista yhdessä Ruotsin poliisin kanssa.

– Cinian mukaan kaapelin korjausalus lähtee tällä tietoa torstaina Ranskasta ja korjaus alkanee alkuviikosta. Kaapelin korjauksen arvioidaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä.

Näistä ei ole vahvistettua tietoa:

– Kummankaan kaapelin vaurioitumisen syystä, aiheuttajasta tai mahdollisesta tahallisuudesta ei ole tietoa. Ainakin Suomen ja Saksan välisen kaapelin kuitenkin uskotaan katkenneen ulkoisen voiman, kuten ankkuroinnin tai pohjatroolauksen, aiheuttamana.

– Suomen viranomaiset eivät vielä ole ottaneet kantaa siihen, liittyvätkö Suomen ja Saksan välisen kaapelin sekä Liettuan ja Ruotsin välisen kaapelin vauriot toisiinsa.

– Viranomaiset eivät ole kommentoineet kahden eri kaapelin rikkoutumispaikkojen fyysistä välimatkaa.

– Kiinalainen rahtilaiva Yi Peng 3 on liikkunut Itämerellä merikaapelien lähistöllä samoihin aikoihin, kun kaapeleissa havaittiin vaurioita. Viranomaiset eivät ole kommentoineet laivan mahdollista yhteyttä vahinkoihin.

Lähde: STT

Lue myös: Tämä Itämeren kaapelivaurioista nyt tiedetään

"Ulkoinen voima" katkaisi Suomen ja Saksan välisen merikaapelin – tämä tapauksesta tiedetään 

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri